Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος φιλοξενεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13) έκθεση με τίτλο «Τα ελληνικά και τα ετερόγλωσσα αρχέτυπα ως θεμέλιο της ανώτερης εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση».

Στην έκθεση, που επιμελείται ο Κ. Σπ. Στάικος, παρουσιάζονται 33 χαρακτηριστικά δείγματα της ελληνικής τυπογραφικής τέχνης, αλλά και λατινικές εκδόσεις έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και των εργαλείων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από ετερόγλωσσους. Μία από αυτές είναι και το Αesopus, «Fabulae», Βενετία: Manfredus de Monteferrato, 1491 (βλ. φωτ.). Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Ωνασείου Ιδρύματος και του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 19.30, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Για τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της έκθεσης θα μιλήσουν: Γιάννης Κόκκωνας, καθηγητής Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου: «Ξεχωριστές σταγόνες στον ωκεανό», Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, αρχιτέκτονας και ιστορικός του Βιβλίου: «Τα ετερόγλωσσα αρχέτυπα της ελληνικής γραμματείας ως εργαλείο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση κατά την Αναγέννηση»

Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 09.00-14.00