Συμπληρώνονται σε λίγους μήνες 40 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), το 1980 στην Αθήνα, από τον Μάνο Χαριτάτο και τον Δημήτρη Πόρτολο ενώ κλείνουν εφέτος 10 χρόνια από την ενσωμάτωση του ΕΛΙΑ στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Με αυτή την αφορμή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΙΕΤ διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του Μάνου Χαριτάτου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ.

Για την ιστορία και το έργο του ΕΛΙΑ θα μιλήσουν οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, π. αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μίλτος Πεχλιβάνος, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Freie Universität του Βερολίνου, Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο EΚΠΑ, Χριστίνα Ντουνιά, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Πόρτολος, ιστορικός, συνιδρυτής του ΕΛΙΑ, Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του ΜΙΕΤ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μια από τις βασικότερες εστίες παραγωγής και προαγωγής της έρευνας στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών στη χώρα μας, το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό αρχείων ιστορικών προσώπων και προσώπων των γραμμάτων και τεχνών από οιονδήποτε άλλο ομοειδή φορέα, καθώς και έντυπα και πλούσιο οπτικό και εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, χάρτες, παλαιό διαφημιστικό υλικό και πλήθος κινητών αντικειμένων) που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε, να κατανοούμε και να ανασυνθέτουμε με πολλούς τρόπους πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της νεότερης Ελλάδας. Το 1997 ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΛΙΑ και στη Θεσσαλονίκη.

Από τα περισσότερα από 1.300 αρχεία που φυλάσσονται στο ΕΛΙΑ ξεχωρίζουν αρχεία της Επανάστασης του 1821, αρχεία πρωθυπουργών όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Χαρίλαος Τρικούπης, καθώς και αρχεία λογοτεχνών όπως ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Στρατής Τσίρκας, Στρατής Δούκας, η Ζωή Καρέλλη, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο Θράσος Καστανάκης, ο Μένης Κουμανταρέας κ.ά.