Ηολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εξυγίανσης από τα «κόκκινα» δάνεια, η σταθεροποίηση της οργανικής κερδοφορίας με αύξηση των νέων εργασιών και στοχευμένες παρεμβάσεις στα κόστη και η υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αποτελούν τα τρία επιχειρησιακά στοιχήματα του 2020 για τις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για μια κρίσιμη χρονιά, που θεωρείται από τις διοικήσεις τους προπαρασκευαστική για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα από το 2021, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, σε 12 μήνες από σήμερα η εικόνα του κλάδου θα είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Οι δείκτες καθυστερήσεων θα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 20% κατά μέσο όρο, η παραγωγή νέων δανείων θα έχει ανακάμψει στον βαθμό που επιταχύνονται οι ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας και η σχέση κόστους – εσόδων θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Μικρότερα σχήματα αλλά αποδοτικότερα

Τα νέα σχήματα, αν και μικρότερα, θα είναι πιο αποδοτικά και οι βάσεις για την πλήρη επανασύνδεσή τους με τις διεθνείς αγορές, τόσο για άντληση ρευστότητας όσο και για προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων, θα έχουν τεθεί.

Αναλυτικότερα, ο προγραμματισμός των τραπεζών προβλέπει τα εξής:

Κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης

Θα ήταν έκπληξη αν κάποια τράπεζα το 2020 προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν κινήσεις ενίσχυσης, με δεδομένο ότι ένα μέρος του σημερινού κεφαλαιακού μαξιλαριού θα καεί για τις τιτλοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι αναμένεται να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, εκμεταλλευόμενοι το διεθνές περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Διαχείριση δανείων

Το 2020 θα είναι η χρονιά των τιτλοποιήσεων με χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής». Η Alpha Bank θα αποενοποιήσει «κόκκινα» δάνεια 12 δισ. ευρώ και η Eurobank 7,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη, Εθνική και Πειραιώς δεν έχουν κάνει γνωστό τον ακριβή σχεδιασμό τους, ωστόσο εκτιμάται ότι κατ’ ελάχιστον οι αντίστοιχες συναλλαγές μέχρι και το τέλος του 2020 θα φτάσουν τα 2-4 δισ. ευρώ για την κάθε μία.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η δημιουργία των νέων τριών πυλώνων στον κλάδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, απαλλάσσοντας πλήρως τα πιστωτικά ιδρύματα από την καθημερινή ενασχόληση με το πρόβλημα.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκχωρήσει στην Intrum Hellas τη διαχείριση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, η Eurobank θα δουλέψει αντίστοιχα με την FPS, που θα μπει σε πλήρη λειτουργία υπό τη νέα της μορφή και ιδιοκτησία έως και τις αρχές Μαρτίου, ενώ η Alpha Bank θα συνεργαστεί με την Cepal Hellas, το 80% της οποίας θα πουληθεί σε επενδυτή, μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια που θα τιτλοποιήσει.

Ως προς την Εθνική Τράπεζα, εκτός από τα δάνεια που θα τιτλοποιήσει και για τα οποία θα δοθεί μάχη από τις τρεις παραπάνω εταιρείες για την ανάληψη της διαχείρισής τους, δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με μία από αυτές και για τα ανοίγματα που θα μείνουν στον ισολογισμό της.

Αισιοδοξία για τα τεστ αντοχής

Με την επίτευξη των κεντρικών τους στόχων το 2020, οι τράπεζες, θα μπορούν να παρουσιάσουν από την επόμενη χρονιά στους επενδυτές ένα νέο αφήγημα ανάπτυξης και επιστροφής σε βιώσιμη κερδοφορία, με στόχο την άντληση των απαραίτητων καυσίμων, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, για τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα «κόκκινα» δάνεια. Εκτός όμως από τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς, θα επικεντρωθούν και στις επικείμενες ασκήσεις προσομοίωσης (stress tests) που θα διεξαγάγει η ΕΚΤ με στόχο να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό φερεγγυότητας από τον επόπτη του συστήματος.

Σύμφωνα με αναλυτές, πολύ δύσκολα θα προκύψει ζήτημα άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης από τις ασκήσεις. Κι αυτό διότι θα διενεργηθούν σε ένα βελτιωμένο σε σχέση με τα προ διετίας stress tests μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ είναι σε καλύτερη θέση με ελαφρώς υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλότερα ποσοστά επισφαλειών.