Οι υγειονομικές Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσαν σήμερα ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στην επαρχία Βόρειο Κίβου, το πρώτο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Κινσάσα, μία ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή στην πόλη αυτήν «καθολική καραντίνα» τεσσάρων ημερών.

Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι θα υπάρξει ένταση στην Κινσάσα πριν από την έναρξη της καθολικής καραντίνας, καθώς η πλειονότητα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της ζει με μεροκάματο, συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Μέχρι στιγμής στη ΛΔ Κονγκό έχουν καταγραφεί 54 κρούσματα της covid-19 και τέσσερις θάνατοι, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο δρ Ζαν-Ζακ Μουγέμπε.

Η προέλευση του κρούσματος στο Βόρειο Κίβου, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα και επλήγη από επιδημία Έμπολα, το τέλος της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 Απριλίου, «εξετάζεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επιδημία Έμπολα που έπληξε το Βόρειο Κίβου είναι η δεύτερη πιο σοβαρή από τον εντοπισμό του ιού, με 2.264 νεκρούς από την 1η Αυγούστου 2018, κυρίως στην περιοχή Μπένι, 350 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας της επαρχίας, Γκόμα.

Εδώ και 37 ημέρες δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι θα τεθούν σε καραντίνα η Κινσάσα και άλλες επαρχίες, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid -19 στη μεγαλύτερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο κυβερνήτης της Κινσάσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η πρώτη «καθολική καραντίνα» θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο έως και την Τρίτη.

Η καθολική καραντίνα στην Κινσάσα έχει προκαλέσει ανησυχία στο κίνημα πολιτών Μάχη για την Αλλαγή (Lucha):

«Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι ανθρωπιστική καταστροφή ή ταραχές» εκτίμησε στο Twitter.

«Η καραντίνα στην Κινσάσα δε θα φέρει παρά εξαθλίωση στο λαό, που δεν έχει επωφεληθεί από δημόσιο χρήμα όπως οι πολιτικοί» ισχυρίστηκε ο δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζαν-Κλοντ Κατέντε.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)