Δεκτό επί της αρχής έγινε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία, έπειτα από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε επί της αρχής 165 «ναι» και 122 «όχι». Συνολικά, ψήφισαν 287 βουλευτές.

Υπέρ του αναπτυξιακού νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση.

Κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία έλειπαν 3 βουλευτές της ΝΔ (Α. Σαμαράς. Δ. Χατζηδάκης, Ανδρ. Κατσανιώτης) οι οποίοι ήταν δικαιολογημένα απόντες και ενημέρωσαν με επιστολή ότι η πρόθεσή τους ήταν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:30 και διενεργήθηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Αγρια κόντρα Γεωργιάδη – Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αδωνι Γεωργιάδη στη διάρκεια της ομιλίας του, με τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντάει επίσης με υψηλούς τόνους.

O Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σχολιάζοντας την τροπολογία με την οποία επιτρέπεται σε επενδυτές να βγάζουν GoldenVisa μέσω POS, υπογράμμισε: «Για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα κινέζικα POS για τη απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δυο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει ; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;».

«Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Joker της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη;».

Άμεση ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση του Τσίπρα για την υπόθεση Novartis και τον Γιάννη Στουρνάρα, είπε:

«Τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο του. Δεν κατάλαβα γιατί οι τρεις εισαγγελείς στη μια περίπτωση είναι μεγάλο τεκμήριο, ενώ οι τρεις εισαγγελείς στην άλλη περίπτωση δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

«Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι οι εισαγγελείς που μας βολεύουν. Γιατί όλα τα κρίνετε όπως σας βολεύουν» συμπλήρωσε.

Χατζηδάκης: Πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας

Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, πιο πολύ από το πρωτογενές πλεόνασμα της Οικονομίας, που λέει ότι άφησε, τους χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα πολιτικού θράσους και αλαζονείας, σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο ότι δεν υπήρχε ούτε ίχνος αυτοκριτικής τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ήταν κυρίως αυτό το εισαγγελικό ύφος του κ. Τσίπρα το οποίο προσβάλει την νοημοσύνη του μέσου έλληνα πολίτη.

«Ο κ. Τσίπρας, πιστεύει ότι τα έκανε καλά και του χρωστάει ο λαός. Όχι δεν σας χρωστάει ο λαός. Εσείς χρωστάτε στον λαό. Χρωστάτε μια συγγνώμη για τα ψέματα που είπατε, για την οπισθοδρόμηση που φέρατε την χώρα για την πανθομολογούμενη αποτυχία σας. Κι αν βρείτε το θάρρος να πείτε αυτή τη συγγνώμη μπορεί ο κόσμος να σας ακούσει, διαφορετικά θα μείνετε για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού κατηγόρησε τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης ότι μιλούν σήμερα με ύφος εισαγγελέων, είπε πως ξέχασαν να που πουν κάτι πολύ βασικό: «Ότι ενώ πήγαιναν τόσο καλά, έχασαν τις εκλογές. Αυτό θυμίζει το η εγχείριση πέτυχε ο ασθενής απεβίωσε. Κάποιοι λόγοι θα υπήρχαν. Κι επιτέλους από το να κουνάτε το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση των 100 ημερών κοιτάξτε τους εαυτούς σας. Λίγη πολιτική σεμνότητα δεν βλάπτει. Δείτε τα λάθη σας. Οφείλετε τουλάχιστον στους ψηφοφόρους σας να έχετε στοιχειώδη πολιτική υπευθυνότητα», είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.