Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Τόνισε ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την επιλογή του αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha αφορούσε την κ. Σακαλλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως πιστεύει ότι πρόκειται για την υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία.

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι πολιτική επιλογή» συμπλήρωσε απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν περί μη πολιτικής επιλογής. «Είναι άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, έχει όλα τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής» συμπλήρωσε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και τη δήλωσή του, μέσω της οποία γνωστοποίησε ότι θα στηρίξη την κ. Σακελλαροπούλου για ΠτΔ υπογράμμισε πως «έκανα νωρίτερα την επιλογή μου. Από τη στιγμή που είχα καταλήξει στην επιλογή μου την ανακοίνωσα νωρίτερα γιατί η κ. Σακελλαροπούλου χειριζόταν πολύ σημαντικές υποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω πως διέσυρα το θεσμό. Δεν μπήκα σε ονοματολογία. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε 718 λέξεις για να πει ένα απλό “ναι”».

Αναφορικά με τον λόγο που δεν πρότεινε τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά μπορούσα να επιλέξω ένα πρόσωπο. Επίσης την κ. Σακελλαροπούλου στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ. Επομένως η επιλογή μου έχει μεγαλύτερη συναίνεση. Το 2015 είχα τεκμηριώσει την επιλογή μου να μην ψηφίσω τον κ. Παυλόπουλο. Δεν νομίζω πως έκανα κάποιο σφάλμα. Δεν επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου μόνο επειδή ήταν γυναίκα, αλλά την επέλεξα και γιατί ήταν γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίθει διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες. (…) Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική πρόεδρος».

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αναφερόμενος στην απόφασή του να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εάν τα δεδομένα πριν από έξι μήνες ήταν όπως είναι τώρα, δεν θα καταργούσα το υπουργείο. Αλλά δεδομένων των επιχειρησιακών δυστοκιών που διαπιστώθηκαν, έκρινα πως έπρεπε να επανασυστηθεί. Γιατί ο σχεδιασμός μας είναι σωστός. Έχουμε τον κ. Μηταράκη για το εσωτερικό και τον κ. Κουμουτσάκο για το εξωτερικό. Κάνουμε την διαρθρωτική κίνηση. Και το έχω ξαναπεί: Ουδείς αλάθητος, ιδίως από μία κυβέρνηση που παράγει πολιτική».

Απαντώντας, δε, στις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό και τις κλειστές δομές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πάντα όταν πρόκειται μια τοπική κοινωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πάντα λέει το πρόβλημα δεν πρέπει να έρθει στη γειτονιά μου. Και στο κάτω κάτω, δεν είναι τόσες πολλές οι δομές. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Συζητάμε με τις κοινωνίες αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κι’ όλας. Οι δομές θα γίνουν και πιστεύω ότι θα βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είναι εθνική πολιτική οι κλειστές δομές και όταν θα αρχίσουν να κλείνουν οι δομές όπως η Μόρια, τότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Για την αξιολόγηση των υπουργών του

«Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης, δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει εννοείται ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρώτη αξιολόγηση. Κοιτάξτε: Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος, αν και υπάρχει και η απευθείας κόκκινη. Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Αναφορικά με τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη απάντησε πως «κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρών, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους» τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ξανά παράνομο το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αφορά όλη την Ευρώπη ο αγωγός EastMed είναι πολύ σημαντικός, γιατί θα φέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο, το Ισραήλ στην Ευρώπη. Προφανώς και συμφέρει την Ευρώπη να έχει έναν τέτοιο αγωγό και να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ΕΕ έχει υποχρέωση να μας σταθεί σε εμάς και στην Κύπρο είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τις προκλήσεις του Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Το να εκδηλώνεσαι με μια προκλητικότητα δεν σημαίνει κατ ανάγκη πως δεν είσαι απομονωμένος. Υπήρξε σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Αλλά και η Ρωσία στο ζήτημα των συμφωνιών με τη Λιβύη καταδίκασε την Τουρκία. Όπως επίσης και οι αραβικές χώρες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ενεργή. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν ενδιαφέρον».

«Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται εάν δούμε ένα τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται από πριν, για να μην κάνουμε ό,τι χρειάζεται τότε», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι θα στείλει ωκεανογραφικό σκάφος στις περιοχές συμφωνίας με τη Λιβύη.

Για την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη

Ερωτηθείς για τον διάλογο που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ, περί ενδεχόμενου «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στην Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη εκτός από αυτά τα θέματα. Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα».

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV με τον Αντώνη Σρόϊτερ.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020