Κνωσός: υποψήφια για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο φάκελος ένταξης της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Το υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει φάκελο για ένταξη της Κνωσού και των υπολοίπων ανακτορικών κέντρων της Μινωικής Κρήτης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη για την Κνωσό, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του φακέλου, σημειώνοντας πως αυτή θα γίνει μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Η απάντηση της Λίνδας Μενδώνη

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην απόφαση για τη σειριακή εγγραφή ώστε να εκπροσωπηθούν μαζί τα μεγάλα ανάκτορα του μινωικού πολιτισμού, δηλαδή Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία, Ζώμινθο.

Η σειριακή υποψηφιότητα των τεσσάρων ανακτόρων περιελήφθη στον ενδεικτικό κατάλογο στις 16 Ιανουαρίου του 2014. Και μόλις το 2017 ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας μέσω της σύναψης μιας προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

«Το 2018 εγκρίθηκε από την περιφέρεια το σχετικό ποσό. Και τελικά στις 24 Απριλίου του 2019 υπεγράφη προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: «Ειδικές μελέτες του ειδικού αναπτυξιακού Προγράμματος «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη» με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και προϋπολογισμό 140.000 ευρώ».

Στα προηγούμενα ανακτορικά κέντρα προσετέθη εν τω μεταξύ και η Ζώμινθος, ακριβώς λόγω των πολύ σημαντικών ευρημάτων.

Δυστυχώς, όταν υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση δεν ελήφθη υπόψη το θεσμικό πλαίσιο το οποίο είχε δημιουργηθεί από το 2015 στο πλαίσιο της κοινής υπουργικής απόφασης «Ρυθμίσεις για τις πληρωμές των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Αυτό, ακριβώς γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά, έφερε μια εμπλοκή που είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι τις εκλογές να μη γίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη του προσωπικού το οποίο προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση και γενικότερα η συμφωνία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης».

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στον προγραμματισμξό, ξκαθώς και στις προσλήψεις προσωπικού που πρέπει να γίνουν και τα κονδύλια που χρειάζονται για την τοπογράφηση και τεκμηρίωση της υποψηφιότητας της Κνωσού.

«Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο – δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα – η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι σε θέση να καταθέσει το φάκελο», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk