Στο περσινό αντίστοιχο πρωτοχρονιάτικο φύλλο, από αυτήν εδώ τη στήλη περιγράφαμε το 2019 ως «έτος αλλαγής».

Ο τίτλος και το περιεχόμενο εκείνου του κυρίου άρθρου επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Το 2019 ήταν όντως έτος πολιτικής αλλαγής, όπως οι περισσότεροι ανεξάρτητοι αναλυτές προέβλεπαν, διαβλέποντας τις τάσεις και διαθέσεις που είχαν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία.

Ολα τα στοιχεία, δημοσκοπικά και άλλα, φανέρωναν από τότε ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα είχε προ πολλού χαθεί, το ιδεολόγημά της είχε φθαρεί, οι πολίτες στην πλειονότητά τους το θεωρούσαν ανεπαρκές, ανεπίκαιρο και εν τέλει μη δυνάμενο να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό, ούτε βεβαίως να καλύψει την επιθυμία των περισσοτέρων για ταχεία έξοδο από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση.

Τα γεγονότα, οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν εκείνες τις προγνώσεις που όλοι έβλεπαν και μόνο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πεισματικά αρνιόταν.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στα τέλη Μαΐου του 2019 δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνειών και έφεραν τον τότε πρωθυπουργό σχεδόν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ετσι αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων στις 7 Ιουλίου επέφερε την πολιτική αλλαγή με τρόπο καθαρό και αδιαμφισβήτητο.

Ο ελληνικός λαός «εξόπλισε» τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αυτοδυναμία και του άνοιξε καθαρό δρόμο να εφαρμόσει το σχέδιό του.

Εκτοτε συνέβησαν πολλά. Εμπεδώθηκε η πολιτική σταθερότητα και οι προσδοκίες ανυψώθηκαν. Η οικονομία σταθεροποιήθηκε, οι αγορές αξιολόγησαν απολύτως θετικά τόσο την πολιτική αλλαγή όσο και την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να διαμορφώσει συνθήκες ταχείας εξόδου από την κρίση και περιβάλλον οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Βαθμιαία το κλίμα άλλαξε, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας υποχώρησαν σημαντικά και το ελληνικό χρέος κατέστη βιώσιμο, τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας. Οι μεγάλοι κίνδυνοι ελέγχθηκαν, οι πολλές αμφισβητήσεις ήρθησαν και ούριος άνεμος κινεί πια τα ελληνικά πανιά.

Κάτι που η διεθνής επενδυτική κοινότητα εξετίμησε και γι’ αυτό άρχισε να ξαναβλέπει την Ελλάδα και να την αντιμετωπίζει ως ενδιαφέροντα προορισμό.

Η ατμόσφαιρα επίσης βελτιώθηκε συνολικά στη χώρα και η πλειονότητα των πολιτών, όπως προκύπτει από τις έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης, εμφανίζεται αισιόδοξη.

Αυτή τη στιγμή, στην αυγή της νέας χρονιάς, μπορεί να πει κανείς ότι έχουν διαμορφωθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένα άλμα οικονομικής προόδου και ανάπτυξης.

Η πολιτική σταθερότητα είναι εμπεδωμένη, η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν απειλείται, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται, οι τιμές, οι αμοιβές και οι αξίες διατηρούνται ανταγωνιστικές, όλα τα στοιχεία καθιστούν τη χώρα ξανά ελκυστική και επενδύσιμη.

Από εδώ και πέρα είναι ζήτημα κυρίως πειθαρχίας και επιμονής στο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανασύνταξης της οικονομίας και της χώρας.

Εξωτερικοί και μόνο παράγοντες μοιάζουν ικανοί να ανακόψουν την πορεία αναγέννησης και δημιουργίας στην οποία έχει εισέλθει.

Ωστόσο προσώρας οι διεθνείς οικονομικοί κίνδυνοι φαίνεται ότι ελέγχονται και η επιθετικότητα των γειτόνων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει εστίες αναταραχής, συναντά πολλές αντιδράσεις διεθνώς και κατά τα φαινόμενα δεν θα βρει πρόσφορο πεδίο εφαρμογής, παρά θα αναγκάσει την τουρκική ηγεσία σε αναδιπλώσεις και αναθεωρήσεις.

Εν κατακλείδι, αν το 2019 κατεγράφη ως έτος πολιτικής αλλαγής, το 2020 έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει αφετηρία προόδου και δημιουργίας για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Και η νέα δεκαετία που ξεπροβάλλει να είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη…

 

                                                                    ΤΟ ΒΗΜΑ