Από την αποχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, αλλά και της «Ελληνικής Λύσης» θα σημαδευτεί η αυριανή ψηφοφορία στη βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Novartis.

Δεν νομιμοποιούν

Ουσιαστικά θα παραμείνουν στην ολομέλεια της βουλής για να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.

Μάλιστα σήμερα το λόγο πήραν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοινώνοντας την αποχώρηση των κομμάτων τους από την ψηφοφορία το μεσημέρι της Τετάρτης στη βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε πολιτικά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μίλησε για φιάσκο της προανακριτικής διαδικασίας το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει.

«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξε να στοχοποιήσει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «κατώτερο των περιστάσεων».

Σχολίασε μάλιστα την απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση λέγοντας ότι «είναι εγκλωβισμένος στην παράδοση της παράταξής του να καταφεύγει στο ρεβανσισμό των δικαστηρίων και στην παράδοση της οικογένειάς του απέναντι στον κ. Σαμαρά»

Εκτίμησε δε, ότι «δεν θα είναι παρών ούτε στο μέλλον να τοποθετηθεί. Ούτε όταν θα φέρετε την προειλημμένη απόφαση παραπομπής του κ. Παπανγγελοπουλου σε ειδικό δικαστήριο».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο φιάσκο» την συγκεκριμένη προανακριτική επιτροπή για την έρευνα τυχόν «σκευωρίας» και έκανε λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» αναφορικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου επειδή «δεν προκύπτει κατηγορία και καμία δικαιολογία παραπομπής. Καμία μετατροπή του σκανδάλου σε υποτίθεται σκευωρία».

Κατασκευασμένο κατηγορητήριο

«Βρήκατε κατηγορούμενο και θα κατασκευάσετε κατηγορητήριο. Και το διευρύνετε. Αυτό κάνετε σήμερα» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «αυτό σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορική σας περί σκευωρίας Νοβάρτις».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. «Στη νομιμοποίηση αυτού του φιάσκου εμείς δεν πρόκειται να συμβάλουμε» είπε και συμπλήρωσε:

«Θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Είναι η δική μας απάντηση στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

Για οριστικό ενταφιασμό του σκανδάλου της Novartis έκανε λόγο το γραμματέας του ΚΚΕ αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Για τα μάτια του κόσμου

Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην σχετική ψηφοφορία.

«Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Κατηγόρησε δε, τη ΝΔ πως με την κίνησή της για διεύρυνση του κατηγορητηρίου επιδιώκει την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης και του αποπροσανατολισμού του λαού, που βολεύει τόσο την ίδια όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ «για να αποκρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση, ιδιαίτερα μπροστά στις εξελίξεις που σχετίζονται με την νέα καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις στη ζωή, υγεία, δουλειά, επιβίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Κουτσούμπας, έκανε λόγο για ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ Novartis-Παπαγγελόπουλος» το οποίο δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας.
Κουκούλωμα και αποπροσανατολισμός

Αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ που έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου Novartis, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα: η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή του διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό.
Μάλιστα το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει και από την προανακριτική επιτροπή το προηγούμενο διάστημα.

Συμψηφιστική λογική

Το ΜέΡΑ25 έτσι κι αλλιώς απέχει από την όλη διαδικασία καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει εκφράσει τη διαφωνία του κόμματός του στο να έχει εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες η βουλή.

Την αποχή των βουλευτών της από την αυριανή ψηφοφορία ανακοίνωσε και η «Ελληνική Λύση».

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είχε υποβάλλει δύο, «αφενός να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και κατά του Αλέξη Τσίπρα, όπως προεκλογικά υποσχόταν η Νέα Δημοκρατία, κι αφ’ ετέρου να εκκινήσει η Κυβέρνηση τις διαδικασίες για δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων του ελληνικού Δημοσίου κατά της εταιρείας».

Δυστυχώς, κανένα από τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκε. Και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέπλεξε με δηλώσεις, πράξεις και ενέργειες πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο η πολιτική δεν είναι ρεβανσισμός, και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πολιτικά συμψηφιστική λογική της Κυβέρνησης, για το λόγο αυτό αποχώρησε από τη διαδικασία και από την αυριανή ψηφοφορία!» ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση.

Πολιτική δίωξη

Η σημερινή συζήτηση αν και είχε ένταση σε κάποιες στιγμές της, εντούτοις σημαδεύτηκε από τα άδεια υπουργικά έδρανα.

Υπενθυμίζεται ότι η Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της χτες είχε ξεκαθαρίσει ότι το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο και είχε κάνει λόγο για παραδικαστικό κύκλωμα μέρους της Δεξιάς που καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε για πολιτική δίωξη σε βάρος του προκειμένου η ΝΔ να σπιλώσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενώ ο δικηγόρος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας σε δήλωσή του υποστήριξε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση στη βουλή αποκαλύφθηκε πλήρως η πολιτική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Τα νέα αδικήματα

Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis αφορά σε 7 νέα αδικήματα όπως η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, η εκβίαση, η δωροληψία, η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, η ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος καθώς και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, περίπτωση συμμορίας.