Το πρόγραμμα του 60ού φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, αφού πρώτα η  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λένα Μενδώνη έκανε τον παραδοσιακό χαιρετισμό. Η υπουργός επεσήμανε εκτός άλλων τη σημαντικότητα της συμπλήρωσης των 60 χρόνων του φεστιβάλ ενός θεσμού που συγχρόνως είναι συνυφασμένος με την σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης .Και το σημαντικότερο: «έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των διοργανωτών για «έναν θεσμό που θα μπορούσε να συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.»

Αν και το ίντερνετ «πρόδωσε» την ταυτόχρονη σύνδεση με την Θεσσαλονίκη όπως είχε γίνει στην περσινή παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής αίθουσας ήταν πολύ φιλική και ζεστή.

Σε ότι αφορά το ίδιο το πρόγραμμα, αναμένεται πλούσιο και ενδιαφέρον:  201 μεγάλου μήκους και 59 μικρού θα μοιραστούν και θα προβληθούν στο διάστημα 31 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν  στην παρουσίαση, «η νοσταλγία θα δώσει την θέση της στους ορίζοντες του μέλλοντος».

Τρεις ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στις 14 του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ: Αυτές είναι οι «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη, «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή  και το «Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη». Ωστόσο, από εφέτος θεσπίζεται ένα ακόμα διαγωνιστικό πρόγραμμα που ονομάζεται Meet the Neighbors (Συναντήστε τους γείτονες) και «ανακαλύπτει τις εκλεκτικές μας συγγένειες με τους γείτονές μας» όπως αναφέρει το φεστιβάλ.

Το εν λόγω τμήμα περιλαμβάνει τις πρώτες ή τις δεύτερες ταινίες σκηνοθετών από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι ελληνικές συμμετοχές σε αυτό το πρόγραμμα είναι του Γιώργου Γεωργόπουλου ( «Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό») και του Στέφανου Σιταρά  («Ο πύραυλος»).

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα υπάρχουν αρκετά αφιερώματα σε σκηνοθέτες από διάφορα σημεία του κόσμου και αυτό που  αμέσως ξεχωρίζει είναι  το αφιέρωμα στον Τζον Γουότερς, έναν ποιητή του αμερικανικού αντερκράουντ που θα έρθει στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στις ταινίες του που έχουν κάνει αίσθηση στην χώρα μας είναι το «Hairspray» και το «Pink Flamingos». Ενδιαφέρον έχει επίσης το αφιέρωμα στον πρωτοποριακό (αν και πολύ «κλειστό») κινηματογράφο των Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και Ρόμπερτ Μπίβερς, στον Σέρβο Ντούσαν Μακαβέγιεφ («Σουίτ Μούβι») που πέθανε εφέτος,στον άγνωστο στη χώρα μας καταλανό Αλμπέρ  Σέρα και την επίσης άγνωστη Βρετανίδα δημιουργό Τζάνα Χογκ.

Ο The Boy θα «βουτήξει» στην δεκαετία του 1980 για να κάνει την δική του επιλογή ταινιών που έχει ξεχωρίσει (10), ενώ σύμφωνα με την αναγγελία του φεστιβάλ το αφιέρωμα με τίτλο «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι» θα περιλαμβάνει ταινίες που «κατεδαφίζουν κάθε νοοτροπία που υψώνει φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λόγος έγινε και για την αφίσα του 60ού φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δημιουργία του Τζον Μαυρουδής. Η αφίσα έχει εικαστική αξία και όπως η κυρία Μενδώνη επεσήμανε «είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και συνέργεια ανάμεσα στις Τέχνες».

Τα εικαστικά εξάλλου έχουν και αυτά λόγο στην διοργάνωση: ο άγνωστος Νίκος Κούνδουρος θα είναι μια μεγάλη έκθεση με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια και μάσκες που είτε έχουν περάσει από τις ταινίες του, είτε όχι. Η έκθεση Οverview Effect Encountering the Cosmos θα είναι με έργα σύγχρονων ελλήνων εικαστικών εμπνευσμένων από τις 14 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος. Επίσης, όπως θα το περίμενε κανείς μια έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στις αίθουσες όπου μέχρι τώρα διεξαγόταν το φεστιβάλ (Ολύμπιον, Πάυλος Ζάνας, τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Κέτρου Πολιτισμού Χρήστος Τσκίρης, Κλειστό Δημοτικό Ιέτρο Συκεών) προστίθεται από εφέτος το Μακεδινικόν στο κέντρο της πόλης. Η «Ιστορία Γάμου» του Αμερικανού Νόα Μπάουμπαχ θα σημάνει την έναρξη του φεστιβάλ την Πέμτπη  31 Οκτωβρίου, ενώ την Κυριακή 10 Νοεμβρίου η αυλαία θα πέσει με την προβολή του «Τζότζο» του Νεοζηλανδού Τάικα Γουαίτι.  Την Τρίτη 29 αρχίζει η προπώληση των εισιτηρίων