Ενας χώρος που «παντρεύει» την τεχνολογία με τη μουσική, τη δημιουργία με τις νέες τάσεις στην εκπαίδευση ενώ παράλληλα επιτρέπει και την καλλιτεχνική έκφραση.

Αυτό είναι το το MusiX Lab, το νέο _επιφάνειας 300 τ.μ_ εργαστήριο μουσικής εμπειρίας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής που εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο ισόγειο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο. Εν προκειμένω, επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα θα έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται και να ανταλάσσουν ιδέες, να μοιράζονται εμπειρίες, να εμπλουτίζουν τις ικανότητές τους και να παράγουν νέα γνώση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πρώτα βήματα ήδη, το MusiX Lab έχει φροντίσει ν΄αναπτύξει ένα φιλόδοξο δίκτυο συνεργατών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί και οι στόχοι του. Ανάμεσά τους, το New York University (Steinhardt), το College of Charleston, το Leeds Beckett University αλλά και  το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι συνεργασίες πρόκειται να επεκταθούν και στον τομέα των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας, εκπαίδευσης και πληροφόρησης με τις οποίες θα σχεδιάζονται αντίστοιχα προγράμματα και δραστηριότητες για το κοινό.

Διαδραστικός Μίκης

 

    Τι σημαίνουν, όμως, πρακτικά όλ΄αυτά; Πώς λειτουργεί σήμερα το Musix Lab και τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες; Πώς ξεκίνησε και πώς υλοποιήθηκε η ιδέα και,  τελικά, σε ποιους απευθύνεται; «Η ιδέα υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό μας και αναζητούσαμε τους πόρους για να υλοποιηθεί» λέει ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Τελικά, οι πόροι εξασφαλίστηκαν χάρη σε ιδιωτικές χορηγίες και το εργαστήριο κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα.

«Θέλαμε να προσθέσουμε μια διαφορετική δραστηριότητα στη Μουσική Βιβλιοθήκη και ταυτόχρονα ν΄αναπτύξουμε πιο παιγνιώδεις και ευφάνταστους τρόπους ώστε να κεντρίσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών» λέει η Βέρα Κριεζή, υπεύθυνη νέων τεχνολογιών και ανάπτυξης του ΣΦΜ. Ωστόσο, το MusiX Lab δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά αλλά κυριολεκτικά σε κάθε ηλικία δίνοντας την ευκαιρία σε οποιονδήποτε θέλει  να έρθει σ΄επαφή με τη μουσική ανεξαρτήτως της αντίστοιχης εκπαίδευσης και  μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Απευθύνεται, όμως, εξίσου σε ειδικούς: σε επαγγελματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν στη μουσική και τις νέες τεχνολογίες, σε μουσικούς και καλλιτέχνες που επιθυμούν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν με ψηφιακά μέσα, σε ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς για συνεργασία στο πλαίσιο της ανάπτυξης ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και σε πολιτιστικές και σε δημιουργικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με τη μουσική κοινότητα.

Διαδραστικοί τοίχοι, κόσμοι εικονικής πραγματικότητας αλλά και επαυξημένοι ήχοι είναι μερικά μόνο απ΄όσα θα συμβούν τους επόμενους μήνες στο MusiX Lab με τους φορητές  υπολογιστές, τα τάμπλετς και τα ακουστικά με μικρόφωνο να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον εξοπλισμό του. Όπως εξηγεί η Βέρα Κριεζή από τον προσεχή Ιανουάριο που θα ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία του χώρου – προς το παρόν φιλοξενούνται σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεις- όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να δηλώνει συμμετοχή στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Ανάμεσα σ΄αυτά , προτάσεις για παιδιά 6-12 ετών (τα όρια ηλικίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί) όπου οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενορχηστρώνουν γνωστά κομμάτια, να τα επεξεργάζονται και να τα παρουσιάζουν, προγράμματα για παιδιά γυμνασίου αλλά και απογευματινά προγράμματα ενηλίκων.

Ξεχωριστό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί εντός του 2020 είναι η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από ένα διαδραστικό ταξίδι. Το κοινό θα γνωρίσει μέσω της αφήγησης του συνθέτη το έργο του αλλά και τους βασικούς σταθμούς της ζωής του αποκομίζοντας μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία με τη συνδρομή οπτικοακουστικών μέσων.

Παράλληλα, στον νέο χώρο θα διοργανώνονται συναυλίες σχετικές με τις νέες τάσεις στη μουσική βιομηχανία, θα φιλοξενούνται δρώμενα που συνδυάζουν τον ηλεκτρονικό ήχο με τα μουσικά όργανα αλλά και το θέατρο ενώ θα οργανώνονται και διαλέξεις από συνθέτες, μουσικολόγους, ηχολήπτες κ.α. Τελικός στόχος, ο εμπλουτισμός του πολιτιστικού αποθέματος με σύγχρονα έργα…