ΕΥΠ, που έχει ενεργοποιήσει στην περιοχή τουλάχιστον 100 άτομα, γνώριζε εδώ και ενάμιση μήνα ότι υπήρχε σχέδιο της Τουρκίας να δημιουργήσει κρίση στον Εβρο ως μέσο πίεσης για την παράνομη τότε συμφωνία της με το λιβυκό καθεστώς. Πλέον υπάρχει η ζοφερή πρόβλεψη ότι η τουρκική επιχείρηση με τους 1.000 κομάντος που θα κινούνται με ταχύπλοα σκάφη κατά μήκος του Εβρου για να εμποδίζουν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων θα έχει στόχο να υπάρξουν θύματα, με πνιγμούς μεταναστών στον ποταμό. Κι αυτό επειδή η τουρκική πλευρά διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να αυξήσει άλλο την ένταση και την πίεση από τις Καστανιές και τη χερσαία περιοχή και είχε δημιουργηθεί μια «ρουτίνα» επεισοδίων. Επιπλέον η ΕΥΠ φαίνεται να διαθέτει πληροφορίες ότι κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα κινούνται περίπου 15-20 ύποπτοι για συμμετοχή στον ISIS που ίσως επιχειρηθεί να προωθηθούν προς τη χώρα μας. Πρόκειται για ένα «όπλο» που ίσως το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιήσει σε τρίτη φάση. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης υπάρχει πρόταση και από την ΕΥΠ για ενοποίηση των επικοινωνιών ΕΛ.ΑΣ. – Πυροσβεστικής – Λιμενικού και πιθανόν στρατιωτικών υπηρεσιών. Ακόμα συγκεντρώνονται στοιχεία για τον εντυπωσιακό ηλεκτρονικό προπαγανδιστικό μηχανισμό του τουρκικού καθεστώτος με ελεγχόμενα από την ΜΙΤ «γκρουπ» σε Facebook, Twitter ή και σε Whatsapp κ.λπ. που υποτίθεται ότι δημιουργούν «αγανακτισμένοι» πρόσφυγες για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και ανταλλάσσουν μηνύματα οργής. Επιπλέον προβληματισμό δημιουργούν οι διαρκείς αναφορές στο εξωτερικό της ελεγχόμενης για σχέση με τον ISIS «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» περί ανάγκης να ανοίξουν τα σύνορα του Εβρου και της ταλαιπωρίας που υφίστανται εκεί δεκάδες χιλιάδες ομόθρησκοί τους. Ακόμα μεγάλο ζητούμενο είναι πόσο θα διαρκέσει η κρίση στον Εβρο και αν τελικώς ο Ερντογάν θυσιάσει και τη δική του τουριστική περίοδο για να δημιουργήσει αντίστοιχο πρόβλημα στην Ελλάδα…». Με το δεδομένο ασφαλώς ότι υπάρχουν ήδη πλήγματα λόγω κορωνοϊού.

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» στελέχη ειδικών υπηρεσιών της κυβέρνησης που συμμετέχουν στον «άγνωστο πόλεμο» του Εβρου και κινούνται παρασκηνιακά. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, των κλιμακίων της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και από την Αθήνα προσπαθούν να αντιληφθούν και να καταγράψουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει, στο άμεσο μέλλον, η χώρα μας.

Μαζικές μετακινήσεις

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες και υπάρχει έλεγχος από συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, η Τουρκία χρησιμοποιεί με απάνθρωπο τρόπο τη «δεξαμενή» των 100.000 προσφύγων που παρέμεναν για χρόνια στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Πολλοί από αυτούς είναι Αφγανοί ηλικίας 18-25 ετών και διαμένουν στην Τουρκία τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών, υπήρχε από το καθεστώς Ερντογάν υπενοικίαση δεκάδων λεωφορείων που ξεκινούσαν α λα… ΚΤΕΛ και τουριστικά πρακτορεία τις μαζικές μετακινήσεις των προσφύγων προς την Αδριανούπολη και τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Προκειμένου να δημιουργηθεί επικοινωνιακός πόλεμος και πολιτική πίεση προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «συμπεριφέρονται απάνθρωπα στους άτυχους πληγέντες του πολέμου στην Ιντλίμπ με τη Συρία», οι οποίοι βεβαίως καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί εκεί. Αντιθέτως, πλήρες δείγμα της στόχευσης της κυβέρνησης Ερντογάν να μεταφέρει την προσφυγική κρίση στο «θέατρο του Εβρου» είναι οι εξαιρετικά μικρές ροές προσφύγων που παρουσιάζονται ξαφνικά, τις τελευταίες ημέρες, προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμα οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα από τουρκικές αρχές προς τους αλλοδαπούς να κινηθούν μεθοδευμένα στα σύνορα και σε ποιες ενέργειες να προχωρήσουν για να παραβιάσουν τα σύνορα. Επιπλέον παρακολουθούνται κινήσεις τούρκων πολιτών που έχουν εισέλθει για διαφόρους λόγους, τις τελευταίες ημέρες, στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και άλλες επικοινωνίες των τουρκικών υπηρεσιών. Ωστόσο ένα από τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι η έλλειψη τουρκομαθών ή αραβόφωνων πρακτόρων της ΕΥΠ, αφού η σχετικός διαγωνισμός για την πρόσληψη 20-30 ατόμων με αυτές τις γνώσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη. Εντονοι είναι οι φόβοι των αρμόδιων υπηρεσιών να σημειωθεί εμπλοκή με τους 1.000 τούρκους κομάντος που θα κινούνται με ταχύπλοα Zodiac στον Εβρο, με κίνδυνο να υπάρξει βύθιση πλοιαρίου που θα μεταφέρει λαθρομετανάστες αλλά και γενικότερη εμπλοκή.

«Μάχη των λέμβων»

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει στείλει στην περιοχή περίπου 15-20 άνδρες των ΕΚΑΜ από το κλιμάκιο της Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 30 άτομα (σ.σ.: άλλοι 120 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. έχουν έδρα στην Αθήνα), οι οποίοι όμως δεν έχουν αντίστοιχη εμπειρία ή εξοπλισμό για «μάχη των λέμβων» στον Εβρο.

Προς τούτο ίσως ενεργοποιηθούν ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού ή του Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι στον Εβρο δίνουν παρών τουλάχιστον 30 διμοιρίες των ΜΑΤ και 10 ομάδες ΟΠΚΕ που αλλάζουν κάθε 10-15 ημέρες. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν: «Πέρα από τη διάθεση και την προθυμία των ενστόλων, υπάρχει κίνδυνος κόπωσης των αστυνομικών δυνάμεων σε μια τόσο μακρόσυρτη κατάσταση κρίσης. Οι αστυνομικοί δεν είναι άπειροι σε αριθμό και ελλοχεύει ο κίνδυνος η διαρκής παραμονή τους στην ελληνοτουρκική μεθόριο να ενθαρρύνει ομάδες αντιεξουσιαστών και άλλων να προχωρήσουν σε έκτροπα».