Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (φωτογραφία) εισάγει μάθημα στα σχολεία για την πρόληψη του καπνίσματος από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ηδη έχει ετοιμαστεί εκπαιδευτικό υλικό, όπως το τετράδιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece, το οποίο στοχεύει να μεταδώσει με τρόπο εύληπτο στους μαθητές θετικά μηνύματα για τη ζωή, την υγεία, τον αθλητισμό και την καταπολέμηση της εξάρτησης από τον καπνό. Το μάθημα θα γίνεται στα γυμνάσια όλης της χώρας και το εκπαιδευτικό υλικό προετοιμάζεται σε συνεργασία με τον καθηγητή, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη.

***

Η υπουργός είναι της άποψης ότι η καταπολέμηση των εξαρτήσεων από τον καπνό και τα ναρκωτικά καθώς και η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής πρέπει να ενταχθούν άμεσα στα σχολεία στις νέες θεματικές που εξετάζει το υπουργείο και οι οποίες θα ενισχύσουν το υπάρχον σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Σημειώνω εδώ ότι σύμφωνα με έρευνες, τα ποσοστά καπνίσματος ανάμεσα σε μαθητές ήταν εξαιρετικά υψηλά, αλλά τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν.

***

Ποιος καταστρατηγεί τον αντικαπνιστικό

 Πάντως για την ιστορία αναφέρω ότι ο αντικαπνιστικός νόμος καλά κρατεί στη Βουλή. Οι καπνιστές βουλευτές (ανάμεσά τους και ο Παύλος Πολάκης) έχουν πειθαρχήσει και βγαίνουν έξω (από την πλευρά του Εντευκτηρίου) είτε σε μια μικρή λωρίδα αίθριο στο καφενείο της Βουλής για να καπνίσουν, πλην μιας περιπτώσεως. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (από τους πλέον γνωστούς) αποφεύγει να πάει έξω για να καπνίσει την… πίπα του. Την ανάβει μέσα στο καφενείο και ντουμανιάζει την αίθουσα.

***

 

 Τα τέσσερα δάχτυλα του Μητσοτάκη

Ενα μικρό ατύχημα (παίζοντας μπάσκετ) είχε στο δάχτυλό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναγκάστηκε να τοποθετήσει νάρθηκα. Οχι όμως μόνιμο νάρθηκα, αλλά νάρθηκα που μπορεί να βγάλει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει. Το ατύχημα του Πρωθυπουργού έγινε γνωστό από μία φωτογραφία στη συνάντηση που είχε στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, πλην όμως ουδείς έδωσε σημασία, αφού όλοι τότε ασχολήθηκαν με την ειρωνική ατάκα του κ. Τσίπρα «βλέπω ότι άρχισες τις μεταρρυθμίσεις», βλέποντας τις αλλαγές που έγιναν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

***

Ομως το δάχτυλο του Πρωθυπουργού είναι τραυματισμένο, και στις Βρυξέλλες που πήγε έβαζε και έβγαζε τον μικρό νάρθηκα. Αλλά οι χειραψίες του ήταν προσεκτικές, είτε είχε τον νάρθηκα είτε όχι: «Συγγνώμη που σε χαιρετώ με τέσσερα δάχτυλα» έλεγε σε όσους χαιρετούσε και έδειχνε το τραυματισμένο του δάχτυλο.

***

Και κουβέντα για… μούσια

Αλλά παρά τον τραυματισμό του ο κ. Μητσοτάκης είχε τη διάθεση να ανοίξει κουβέντα για τα… μούσια. Οταν συνάντησε τον Μάνφρεντ Βέμπερ τού είπε: «Βλέπω ότι το μούσι που άφησες έγινε μόνιμο». Και ο κ. Βέμπερ απάντησε: «Εμαθα ότι το δικό σου μούσι είναι summer look, δηλαδή το αφήνεις μόνο το καλοκαίρι». Και η συζήτηση για τα μούσια έκλεισε εκεί.

