Απόψε το βράδυ ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

«Το νομοσχέδιο φέρνει το επενδυτικό μας περιβάλλον στον 21ο αιώνα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter ότι «το  Νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» φέρνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή. Ενσωματώνει καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις και ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση».

Βούτσης : Διαμορφώνεται νεοσυντηρητικός πόλος, επικίνδυνος για την κοινωνία

Νωρίτερα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ανέφερε ότι «το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτελεί κορωνίδα μιας στρατηγικής που εδώ και 3,5 μήνες είναι σε κατεύθυνση διαμόρφωσης νεοσυντηρητικού πόλου, εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία».

«Υπάρχει μια πολύ γρήγορη επέλαση της νεοσυντηρητικής αναδίπλωσης, ένα νεοσυντηρητικό κλίμα στη χώρα, που ενταφιάζει την τάση του πολιτικού φιλελευθερισμού», σημείωσε ο κ. Βούτσης και κατήγγειλε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτυπώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδέα ότι με μικρότερους μισθούς, με συρρίκνωση των εγγυήσεων για τα εργασιακά δικαιώματα, με κλείσιμο ματιού για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Ο κ. Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τα στοιχεία για τον αριθμό των απολύσεων μετά την ψήφιση των διατάξεων του υπουργού Εργασίας,Γιάννη Βρούτση, τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης και κατήγγειλε ότι ξηλώνονται όσα με σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε για τη μικρή έστω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Επίσης, ο κ. Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι αυτές οι διευθετήσεις, οι φωτογραφικές διατάξεις και διευκολύνσεις που εισάγει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κινούνται στη λογική των παλαιών αναπτυξιακών νόμων που εξυπηρέτησαν μεν συμφέροντα αλλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί.

Σταϊκούρας: Είστε ιδεολογικές ανεμοδούρες

«Είστε ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας  στις επικρίσεις ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ υπάρχει νεοσυντηρητική στροφή.

«Ακολουθούμε τις βασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και αναφέρθηκε σε όσα χθες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο πρωθυπουργός κατέθεσε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο κοιτάει πως θα βελτιώσει τον πλούτο της χώρας, που είναι και το σημερινό ζητούμενο του νομοσχεδίου, ενισχύοντας την κατανάλωση, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Για να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, με δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε χθες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δημοσιονομικών παρεμβάσεων για το 2020 και τα επόμενα χρόνια, το οποίο εδράζεται στις μειώσεις φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Μπακογιάννη: Ξύλινα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Για έλλειψη αξιοπιστίας και σοβαρότητας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη στάση που τηρεί απέναντι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δύο αναπτυξιακά νομοσχέδια. Η ΝΔ προσέγγισε και τα δύο νομοσχέδια με καλή πίστη και με στόχο να συμφωνήσουμε σε αυτά που ήταν απαραίτητα και να διευκολύνουμε αποφάσεις για την ανάπτυξη και τα ψηφίσαμε. Διότι, ο στόχος μας δεν ήταν να κάνουμε αντιπολίτευση επί των ερειπίων. Και έρχεστε εσείς, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει λεπτομέρειες από πολλά υπουργεία που υπήρχαν και σταματούσαν επενδύσεις, ακούμε τα ίδια ξύλινα επιχειρήματα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Η προσέγγιση στο θέμα της ανάπτυξης θα έπρεπε να είναι προσέγγιση ευρύτερης δυνατής συναίνεσης την οποία αρνείστε», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Έχετε πάρει λάθος δρόμο. Διαπραγματευτήκατε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, τη διαπραγματεύτηκε ο κ. Γιώργος Σταθάκης, την υπογράψατε όλοι οι υπουργοί, αναφέρθηκε σε αυτή ο πρωθυπουργός σας και πανηγύριζε την υπογραφή αυτή. Και χάνετε τις εκλογές και έρχεται αυτή η σύμβαση στη Βουλή και εσείς καταψηφίζετε. Όμως ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας πολιτικός φορέας με τέτοια στάση; Αυτή δεν είναι σοβαρή και αξιόπιστη στάση».

Δραγασάκης : Η χώρα επιστρέφει στο παρελθόν

«Κύριοι της κυβέρνησης αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τουλάχιστον μην την ευνοείτε, μην την πριμοδοτείτε κιόλας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Πρόσθεσε δε ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο επέρχονται σοβαρές ανατροπές, με πιο βάναυση την ανατροπή στα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς επανέρχεται το καθεστώς των μνημονίων, το καθεστώς, δηλαδή, «πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ ονομάζει ανάπτυξη, είναι μια αποσπασματική μεγέθυνση, χωρίς σχέδιο αποδοχής κάθε αιτήματος, η οποία ούτε βιώσιμη είναι ούτε διατηρήσιμη, αντίθετα διευρύνει τις ανισότητες και δημιουργεί προϋποθέσεις νέων κρίσεων», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε: «Η χώρα επιστρέφει στο παρελθόν: Αντί αναπτυξιακής στρατηγικής έχουμε μέτρα πελατειακής και ψηφοθηρικής λογικής ακόμα και φωτογραφικές διατάξεις».