Όταν έχεις απέναντί σου ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Αρκεί να χάσεις λίγο τον προσανατολισμό σου και χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου.

Ο Παναθηναϊκός είχε (κι έδειξε) πολλά καλά στοιχεία, βγήκαν παίκτες από εκεί που δεν το περιμέναμε (Μπέντιλ), αλλά ο Ρικ Πιτίνο ΔΕΝ βοήθησε καθόλου από τον πάγκο, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να δείξουν τις ίδιες αδυναμίες και παθογένειες και να υποστούν άλλη μια ήττα. Όχι οδυνηρή, αλλά… Το 81-92 αδικεί την προσπάθεια των γηπεδούχων, πλην όμως οι «μπλαουγκράνα» δεν κάνουν εκπτώσεις.

Ο Πέσιτς ήθελε από την αρχή να κουράσει τον Καλάθη και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Ξεκίνησε με πλέι μέικερ τον Χάνγκα, αφήνοντας εκτός τον Ντιλέινι, ο οποίος ήταν ο game changer. Όσο ο Καλάθης είχε στον νου του να οργανώνει, οι «πράσινοι» είχαν το πάνω χέρι. Οι αριθμοί (εδώ) λένε την αλήθεια: Στο πρώτο μισό ο Νικ είχε 5 πόντους, με 1/1 δίποντο, 0/1 τρίποντο, 3/4 βολές κι 7 ασίστ. Τέλειωσε τον αγώνα με 10 πόντους (3/6 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 4/6 βολές) κι 11 ασίστ. Στο δεύτερο μισό είχε περισσότερο στον νου του να σκοράρει παρά να πασάρει.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι «πράσινοι» οικοδόμησαν διαφορά. Πήγαν στο 59-48 και στο 67-57, με τον Μπέντιλ και τον Τόμας να κάνουν καλή δουλειά στην επίθεση, τον Παπαγιάννη να έχει καλές επιλογές και παρουσία. Ήταν η στιγμή να πάρει σωστές αποφάσεις ο Πιτίνο… Ο Καλάθης πιέζονταν ασφυκτικά, ο Φριντέτ είχε πρόβλημα στην άμυνα. Άργησε να βάλει τον Παππά και τον Ράις, ο Αμερικανός μπήκε να παίξει για τα στατιστικά του, τέλειωσε το δεκάλεπτο χωρίς να δώσει πάσα, παίρνοντας όλες τις επιθέσεις κι… αντίο ζωή.

Το σκορ έγινε 69-69, με τον Ντιλέινι και τον Χίγκινς να τραβάνε το σκοράρισμα, τον Μίροτιτς να βάζει κρισιμότατα καλάθια κι η Μπαρτσελόνα πάτησε γκάζι, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό να… ψάχνεται. Οι αλλαγές στους ψηλούς ήταν χωρίς επιτυχία (για να μην πούμε χωρίς λογική), δεν πήρε έγκαιρα τάιμ άουτ, δεν ρίσκαρε με το small ball, δεν βοήθησε ο κόουτς. Κι όταν απέναντι είναι η Μπαρτσελόνα, η ήττα είναι αναπόφευκτη.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 45-38, 69-67, 81-92.