Τις τεκτονικές στοές κατηγορούν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι στην Τουρκία για τα διαχρονικά προβλήματα και πραξικοπήματα στη χώρα.

«Σχεδίασαν όλα τα χτυπήματα»

Συγκεκριμένα, η τουρκική ισλαμική εφημερίδα Yeni Safak, σε πρόσφατο άρθρο της με τίτλο «Οι μασόνοι σχεδίασαν όλα τα χτυπήματα», παραθέτει σειρά από θεωρίες συνωμοσίας και αποδίδει όλα τα δεινά, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το πραξικόπημα του 2016, στη Μασονία.

Ισχυρίζεται πως «ο μασόνος Ισμέτ Ινονού» άνοιξε τον δρόμο για το «υποστηριζόμενο από τη CIA »πραξικόπημα του 1960 στην Τουρκία.

«Το πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου (1980), το μεταμοντέρνο πραξικόπημα (στρατιωτικό δημοψήφισμα) στις 28 Φεβρουαρίου (1997) και 12 Μαρτίου (1977) και αυτό στις 27 Απριλίου (του 1960, οπότε ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις κατά Μεντερές με πορτρέτα του Ατατούρκ), υποκινήθηκαν όλα από τους μασόνους», υποστηρίζει το δημοσίευμα που αφήνει και αιχμές κατά του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ).

Και η FETO

«Δεκαέξι από τους 23 ανθρώπους που ίδρυσαν την FETO (οργάνωση Γκιουλέν) , συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, ήταν Μασόνοι» συνεχίζει η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία τις τελευταίες μέρες παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων κατά του τεκτονισμού στη χώρα.

Ονόματα στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας της Τουρκίας του 1960 με την «απειλή του Τεκτονισμού»

Πρόσκληση του πρώην πρωθυπουργού Ισμέτ Ινονού σε μασονική συνάντηση το 1960

Aναφορά γίνεται και στην Κύπρο, για την οποία σημειώνει ότι το αίτημα για Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα «υποκινήθηκε από Τεκτονικές Στοές».

«Τα περισσότερα από τα μέλη που ίδρυσαν την Τουρκική Δημοκρατία ήταν επίσης Ελευθεροτέκτονες. Εκτός από τρεις ή τέσσερις Προέδρους της Τουρκίας, όλοι οι υπόλοιποι ήταν Μασόνοι. Δεκαοκτώ από τους 27 πρωθυπουργούς έχουν εκλεγεί από Μασόνους. Μέχρι στιγμής, καμία Κυβέρνηση δεν έχει εκλεγεί χωρίς τη στήριξή τους» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Η πιο σκοτεινή κοινότητα»

Τονίζεται, επίσης, ότι η εκτέλεση του Σουλτάνου Abdülaziz Han (1830 – 1876) και η εκθρόνιση του Σουλτάνου Abdulhamid II ήταν έργο τους.

«Η πιο σκοτεινή κοινότητα στον κόσμο, η οποία ανέθεσε την εξουσία στην Ενωση και Πρόοδο (το τουρκικό εθνικιστικό κόμμα των Νεότουρκων και της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε στην τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη, το 1908), η πλειονότητα των οποίων ήταν Μασόνοι, και οι δυο άρπαξαν την εξουσία και διέκοψαν την επαφή με το παρελθόν του Τούρκου Μουσουλμάνου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: sigmalive