Είναι ένα τρικ που το κάνουν κυρίως στο μπάσκετ. Το ζητούσε από τους προπονητές του ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Να μένει στον πάγκο στα πρώτα λεπτά του αγώνα, να μην ξεκινάει στην πεντάδα. Τον βοηθούσε όλο αυτό να διαβάζει τον αντίπαλο, τις αδυναμίες του και να μπαίνει στο παρκέ έτοιμος να τις… χτυπήσει.

Ο Λιονέλ Μέσι δεν ζητάει να μένει στον πάγκο, δε θα μπορούσε άλλωστε να… σπαταλήσει μία από τις τρεις αλλαγές της ομάδας του. Όμως αυτό που λίγοι έχουν παρατηρήσει είναι πως στα πρώτα λεπτά του αγώνα δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή όσο στη συνέχεια.

Ο λόγος; Τον εξηγεί ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που συνεργάστηκε με τον κορυφαίο παίκτη στον κόσμο. Θέλει να δει πως αγωνίζονται οι αντίπαλοι. Ποια είναι τα τρωτά τους σημεία. Και στη συνέχεια να τους πάρει… παραμάζωμα.

«Είναι ο εγκέφαλος του παιχνιδιού. Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού δεν έρχεται σε συχνή επαφή με την μπάλα. Εστιάζει σε κάθε αντίπαλο, βλέποντας το πως κινείται στον αγωνιστικό χώρο. Κι έπειτα θα χτυπήσει στις αδυναμίες του», λέει ο Βαλβέρδε για τον Μέσι. Και συνεχίζει, κάνοντας λόγο για κάθε αντίπαλο παίκτη που έχει περάσει από τις… ακτίνες του Αργεντινού σούπερ σταρ.

«Καθώς εξελίσσεται το παιχνίδι ο Λιονέλ παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες έχοντας παρατηρήσει κάθε αντίπαλο παίκτη και ξέρει πως να κινηθεί».