Διάλεξη : «Η αγάπη θέλει φίλημα και ο πόλεμος τραγούδια» – Τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα του ’40

Στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Διάλεξη με παράλληλη ακρόαση πρωτότυπων ηχογραφήσεων από δίσκους 78 στροφών διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» με θέμα τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα τραγούδια του ’40. Ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα αναφερθεί στο πώς τραγούδησε η λαϊκή μούσα (δημοτική και ρεμπέτικη) το Αλβανικό Έπος. Ο τίτλος της διάλεξης είναι «”Η Αγάπη θέλει φίλημα και ο Πόλεμος τραγούδια!” – Τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα του ‘40» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ.  στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Ευριπίδου 18 & Αιόλου (3ος όροφος), είσοδος ελεύθερη. Πρόκειται για μια διεξοδική έρευνα που έχει υλοποιήσει ο κ. Λιάβας για τα δημοτικά και ρεμπέτικα της ιστορικής εκείνης περιόδου που ηχογραφήθηκαν σε δίσκους 78 στροφών, στο διάστημα από την κήρυξη του Πολέμου μέχρι την εισβολή των Γερμανών, με τις φωνές των Γιώργου Παπασιδέρη, Γεωργίας Μηττάκη, Μ. Βαμβακάρη, Απ. Χατζηχρήστου, Δ. Γκόγκου-Μπαγιαντέρα, Στ. Περπινιάδη, Δ. Περδικόπουλου κ.ά. Κυριαρχούν μελωδίες αγαπημένων παλαιότερων τραγουδιών με επίκαιρους στίχους, αλλά και νεότερες συνθέσεις με ποικίλο περιεχόμενο: σατιρικό και κριτικό για τον ξένο εισβολέα, ερωτικό για τον αποχωρισμό, θρηνητικό για τα θύματα του Πολέμου και πάνω απ’ όλα ηρωικό για τον επικό αγώνα των στρατιωτών. Μια εβδομάδα μετά, στις 24 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα στην μεγάλη Σοφία Βέμπο.

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» είναι πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικό, που ιδρύθηκε το 1991 ως «Σωματείο Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας». Ιδρυτικά του μέλη υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής, όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Θόδωρος Αντωνίου, Έλλη Νικολαϊδου, Σίμων Καρράς, Σπύρος Περιστέρης, Μάρκος Δραγούμης, Ιωάννα Παπαντωνίου, Άγγελος Δεληβορριάς, Μάριος Πλωρίτης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μιχάλης Σταθόπουλος, Δημήτρης Χορν, Λυδία Κονιόρδου κ.ά. (τηλ. επικοινωνίας: 210 3231164, ιστοσελίδα: filoi.laikon.organon@gmail.com).

Πολιτισμός
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk