Την πόρτα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έκλεισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανασυζητηθεί το ζήτημα , κάποια στιγμή μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται κάτι.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020» αναφέρεται στο συμπέρασμα υπ’ αριθμόν 5 της Συνόδου Κορυφής.

Με τον τρόπο αυτόν, οι ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν το δικό τους μήνυμα σε Τίρανα και Σκόπια ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει προοπτική για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Καταδίκη της τουρκικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία

Η ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη, υπονομεύει τον αγώνα κατά της Ντάες και απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση ΗΠΑ – Τουρκίας σχετικά με τη διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Καλεί εκ νέου μετ’ επιτάσεως την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση της, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει ότι κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τις αδειοδοτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Κλιματική αλλαγή

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του 2019 για τη δράση για το κλίμα που διοργάνωσε ο ΟΗΕ, ως προς τη φιλοδοξία, τη δράση και την αλληλεγγύη.

Η υπαρξιακή απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή απαιτεί ενισχυμένη φιλοδοξία και αυξημένη δράση για το κλίμα από την ΕΕ καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει η ΕΕ να πρωτοστατεί σε μια κοινωνικά ισότιμη και δίκαιη πράσινη μετάβαση στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του τού Ιουνίου 2019.

Στηρίζει τις προτεραιότητες της COP25, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής που πρέπει να δοθεί στη σχέση μεταξύ ωκεανών και κλίματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι θα οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο του Δεκεμβρίου με σκοπό την έγκριση και την υποβολή της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ στην UNFCCC στις αρχές του 2020.

Διαβάστε όλο το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου εδώ.