Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο ταξιδιού στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Πομπέο θα επισκεφτεί Ιταλία, Βατικανό, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια, καθώς και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της ΕΡΤ, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί 4-6 Οκτωβρίου.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η πολύπλευρη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Έμφαση θα δοθεί στην ανανέωση της σύμβασης για χρήση της Βάσης της Σούδας, τη συνεχιζόμενη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και τη χρήση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια, θα αρχίσουν οι επαφές για τον δεύτερο γύρο του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, ο οποίος άρχισε τον περσινό Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο του διαλόγου θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η συμπεριφορά της Τουρκίας, η διμερής συνεργασία για επενδύσεις, στο εμπόριο, στην ενέργεια και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η επίσκεψη Δένδια

Υπενθυμίζεται πως προτού προλάβει καλά καλά να ορκιστεί νέος υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος ∆ένδιας βρέθηκε στις 17 Ιουλίου στις ΗΠΑ. Εκεί είχε συνάντηση µε τον Μάικ Ποµπέο. «Είµαι ευτυχής γιατί µία από τις πρώτες συναντήσεις µου ως υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν µε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο» δήλωσε ο κ. ∆ένδιας έπειτα από τη συνάντηση µε τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ.

«Μιλήσαµε για τον στρατηγικό διάλογο µεταξύ των δύο χωρών, την εµβάθυνσή του και τη συµπερίληψη και άλλων θεµάτων σε αυτόν» συνέχισε ο έλληνας ΥΠΕΞ αναφερόµενος στο περιεχόµενο των συνοµιλιών, κυρίαρχη θέση στις οποίες είχε το ζήτηµα της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο κ. ∆ένδιας ζήτησε από τον Μάικ Ποµπέο «να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του στρατηγικού διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε επίσης «από τις ΗΠΑ να έχουν µια ξεκάθαρη θέση, µια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά στα ζητήµατα της τουρκικής επιθετικότητας».

Η περιοδεία του Πομπέο

Το ταξίδι του Πομπέο στην Ευρώπη θα αρχίσει με επίσκεψη στο Βατικανό. Εκεί θα τον υποδεχτεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε δηλώσεις σε διμερές Συμπόσιο Συνεργασίας Πργανώσεων για την Πίστη.

«Στη Ρώμη της Ιταλίας, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Λουίτζι Ντι Μάιο» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης στάσης του, στο Μαυροβούνιο, ο Πομπέο θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών.

Στη Βόρεια Μακεδονία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και άλλους αξιωματούχους.