Δεκάδες σχόλια έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης το νομοσχέδιο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται πως η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00.

Παρέμβαση στο νομοσχέδιο αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος έκαναν ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών ΠΣ κ. Γιάννης Σταμούλης και ο κ. Τάσος Παππάς αμφότεροι εθνικοί εκπρόσωποι στην Ομοσπονδία Αξιωματικών  Πυροσβεστικής της Ε.Ε.

Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, «η λεγόμενη «Αξιολόγηση 360 μοιρών, είναι η πλέον σύγχρονη τάση στην διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς  έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει ένα ευρύ φάσμα σχολίων σχετικά με την επίδοση ενός εργαζομένου, ταυτόχρονα από προϊστάμενους και υφιστάμενους. Η σφαιρική αυτή προσέγγιση σας δίνει τη δυνατότητα να μετρηθεί η αξία που προσθέτει κάθε στέλεχος στον επαγγελματικό οργανισμό, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτό τα πεδία στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.»

Και προσθέτουν: «Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιχειρείται να εισαχθούν μερικές καινοτόμες δομές στο σύστημα αξιολόγησης των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, βασισμένες πάνω σε αυτή τη σύγχρονη φιλοσοφία της αξιολόγησης στελεχών.

Το όλο πλέγμα των προτεινόμενων ρυθμίσεων έρχεται να αγγίξει ένα θέμα, που παρέμεινε ανέγγιχτο για περίπου τρεις δεκαετίες, με τις πολιτικές ηγεσίες του Π.Σ. να αρνούνται να το ακουμπήσουν.»

Επισημαίνουν επιπλέον ότι: «Η πρώτη καινοτομία του συστήματος βρίσκεται στο ότι η αξιολόγηση του αξιωματικού, βασίζεται στην σύνθεση τριών επιμέρους αξιολογήσεων. Μετά το πέρας της αξιολόγησης, ο αξιολογούμενος δύναται μέσω του συστήματος της προσωποποιημένης πληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να λαμβάνει γνώση του γενικού χαρακτηρισμού της βαθμολογίας απόδοσής του, καθώς και όλων των επιμέρους στοιχείων της. Η δεύτερη καινοτομία  του συστήματος είναι ότι η αξιολόγηση γίνεται με ένα νέο πρότυπο έκθεσης αξιολόγησης, που αποτυπώνει την γενικότερη εικόνα του αξιολογούμενου αξιωματικού, βασισμένη σε 4 τομείς. Η τρίτη καινοτομία του συστήματος βασίζεται  στον τρόπο βαθμολόγησης των προσόντων.   Η  τέταρτη καινοτομία του συστήματος, είναι ότι για πρώτη φορά  υπάρχει πρόβλεψη για «παράλληλη επετηρίδα»  στους αξιωματικούς του Π.Σ. με  πρόβλεψη για αξιωματικούς που τίθενται σε κατάσταση  Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ.). Η πέμπτη καινοτομία του συστήματος είναι ότι  μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, επιλύεται μια ουσιαστική και τυπική  αδυναμία όπου παραβιάζόταν η αρχή, του «ουδείς κριτής του εαυτού του πράξεων».  Συγκεκριμένα  ο Αρχηγός του Π.Σ. ο οποίος μετείχε στο Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο κρίσεων που επέλεγε τους Ανώτατους Αξιωματικούς του Π.Σ.  στις τακτικές κρίσεις, συμμετείχε και στο Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο: κρίσεων, που εξέταζε τις προσφυγές των «αδικούμενων» αξιωματικών , εξετάζοντας ο ίδιος επί της ουσίας τις δικές του επιλογές»