Από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που εφέτος θα διεξαχθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα και 15 ακόμα πόλεις (για πρώτη φορά και σε 4 νησιά). Στα διαγωνιστικά προγράμματα  φιλοξενούνται 86 ταινίες επαγγελματιών σκηνοθετών από 59 χώρες (μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ). Εχουν διακριθεί σε διάφορα φεστιβάλ του κόσμου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες: από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, αλλά εξίσου απολαυστικές και για τους ενήλικες.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο Απόλλων, στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ. Στην τελετή θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη Εξίσωση» (2019), καθώς και η πρώτη ταινία του Κώστα Φέρρη, τιμώμενου σκηνοθέτη του φεστιβάλ. Τίτλος της «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν». Την Κυριακή 1/12 στις 11 πμ η εναρκτήρια προβολή του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι η ταινία «Supa Modo», ο περσινός μεγάλος νικητής της διοργάνωσης, που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Την ίδια ώρα, στο  cine Cinema της Αμαλιάδας, εναρκτήρια ταινία θα είναι το ντοκιμαντέρ «’Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2020.

Οι πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου που εφέτος εκτείνεται το φεστιβάλ είναι πο  Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για πρώτη φορά φέτος, θα προβληθούν ταινίες και σε τέσσερα μεγάλα ελληνικά νησιά: Κω, Λέσβο (Πλωμάρι), Σαντορίνη και Ζάκυνθο.

Τα highlights

Σύμφωνα με το ίδιο το φεστιβάλ, οι ταινίες που αναμένεται να συζητηθούν είναι:

Romy’s Salon (Κομμώσεις Ρόμι) της Μίσα Καμπ. Τρεις γενιές γυναικών (γιαγιά, κόρη και εγγονή), αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Το εξαιρετικό χιούμορ επιτρέπει στο νεαρό θεατή να απολαύσει μια ταινία με σκληρό θέμα. Κορυφαία η ανάπτυξη της σχέσης γιαγιάς και εγγονής.

Second Life (Δεύτερη ζωή) του Παρκ Γιούνγκ-Γιού από τη Νότια Κορέα. Ένα γυμνασιοκόριτσο γίνεται άθελά της αιτία να αυτοκτονήσει μια συμμάθητριά της.

Second Life του Παρκ Γιούνγκ-Γιού

The Wayang Kids, του Ραϊμόντ Ταντ από τη Σιγκαπούρη. Ένα αυτιστικό αγόρι πρέπει να υπερβεί τον αυτισμό του, για να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως μπορεί να πάρει μέρος σε μια διεθνή παράσταση κινέζικης όπερας.

The Wayang Kids, του Ραϊμόντ Ταντ

Bulbul Can Sing (Η Μπουλμπούλ μπορεί να τραγουδήσει). Η βραβευμένη στο Βερολίνο Ρίμα Ντας, δικαιώνει αυτούς που την χαρακτήρισαν «νέο μεγάλο ταλέντο του ινδικού κινηματογράφου». Η νεαρή Μπουλμπούλ προδίδει το όνειρο του πατέρα της να γίνει τραγουδίστρια. Όταν όμως έρχεται αντιμέτωπη με το θάνατο ενός αγαπημένου της φίλου, όλα αλλάζουν.

A First Farewell (Ο πρώτος αποχαιρετισμός), κινέζικος ποιητικός ρεαλισμός από την Λίνα Γουάνγκ, στην ταινία που φέτος απέσπασε την Κρυστάλλινη Άρκτο στο Τμήμα Generation της Μπερλινάλε. Μια ταινία γυρισμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα της σκηνοθέτριας, η οποία αναδεικνύει την καταπίεση που υφίστανται οι  κάτοικοι αυτής της ταραγμένης, πολυπολιτισμικής περιοχής.

2nd Class (Δευτέρα Δημοτικού), του Τζίμι Όλσεν, Σουηδία. Η Σαρλότε, μια δασκάλα της Δευτέρας Δημοτικού, δέχεται αναίτια επίθεση από ένα νεοναζιστή και τραυματίζεται σοβαρά.  Την επόμενη μέρα διαπιστώνει ότι ένας μαθητής της είναι γιος αυτού του ανθρώπου.

2nd Class του Τζίμι Ολσεν

Metronome, του Σκοτ Λόχμους, ΗΠΑ. Ένας ηλικιωμένος ασθενής μαέστρος κι ένας ταλαντούχος πιτσιρικάς πιανίστας βγαίνουν από την απομόνωση του τρισάθλιου χώρου που ζουν, προσπαθώντας να βρουν αγοραστή για το αγαπημένο τους πιάνο…

Camera Zizanio

Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα Camera Zizanio, ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, θα προβληθούν 239 ταινίες που έχουν γυρίσει  παιδιά από 48  χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία. Όπως κάθε χρόνο, ένα πλήθος κινηματογραφικών εργαστηρίων καταφέρνουν κάτι μαγικό: για λίγες μέρες μετατρέπουν τον νεαρό θεατή σε δημιουργό ή/και πρωταγωνιστή της δικής του ταινίας. Την ίδια στιγμή δάσκαλοι και καθηγητές επισκέπτονται το φεστιβάλ απ’ όλη την Ελλάδα, για να μάθουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν μια ταινία ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως μέσο κοινωνικής αφύπνισης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε στο πέρασμα του χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκτός από υποδειγματική περίπτωση πολιτιστικής αποκέντρωσης, σήμερα πια αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης για νέα φεστιβάλ του είδους στο εξωτερικό, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται για να πάρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 19ης Camera Zizanio. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν προσεχώς.