«Κρανίου τόπος» η βόρεια Συρία, με τη φρίκη να αποτυπώνεται σε κάθε εικόνα, τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται με δραματικό ρυθμό, και τα βίντεο με τους χιλιάδες κατοίκους που οδηγούνται στη φυγή να συγκλονίζουν.

Το τραγικό παζλ της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία συνθέτουν τα γεγονότα αυτά που δημιουργούν παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή, σε μια εποχή που έχει μειωθεί σημαντικά η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους.

Τώρα, άπαντες -με προεξάρχοντα τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μίλησε στο One Channel– εκφράζουν φόβους για αναγέννηση του ISIS μετά την τουρκική εισβολή και είσοδο στην Ευρώπη μαχητών του.

«Είμαι πεπεισμένος επίσης ότι ο ISIS δεν έχει τελειώσει. Είναι ακόμα εκεί έξω. Βρίσκονται και σε συριακά και σε ιρακινά εδάφη και προσπαθούν επίσης να επεκταθούν. Παρά, λοιπόν, τα όποια ζητήματα, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να μείνουν ενωμένα στον παγκόσμιο συνασπισμό κατά του ISIS και να συνεχίσουν τη μάχη τους εναντίον του» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη πως «πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον τους και αυτό είναι που κάνει το ΝΑΤΟ» σημειώνοντας πως «συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και με όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπου ο ISIS επιχειρεί να εδραιωθεί, και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι ικανός να δημιουργήσει εκεί το χαλιφάτο που έχασαν στο Ιράκ και τη Συρία».

12.000 τζιχαντιστές

Σύμφωνα με τον ελεγχόμενο από τους Κούρδους Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι σε επτά φυλακές και 4.000 από αυτούς είναι από τρίτες εθνικότητες.

Οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά στην τουρκική παραμεθόριο.

Κουρδικές φυλακές όπου κρατούνται οι μαχητές του ISIS είτε βομβαρδίζονται -με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να αποδράσουν οι κρατούμενοι- είτε πέφτουν η μια μετά την άλλη στα χέρια των Τούρκων.

Μια εξέλιξη εφιαλτική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι κατά το παρελθόν ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί ότι «έβαζε πλάτες» στους τζιχαντιστές κατά τα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες για λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον ISIS με αποδέκτη την Τουρκία, καθώς επίσης ότι η Άγκυρα εξόπλιζε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τούρκοι δεν φαίνεται να έχουν πάρει στα σοβαρά τους φόβους της Δύσης. Φτάνουν σε σημείο μάλιστα, να αστειευτούν με αυτούς τους φόβους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Ο κόσμος φοβάται τον ISIS. Ο ISIS πρέπει να συμμαχήσει με την Τουρκία…»

Απέδρασαν από κουρδικές φυλακές

Στο μεταξύ, οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως πέντε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δραπέτευσαν σήμερα από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Οι πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Καμισλί, επισήμανε ένας αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ένας δεσμοφύλακας της φυλακής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκεί κρατούνται «ξένοι μαχητές» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Παράλληλα, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των SDF έκανε λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς κοντά στη φυλακή Τζιρκίν, που βρίσκεται κοντά στη Ναβκούρ, όπου επίσης κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Επίθεση εναντίον Κούρδων

Την ίδια ώρα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κουρδική πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, κατά την οποία έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους άμαχοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Amaq της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το ΙΚ αναφέρει ότι στόχος της επίθεσης ήταν κούρδοι μαχητές και ότι τζιχαντιστές μαχητές «πυροδότησαν παγιδευμένο σταθμευμένο αυτοκίνητο» κοντά σε κουρδική στρατιωτική θέση στο Καμισλί.