Ο κύβος έχει ριφθεί. Η κυβέρνηση αφού διαβουλεύθηκε με τους γιατρούς και τους ειδικούς επιστήμονες αποφάσισε τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και εκτός απροόπτου ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το απόγευμα της Τρίτης το πλαίσιο »ξεκλειδώματος» της χώρας και οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα εξειδικεύσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της απόπειρας επανεκκίνησης.

Η »ελευθέρωση» της χώρας και της κοινωνίας από της πανδημίας τα δεσμά θα είναι σταδιακή και υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες της απόστασης και της μάσκας σε κλειστούς χώρους συνωστισμού πολιτών. Και το άνοιγμα των σχολείων επίσης θα απαιτήσει την εφαρμογή των κανόνων καλού εξαερισμού των αιθουσών, της απόστασης των δύο μέτρων και της τακτικής υγιεινής των χεριών από τους μαθητές, ακόμη και από τους μικρότερους.

Η απόπειρα σταδιακής επαναφοράς της χώρας στους προηγούμενους ρυθμούς είναι προφανώς απ’ όλους επιθυμητή, αλλά τίποτε δεν εγγυάται ότι θα είναι και επιτυχής ή δεν θα οδηγήσει σε ένα πισωγύρισμα.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι, γιατροί, επιδημιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους και γι’ αυτό επιμένουν να εξηγούν ότι το άνοιγμα δεν μπορεί παρά να είναι ελεγχόμενο και να στηρίζεται σε κανόνες, οι οποίοι θα εφαρμόζονται με την ίδια συνέπεια και την πειθαρχία που επιδείχθηκε από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στον καιρό της μακράς καραντίνας.

Είναι ο μόνος τρόπος να μην χαθεί ότι χτίσθηκε με τόσους κόπους και τόσες θυσίες το προηγούμενο διάστημα.

Η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων απόστασης και των κανόνων υγιεινής προσφέρει την εγγύηση για ένα αποτελεσματικό άνοιγμα, για ένα επιτυχημένο »ξεκλείδωμα», που θα επιτρέψει την επιστροφή στην διεκδικούμενη απ’ όλους κανονικότητα.

Αν επιθυμούμε πραγματικά να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να επανεκκινήσουμε την πληγωμένη οικονομία μας δεν έχουμε παρά να τηρήσουμε όλοι ανεξαιρέτως τους επιβεβλημένους εκ των συνθηκών κανόνες απόστασης και υγιεινής. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, είναι ο μόνος που έχουμε να βαδίσουμε οι Ελληνες. Σε άλλη περίπτωση μόνο τραγωδίες θα μας συνοδεύουν για χρόνια.

ΤΟ ΒΗΜΑ