Η αμερικανική οικονομία μπορεί «εύκολα» να συρρικνωθεί κατά 20% με 30% λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε ο πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο CBS πρόσθεσε ότι η οικονομική ύφεση μπορεί να διαρκέσει έως τα τέλη του 2021 και ότι μια πλήρης ανάκαμψη ίσως να μην καταστεί δυνατή προτού βρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού.

Ο Πάουελ, πάντως, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην οικονομία της χώρας του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε θα στοιχημάτιζε εναντίον της αμερικανικής οικονομίας». Την περασμένη εβδομάδα ο κεντρικός τραπεζίτης, που δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε έκκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να υιοθετήσουν περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των Αμερικανών πολιτών.

Όχι πισωγυρίσματα

Από τα μέσα Μαρτίου περισσότεροι από 36 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας. Ο Πάουελ εκτίμησε ότι το ποσοστό της ανεργίας ενδέχεται να φθάσει και το 25% και υπενθύμισε ότι «οι λιγότερο αμειβόμενοι πολίτες, ιδιαίτερα οι γυναίκες» πλήττονται περισσότερο από την ύφεση.

Τέλος ο αμερικανός τραπεζίτης σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού» διότι θα επιδείνωνε πολύ την οικονομία αλλά θα έπληττε και το αίσθημα εμπιστοσύνης και το ηθικό των Αμερικανών πολιτών.