Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες ντροπής με ανάρμοστες συμπεριφορές των ΜΑΤ εναντίον πολιτών κατά τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια αμέσως μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του δολοφονημένου από αστυνομικό Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Στα σοκαριστικά ντοκουμέντα, που προκαλούν έντονο προβληματισμό και απαιτούν απαντήσεις και δράσεις, έρχεται να προστεθούν βίντεο που αποκαλύπτουν πως βασικός σκοπός και στόχος της ελληνικής αστυνομίας στις εκδηλώσεις και στην πορεία μνήμης για τον δολοφονημένο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, δεν ήταν -ή τουλάχιστον δεν ήταν μόνο- το να αποφευχθούν τα επεισόδια, αλλά να κάνει επίδειξη δύναμης και επιβολής.

Όπως περιέγραψε άτομο που βρισκόταν στο σημείο, ήταν περίπου 20:15 όταν πολύ κόσμος αποχωρώντας από την πορεία με σκοπό να συμμετάσχει στο μνημόσυνο στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αντιμετώπισε απαγόρευση διέλευσης από τις πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Χαριλάου Τρικούπη.

«Απομακρύνετε τα άτομα και να προβείτε σε συλλήψεις»

Πολλοί έφυγαν, όμως περίπου 100 άτομα έστριψαν από Μαυρομιχάλη πριν το παλιό Χημείο με σκοπό να προσεγγίσουν το μνημείο μέσω της Ναυαρίνου.

Στη συμβολή των οδών, Ναυαρίνου και Τρικούπη, όπως γίνεται φανερό και στο βίντεο, οι διμοιρίες που βρίσκονταν στη Σόλωνος, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως τίποτε, αρχίζουν να τρέχουν πάνω στον κόσμο με σκοπό να απαγορεύσουν την προσέγγιση του μνημείου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η εντολή που έχουν λάβει τα ΜΑΤ, όπως ακούγεται από τον ασύρματο, είναι: «Απομακρύνετε τα άτομα και να προβείτε σε συλλήψεις».

Όπως άλλωστε έκαναν και αργότερα στην πλατεία Εξαρχείων, και όπως ακριβώς έπραξαν στη Μπενάκη στις 17 Νοέμβρη, μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τρία-τέσσερα ΜΑΤ χτυπούσαν ένα άτομο

Πολλές διμοιρίες μαζί αρχίζουν και τρέχουν κι όποιος από τους περαστικούς ή τους συγκεντρωμένους τρέξει να τους αποφύγει, τον  χτυπούν 3 και 4 άνδρες των ΜΑΤ μαζί, του σκίζουν τα ρούχα και τον συλλαμβάνουν.

Δεδομένης της συμπεριφοράς αυτής μόνο χλευασμό και ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι στέλνει στον Συνήγορο του Πολίτη βίντεο και αναφορές περιστατικών αστυνομικής βίας και η έκκλησή της προς τους πολίτες «που ήταν μάρτυρες ανάλογων περιστατικών ή έχουν υποστεί βία να καταγγείλουν τα συμβάντα στον Συνήγορο του Πολίτη».

Eίναι οι ίδιοι που έδιναν χθες από το αρχηγείο την εντολή στον ασύρματο χωρίς να έχει συμβεί απολύτως τίποτε:

«Απομακρύνετε τα άτομα και να προβείτε σε συλλήψεις».

Βίντεο-ντοκουμέντο