Την εβδομάδα που μας πέρασε συνέβη το αναμενόμενο. Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 έφθασε και στη χώρα μας έχοντας προηγουμένως «επισκεφθεί» πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη γειτονική Ιταλία – στη Βόρεια Ιταλία είχε ταξιδέψει και η 38χρονη γυναίκα η οποία αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα.

Και τώρα ήρθε η στιγμή που τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις: που θα αποδειχθεί πόσο οχυρωμένο είναι πράγματι το σύστημα ώστε να ελέγξει τη διασπορά του ιού αλλά και πόσο προετοιμασμένος και ψύχραιμος είναι ο καθένας μας ώστε να προστατεύσει σωστά τον εαυτό του και τους γύρω του σε περίπτωση που έχει μολυνθεί με τον ιό.

Για ταξιδιώτες

Οι συμβουλές των αρμόδιων οργανισμών προς όλους εμάς τους πολίτες μπορεί να φαίνονται απλές και τετριμμένες αλλά είναι ζωτικής σημασίας. Σε ό,τι αφορά αρχικώς τους ταξιδιώτες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει την αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού. Αν ωστόσο είναι απαραίτητο το ταξίδι σε τέτοιες περιοχές, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Συχνό σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

Αποφυγή της επαφής με ζώα (ζωντανά ή νεκρά), αποφυγή επίσκεψης σε αγορές ζώων και κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως όχι καλά μαγειρεμένο κρέας).

Αποφυγή επαφής με άτομα που φαίνεται να νοσούν.

Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εμφανιστούν συμπτώματα (πυρετός άνω των 38 βαθμών Κελσίου, βήχας, δύσπνοια), είναι απαραίτητο:

Να καλύπτονται το στόμα και η μύτη με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα.

Να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα.

Να αναβάλλεται η επιστροφή μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Μετά την επιστροφή από ταξίδι σε «πληγείσα» περιοχή

Πρέπει ο καθένας να παρακολουθεί την υγεία του επί 14 ημέρες (αυτό το διάστημα έχει φανεί ότι αποτελεί το ανώτατο για επώαση του ιού).

Σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού άνω των 38 βαθμών Κελσίου ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή και βήχας εντός αυτού του διαστήματος, συνιστάται η παραμονή στο σπίτι, η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-5212054) και η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, αναφέροντας απαραιτήτως το πρόσφατο ταξίδι.

Για όλους ανεξαιρέτως

Τώρα πλέον όμως, καθώς ο ιός πέρασε τις πύλες της χώρας μας, δεν αποτελεί προϋπόθεση το να ταξιδέψει κάποιος σε περιοχή που έχει πληγεί από τον SARS-CoV-2 προκειμένου να μολυνθεί. Ετσι είναι απολύτως απαραίτητο:

Να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα ή αν δεν είναι δυνατό το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να γίνει χρήση κάποιου αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος. Τόσο το πλύσιμο των χεριών όσο και τα αλκοολούχα διαλύματα έχει φανεί ότι μπορούν να σκοτώσουν τον ιό.

Να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Να αποφεύγονται οι χειραψίες και η επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Να αποφεύγεται επίσης η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα όταν κάποιος έχει αγγίξει επιφάνειες, κυρίως σε δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες, ορισμένες εκ των οποίων μπορεί να είναι επιμολυσμένες με τον ιό (ο ιός, σύμφωνα με στοιχεία, μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες για κάποιες ώρες). Ετσι είναι επίσης συνετός ο συχνός καθαρισμός των κοινόχρηστων αντικειμένων στον χώρο εργασίας με υγρά αλκοολούχα μαντιλάκια, ο περιορισμός των χρηματικών συναλλαγών με χαρτονομίσματα και νομίσματα, ο καθαρισμός των κουμπιών στο ασανσέρ κ.λπ.

Να διατηρούνται αποστάσεις, τουλάχιστον ενός μέτρου, από τους άλλους ανθρώπους και ιδίως από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται. Οταν κάποιος εμφανίζει λοίμωξη του αναπνευστικού εξαιτίας ιού όπως ο SARS-CoV-2, εκλύει κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα μικροσταγονίδια που περιέχουν τον ιό.

Οι Αρχές επικαιροποίησαν την περασμένη Τετάρτη τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας σε ό,τι αφορά την προστασία από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που έγινε στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του ιού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και επισκέπτονται νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά), Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ή το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα να καλύπτουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και όχι τα φαρμακεία.

Πώς φοριέται η μάσκα

Αναφορικά με τη χρήση απλής χειρουργικής μάσκας (και ύστερα από πολύ θόρυβο, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προτεινόταν ακόμα και το να φοριέται η μάσκα ανάποδα για να είναι πιο αποτελεσματική!) ο ΕΟΔΥ επισημαίνει τα εξής:

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ένας.

Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί έναν φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

– Σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

– Σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

– Σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρεται επίσης σε σημαντικές παραμέτρους, όπως η επιλογή του σωστού μεγέθους της χειρουργικής μάσκας, αλλά και το τι πρέπει να κάνει ο χρήστης πριν και μετά την τοποθέτηση της μάσκας.

Οι οδηγίες εφαρμογής της χειρουργικής μάσκας είναι οι εξής:

Επιλογή του σωστού μεγέθους.

Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν από την τοποθέτηση της μάσκας.

Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πιγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).

Πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης.

Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόχους, αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αφτιά.

Αποφυγή επαφής με τη μάσκα μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή.

Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόχους, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους.

Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης).

Αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει επιπλέον αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τον νέο κορωνοϊό που καλύπτουν διαφορετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα πληρώματα και τους επιβάτες πλοίων, αεροσκαφών, τρένων, το προσωπικό αεροδρομίων, το προσωπικό ξενοδοχείων, τους γιατρούς. Αναλυτικά όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ περιέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.

Αν χρειαστεί…

Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η κυβέρνηση εξέδωσε και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα πρόληψης αλλά και αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας – τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση έξαρσης των περιστατικών κορωνοϊού εντός της χώρας και σύμφωνα με πηγές του «Βήματος», ανάλογα με τις εξελίξεις, θα τίθεται το καθένα εξ αυτών προς συζήτηση. Κατά την ανακοίνωση των μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις» και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πέντε βασικά άρθρα περιλαμβάνει η ΠΝΠ για τον κορωνοϊό.

Το πρώτο άρθρο αφορά τα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

 

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Το τρίτο άρθρο αφορά την απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

 

Το πέμπτο άρθρο αφορά την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

«Ο καλός συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας»

«Αυτή η επιδημία αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα και ο καλός συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχει όμως και κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας: αν ταξιδεύετε ή ζείτε σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα, ακολουθήστε αυστηρά μέτρα υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή η χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών. Οταν επιστρέψετε από μια τέτοια περιοχή, παρακολουθήστε την πορεία της υγείας σας για μια περίοδο 14 ημερών από τη στιγμή της επιστροφής σας. Αν εμφανίσετε αναπνευστικά συμπτώματα που προσομοιάζουν με της γρίπης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικοινωνήστε με ειδικό. Ιδανικά επικοινωνήστε αρχικώς μέσω τηλεφώνου και κάντε αναφορά στο ιστορικό του ταξιδιού σας προτού αναζητήσετε ιατρική βοήθεια από κοντά και βρεθείτε να περιμένετε σε αίθουσες αναμονής με άλλους ανθρώπους. Αν εμφανίζετε συμπτώματα, αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους προτού συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό». Πάσι Πέντινεν, ειδικός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.