Η «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπάουμπαχ, ένα σοβαρό οικογενειακό δράμα που υπήρξε παραγωγή του Netflix (διανεμήθηκε όμως και στις αίθουσες όπου αυτή την εποχή παίζεται), κρατά τη μερίδα του λέοντος στις εφετινές υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών, των βραβείων που κάθε χρόνο απονέμει η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Λος Αντζελες.

Από την εποχή της πρώτης παρουσίασής της στο φεστιβάλ Βενετίας, η «Ιστορία γάμου» είχε κερδίσει θετικά σχόλια και παρότι δεν διακρίθηκε εκεί, όλοι την περίμεναν στις βραβεύσεις των Σφαιρών. Όπως εξάλλου και ο «Joker» του Τοντ Φίλιπς (Χρυσός Λέων στη Βενετία) που μετρά τέσσερις υποψηφιότητες (ταινία, σκηνοθεσία, Α ανδρικός ρόλος – Χοακίν Φίνιξ και μουσική).

Τέσσερις υποψηφιότητες ακολουθούν το θρησκευτικό – κοινωνικό δράμα «Οι δύο Πάπες» με τους Αντονι Χόπκινς και Τζόνθαν Πράις, ενώ τρεις απέσπασε το πολεμικό έπος του Σαμ Μέντες «1917» (θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον στην χώρα μας).

Δύο επίσης πολυσυζητημένες ταινίες του 2019, ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε και το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο ισοβαθμούν στις πέντε υποψηφιότητες στις Σφαίρες. Σε ότι αφορά τον «Ιρλανδό», στον τομέα «δράμα», εντυπωσιακό είναι που λείπει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο από την κατηγορία Α ανδρικού ρόλου σε δράμα, την ώρα που για την ίδια ταινία υποψήφιοι στην κατηγορία Β’ ανδρικού ρόλου είναι ο Αλ Πατσίνο και ο Τζο Πέσι. Ο Ντε Νίρο θα μπορούσε να έχει διπλή υποψηφιότητα διεκδικώντας και το Β’ ρόλου για τον «Τζόκερ» αλλά ούτε εκεί είναι.

Τόσο ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο όσο και ο Μπραντ Πιτ όμως, είναι υποψήφιοι για τις ερμηνείες τους στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» αν και σε διαφορετικές κατηγορίες: Ο Ντι Κάπριο για Α’ ρόλο σε δραματική ταινία και ο Πιτ για δεύτερο. Είναι αστείο πάντως το γεγονός ότι η ταινία του Ταραντίνο είναι υποψήφια στον τομέα …κωμωδία ή μιούζικαλ.

Το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών, όπου επίσης παίχθηκαν τα κορεάτικα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία είναι υποψήφια σε τρεις κατηγορίες των Σφαιρών ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, για την σκηνοθεσία της και για το σενάριό της.

Πάντα στις Κάννες πρεμιέρα έκαναν αρκετές ακόμη ταινίες που βρίσκονται στις Σφαίρες. Το «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι υποψήφιο στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και στην κατηγορία Α’ ανδρικού ρόλου (Αντόνιο Μπαντέρας). Το «Πορτρέτο της γυναίκας που καίγεται» της Σελίν Σιαμά και οι «Αθλιοι» διεκδικούν το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Στον τομέα που λέγεται «κωμωδία ή μιούζικαλ» για τον οποίο ανέκαθεν είχαμε ενστάσεις οι ταινίες «Στα μαχαίρια» (παίζεται αυτή την εποχή) και «Rocketman» μια βιογραφία για τον Ελτον Τζον που δεν σημείωσε επιτυχία στην Ελλάδα, ισοβαθμούν με τρεις υποψηφιότητες. Μάλιστα, ο Ντάνιελ Κρεγκ που πρωταγωνιστεί «Στα μαχαίρια», διεκδικεί για πρώτη φορά Χρυσή Σφαίρα.