Β. Μακεδονία: Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών – Φήμες παραίτησης Ζάεφ

Διάγγελμα στο λαό – Επέστρεψε στα Σκόπια πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία μετά το μπλόκο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδης κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η χώρα.

Ανοιχτό φαίνεται να είναι και το ενδεχόμενο της παραίτησης του Ζόραν Ζαεφ, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα sdk.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε πει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Οκτώβριο, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, η συνάντηση ηγετών για την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Κάλεσμα Πενταρόφσκι για ενότητα

«Δυστυχώς, η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ δεν ήταν υπέρ μας» δήλώσε μπροστά στους δημοσιογράφους ο Πενταρόφσκι αφού έγινε γνωστή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

«Οι μεταρρυθμίσεις σε πολλές περιοχές πρέπει να συνεχιστούν. Πρέπει να συνεχιστεί η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι επίσης τα πρότυπά μας» συμπλήρωσε ο Πενταρόφσκι.

«Οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν επειδή είναι προϋποθέσεις για εσωτερική συνοχή και εσωτερική σταθερότητα. Εξ ονόματος του μέλλοντος της χώρας μας, καλώ όλους τους ηγέτες των κομμάτων να αφήσουν στην άκρη το πολιτικό θυμό, διότι είμαι πεπεισμένος ότι τώρα χρειαζόμαστε ενότητα» είπε.

Οι αντιδράσεις

«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Nikola Dimitrov

@Dimitrov_Nikola

The least that the European Union owes the region is to be straightforward with us. If there is no more consensus on the European future of the Western Balkans, if the promise of Thessaloniki 2003 does not stand, the citizens deserve to know. 1/3

171 people are talking about this

Την απογοήτευσή του για την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Δεν πρόκειται για μια λαμπρή στιγμή της ΕΕ. Όταν αρνείσαι να αναγνωρίσεις την αποδεδειγμένη πρόοδο θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων που θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ», σχολίασε ο Χαν.

Johannes Hahn

@JHahnEU

I thank all those who last night put all their weight on achieving a decision of great importance for the and fought for sending a signal of to the citizens of the .” 2/4

Johannes Hahn

@JHahnEU

As said already in Luxembourg: This is not a moment of glory for the . To refuse acknowledgement of proven progress will have negative consequences, including the risk of destabilization of the , with full impact on the . 3/4

40 people are talking about this

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν

Μετά το Brexit, οι 27 βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη μία σπαζοκεφαλιά: την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προς την οποία είναι αντίθετος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που δέχεται τα πυρά των εταίρων του γι΄αυτό.

Εξαιτίας του θέματος αυτού, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν μέχρι τις 2:00 την χθεσινή νύκτα τις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκαν με την διαπίστωση ότι διαφωνούν.

Σήμερα το πρωί, πολλοί ηγέτες, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση.

Υπήρχε ωστόσο η πολιτική βούληση σύσσωμων των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου, για την έναρξη εντός των προσεχών μηνών της μακράς διαδικασίας που θα κατέληγε με την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Πονοκέφαλος για την ΕΕ

Η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τις «εξαιρετικές επιδόσεις» τους των τελευταίων ετών και τόνισε την ανάγκη «να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα» για την ευρωπαϊκή τους προοπτική κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ομως το βέτο που πρόβαλε η Γαλλία αναβάλλει επ’ αόριστον την διαδικασία, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών.

Δικαιολογώντας την αρνητική του στάση, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι είναι πεπεισμένος πως η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη.

Όμως, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί» η διαδικασία διεύρυνσης η οποία είναι «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. «Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Για το Παρίσι, η προτεραιότητα είναι «κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.

Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.

Το κώλυμα του Μακρόν

Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει ο Εμανουέλ Μακρόν θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία είναι η Αλβανία;».

Στα Τίρανα, η εφημερίδα Tema έγραψε σήμερα ότι στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να κερδίσει δημοτικότητα ως ο πρόεδρος που δεν επέτρεψε την διεύρυνση και ανέδειξε τους Αλβανούς σε σύμβολο των μεταναστών μπροστά στους ξενοφοβικούς της Μαρίν Λεπέν.

Οσοι εναντιώνονται στη σημερινή διαδικασία διεύρυνσης φοβούνται επίσης την επανάληψη των προβλημάτων που συνδέονται με τη διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές της ένταξης των δύο χωρών θεωρούν ότι η άρνηση εισδοχής τους κινδυνεύει να σπρώξει αυτές τις χώρες στην αγκαλιά της Τουρκίας, της Κίνας και της Ρωσίας, που είναι ήδη εξαιρετικά δραστήριες στον χώρο των Βαλκανίων.

Ζαέφ: Δε θα αποδεχθούμε απ’ αόριστον την απόρριψη

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν απ΄αόριστον την απόρριψη, την στιγμή που η χώρα του έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες.

«Ολος ο κόσμος παραδέχεται ότι η Βόρεια Μακεδονία έκανε πολλά: άλλαξε το όνομά της, άλλαξε σύνταγμα και έκανε τα πάντα για να λάβει πρόσκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020 κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒημαTV
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk