Αποκλεισμένο είναι σήμερα, Πέμπτη, το κέντρο της Αθήνας καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Επεισόδια σημειώθηκαν  λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι  στο φοιτητικό συλαλητήριο. Ο 19χρονος φαίνεται πως έχει τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι σοβαρά στο κεφάλι από κρότου-λάμψης, ενώ έχει μεταφερθεί στο ΚΑΤ.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα «λουλουδάδικα», στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας  όπου η αστυνομία είχε δημιουργήσει μπλόκο προκειμένου να ανακόψει την πορεία των (περίπου 1000) φοιτητών προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Φθορές έχουν επίσης προκληθεί σε περιπολικό καθώς και στην κλούβα των ΜΑΤ.

Δύο ακόμα συλλαλητήρια είναι προγραμματισμενα για το απόγευμα και αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας.

Τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συγκεντρώνονται στην πλατεία Καραΐσκάκη και στη συνέχεια να πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου.

Τα αίματα άναψαν όταν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έφτασαν έξω από τη Βουλή και επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικρο-συμπλοκές.

 

Το… φέρετρο έξω από το υπ. Εσωτερικών

Νωρίτερα, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαν τοποθετήσει… ένα φέρετρο στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών!

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνει σήμερα τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας σε διάταξη του αναπτυξιακού νόμου που επιτρέπει σε δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες στους τομείς της Καθαριότητας, του Πρασίνου και του Ηλεκτροφωτισμού.

Στους δρόμους και οι φοιτητές

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο είχαν απευθύνει για σήμερα το πρωί και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ενώ η πορεία θα φτάσει στο Σύνταγμα. Οι φοιτητές αντιδρούν σε διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν στα μεταπτυχιακά, με τους φοιτητές να θεωρούν ότι τα δίδακτρα θα αυξηθούν. Παράλληλα, αντιδρούν στην επαναφορά του «ν+2» και τις διαγραφές των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το διάστημα αυτό, ενώ είναι αντίθετοι στην επαγγελματική ισοτιμία τίτλων σπουδών κολλεγίων και πανεπιστημίων.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Λόγω των κινητοποιήσεων, έκτακτες κυκλοφοριακές εφαρμόζει η Τροχαία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες.

Παράλληλα, η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση στο κέντρο της Αθήνας και στα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν πορείες.