«Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη προσαρμόζονται στην εξ αποστάσεως εργασία για να επιβραδύνουν τη διασπορά του κορωνοϊού, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι εργάζονται περισσότερες ώρες», γράφει η Λούσι Mίκιν στο Bloomberg, παραθέτοντας στοιχεία ερευνών. Τρεις περισσότερες ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυο παραπάνω σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Καναδά. Πολλοί, ξεκινούν την εργασία τους νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως.
Οι διευθυντές στη Wall Street Journal έστειλαν e-mail με οδηγίες και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να απαντούν τα μηνύματα «μέσα σε λίγα λεπτά», να αφήνουν την κάμερα ανοιχτή στη διάρκεια των τηλε-συσκέψεων και να δίνουν αναφορά στον προϊστάμενό τους πότε κάνουν διάλειμμα: «Ο καλός εργαζόμενος στη διάρκεια της πανδημίας είναι ο καλός εργαζόμενος κάθε στιγμή».
Η κρίση του κορωνοϊού μάς ξεπερνά. Από αυτή την κρίση κρινόμαστε όλοι. Η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου δημιουργεί προβλήματα πρακτικά που επιβραδύνουν τους ρυθμούς. Οι εργαζόμενοι λειτουργούν διαφορετικά μέσα σε ένα αυστηρό εργασιακό περιβάλλον και διαφορετικά διαχειρίζονται τη δουλειά από τον καναπέ, ή το γραφείο του σπιτιού τους, χωρίς απευθείας επικοινωνία και επαφή με συναδέλφους και ενίοτε, τα μικρά παιδιά να ακούγονται από το διπλανό δωμάτιο.
Οι μέρες περνούν αργά, μονότονα και βασανιστικά, υπό την πιο σκληρή συνθήκη που μπορεί κάποιος άνθρωπος να αντέξει: αβεβαιότητα συνδυασμένη με σουρεαλισμό. Θεατές και πρωταγωνιστές ταυτόχρονα του πιο σκληρού ψυχολογικού τεστ αντοχής, οι εργαζόμενοι καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας τους, ενώ πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν αν η συγκεκριμένη θέση εργασίας θα υπάρχει σε λίγο καιρό.
«Κανείς δεν έχει επιλέξει να εργάζεται από το σπίτι στην παρούσα κατάσταση. Η πρώτη μέρα είναι μάλλον εύκολη και ωραία. Η εικοστή μέρα μπορεί να είναι αρκετά σκληρή. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν αυτό συνεχιστεί για δυο μήνες» αναφέρει στον Observer  ο Μαρκ Σεντέλα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ψηφιακού μέσου επαγγελματικής δικτύωσης Ladders.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό χειροτερέψει, ένα τρίτο του αμερικανικού πληθυσμού θα εργάζεται εξ αποστάσεως για αόριστο διάστημα, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι μη ρεαλιστικό για έναν εργαζόμενο να πετύχει τους στόχους του την ώρα που κατακλύζεται από δεκάδες αρνητικά δεδομένα και τρομακτικά ενίοτε μηνύματα από το διαδίκτυο.
Τα πάντα έχουν ανατραπεί και η αβεβαιότητα αποδυναμώνει κάθε κύτταρο δημιουργικότητας, καταρρακώνει την απόδοσή του, φορτίζει με επιπλέον άγχος την ψυχολογία του. Το «business as usual» μπορεί να περιμένει. Ο κόσμος έχει μπει ούτως ή άλλως στην αναμονή.
Ειδικοί προτείνουν συμβουλές για το πως σε αυτές τις δύσκολες μέρες μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ευκολότερη όπως: α) να δημιουργήσουμε ειδικό χώρο εργασίας που θα φτιάξει τη διάθεση και την παραγωγικότητά μας, β) να υιοθετήσουμε μια καθημερινή ρουτίνα γ) να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, δ) να δημιουργήσουμε έναν online χώρο επικοινωνίας με συναδέλφους.