***

Ποιος ο λόγος του πανηγυρισμού;

Εάν διερωτάστε πού έμεινε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στην πρώτη συμμετοχή του ως Πρωθυπουργού σε Σύνοδο Κορυφής, σας ενημερώνω ότι έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο που έμενε και ο κ. Τσίπρας! Στο ξενοδοχείο «The Hotel». Δεν ξέρω εάν του έδωσαν και το ίδιο δωμάτιο με τον πρώην πρωθυπουργό, γνωρίζω όμως ότι στο ξενοδοχείο υπήρξε ενθουσιασμός από τους συνεργάτες του για το… Brexit. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έλεγαν ότι με το που πάτησε ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για το Brexit (συμφωνία όχι πλήρης, αλλά όταν τα έλεγαν όλα αυτά οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, νόμιζαν ότι επήλθε οριστική συμφωνία). Συμπλήρωναν μάλιστα ότι τόσες φορές πήγε ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες και δεν υπήρχε καμία συμφωνία και, το σημαντικότερο, άλλαξαν τόσοι πρωθυπουργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν ξέρω εάν όλα αυτά τα υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, αλλά οι συνεργάτες του, σας λέω, πανηγύριζαν. Οχι επειδή υπήρξε συμφωνία για το Brexit, αλλά (σας το μεταφέρω ακριβώς όπως μου το είπαν) «τα περί γκαντεμιάς δεν ισχύουν πλέον».

***

Πού ήταν ο υπουργός;

Σε τρία κτίρια έψαχναν  τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο οι πεντακόσιοι περίπου διαδηλωτές-εργαζόμενοι των δήμων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επικείμενη – κατά την κρίση τους – ιδιωτικοποίηση των τομέων καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κ.τ.λ. Κατ’ αρχάς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία  Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο και πήγαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Τους είπαν  ότι είναι πιο πάνω, στη Βουλή. Πέρασαν κι από εκεί αλλά τους… ψιθύρισαν να προχωρήσουν λίγο ακόμη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κοντολογίς, τους είχαν 2,5 ώρες στον δρόμο, συνεπώς επί 2,5 ώρες το κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστό.

***

Με το… σεις και με το… σας είχαν τους διαδηλωτές οι αστυνομικοί, μπας και τους… καλοπιάσουν. Προφανώς όμως οι νεόκοποι της ΕΛ.ΑΣ. λησμονούν ότι οι της ΠΟΕ ΟΤΑ τον περασμένο Απρίλιο ενώ διαμαρτύρονταν κάτω από το υπουργείο Οικονομικών περιμένοντας τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πετάχτηκαν δίπλα στην Καραγιώργη Σερβίας στο γραφείο του Στ. Πιτσιόρλα και το κατέλαβαν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για την παράταση στο επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών, το οποίο τελικώς κατάφεραν.

***

Δεν του έφταναν οι ερωτήσεις στη Βουλή, θέλησε να ρωτήσει και υπουργό στην Κύπρο

Ερώτηση σχετικά με τη «δημοσιοποίηση στοιχείων για την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών στον ΧΥΤΑ Φυλής» έκανε ο πιστός στα περιβαλλοντικά του πιστεύω Κρίτων Αρσένης, βουλευτής με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ 25. Ωστόσο, υπέπεσε σε ένα μικρό ατόπημα, αφού η επίκαιρη ερώτηση που έκανε είχε ως παραλήπτη τον υπουργό Εσωτερικών… της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Πετρίδη, και όχι τον έλληνα ΥΠΕΣ, Τάκη Θεοδωρικάκο.

***

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντικαθιστά τη λέξη kolotoumba με το… Κομανέτσι

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θέλει να χρησιμοποιήσει για μερικά πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τη λέξη kolotoumba, πλην όμως διστάζει να την πει ίσως επειδή έχει καταχωρηθεί ως λέξη της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη λέξη κυβίστηση πάλι ως αριστερός δεν θέλει να τη χρησιμοποιήσει γιατί πάλι σημαίνει Kolotoumba. Ελα όμως που θέλει να κατηγορήσει την κυβέρνηση για… κωλοτούμπες στο Μάτι ή στο πρωτογενές πλεόνασμα, ή ακόμα και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και τι άλλο ανακάλυψε; Το όνομα… Κομανέτσι!! Ετσι κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως είναι… Κομανέτσι. Η Νάντια Κομανέτσι είναι ρουμάνα πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ηταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύθηκε με το τέλειο 10, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα. Το χρυσό μετάλλιο το πήρε όταν στη Ρουμανία κυβερνούσε ο Τσαουσέσκου.

***

Η Εκκλησία για την επανάσταση του ’21

Την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει το Η΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο εντάσσεται στη σειρά των δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021). Το Συνέδριο εφέτος έχει ως κεντρικό θέμα «Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως – Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση». Ειδικοί επιστήμονες και ιστορικοί ερευνητές θα παρουσιάσουν σχετικές εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις των προηγουμένων επτά  Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων έχουν ήδη εκδοθεί σε τόμους από τις εκδόσεις Αρχονταρίκι και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος υπό την προεδρία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.