Φόβους για ξέσπασμα επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, που οφείλεται σε νέο κορονοϊό παρόμοιο με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) προκαλούν στην Κίνα οι τρεις θάνατοι και τα σχεδόν 140 νέα κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απότομη αύξηση των περιστατικών (συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα) έρχεται την ώρα που εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις διακοπές τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους.

Βουχάν, το σημείο-μηδέν

Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων (136) καταγράφηκαν στην πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων Βουχάν της κεντρικής Κίνας όπου εννέα άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλα δυο κρούσματα μετρά το Πεκίνο, ένα η επαρχία Γκουανγκντόνγκ κι ένα η επαρχία Σεντζέν. Στη Νότιο Κορέα εντοπίστηκε ένα κρούσμα, ένα στην Ιαπωνία και δυο στην Ταϊλάνδη. Και τα τρία άτομα είτε είναι από τη Βουχάν, είτε την επισκέφθηκαν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νέο στέλεχος δεν είναι εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το SARS, όμως η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει απαντηθεί το πως και πόσο εύκολα μεταδίδεται. Επί του παρόντος ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια, εκδίδει όμως οδηγίες πρόληψης κι αντιμετώπισης σε χώρες που ενδέχεται να εντοπιστούν κρούσματα.

Στα αεροδρόμια της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και του Τόκιο ωστόσο, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στους επιβάτες που προέρχονται από την Βουχάν. Ανάλογα μέτρα λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου στα τρία μεγάλα αεροδρόμια του Σαν Φρανσίσκο, του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης οι αρχές έχουν τοποθετήσει μηχανήματα ανίχνευσης πυρετού και συμπτωμάτων.

Οι αρχές στο Πεκίνο εντείνουν τις προσπάθειες να περιορίσουν τον μυστηριώδη ιό ενώ, σε πολλές χώρες του κόσμου οι υγειονομικές αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS το 2002 που εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες. Η διαχείριση από την τότε κυβέρνηση του Πεκίνου ήταν ανεπαρκής με αποτέλεσμα να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να χάσουν τη ζωή τους περίπου 800 άνθρωποι κυρίως στην ασιατική ήπειρο.

Με δεδομένο ότι τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εμπειρογνώμονες στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν σε έκθεση του Κέντρου Λοιμώξεων MRC του Imperial College London, ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δίνουν επισήμως οι κινεζικές αρχές κι ενδέχεται να φθάνει κοντά στους 1.700.

Όπως συνιστά ο ΠΟΥ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα. Συνιστάται η αποφυγή επαφής με αδέσποτα ζώα, το σχολαστικό μαγείρεμα κρέατος και αυγών και η αποφυγή στενής επαφής με όποιον έχει συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.