Για το τι επιδιώκει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επιχείρηση στη Συρία, τη στάση των ΗΠΑ, καθώς και για τα οφέλη από την έμμεση εμπλοκή της Ρωσίας μίλησε μέσα από την εκπομπή One Direct ο γενικός διευθυντής του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ωστόσο δεν είναι απίθανο να υλοποιηθεί.

«Η Τουρκία θέλει σε μια ακτίνα 100 χλμ. στη συνοριογραμμή επί 40 χλμ. βάθος στη Συρία να διώξει τους Κούρδους και επαναπατρίσει από ένα έως δυο εκατομμύρια Σύρους οι οποίοι μένουν στην Τουρκία» τόνισε και συμπλήρωσε πως η Άγκυρα «χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Αφρίν, που έκανε κάτι παρόμοιο και πιστεύει ότι θα καταφέρει και πάλι».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως «αν τα καταφέρει θα έχει δημιουργήσει μια de facto ζώνη προσάρτησης εντός συριακής επικράτειας. Αν πριν από δύο χρόνια η Τουρκία ήταν εκτός παιχνιδιού στη Συρία, επειδή είχε χάσει τους άραβες συμμάχους της στην περιοχή σήμερα, αν καταφέρει τις επιδιώξεις της, θα έχει έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις».

Η στάση του Τραμπ

Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «θέλει να πάει στο εσωτερικό της χώρας του και πει ‘’εγώ είχα υποσχεθεί ότι θα φέρω πίσω τους στρατιώτες μου από τις εμπόλεμες ζώνες’’, μάλιστα αυτό ισοδυναμούσε με οικονομική αιμορραγία την οποία διακόπτω». «Σε 13 μήνες που έχει εκλογές θα πάει και με αυτή την επιχειρηματολογία» κατέληξε.

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα που έχει να κερδίσει τα περισσότερα από την κατάσταση στη Συρία και δεν είναι άλλη από τη Ρωσία, η οποία την Πέμπτη δημιούργησε έναν παράδοξο συνασπισμό με τις ΗΠΑ και από κοινού έθεσαν βέτο στην κοινή καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Τουρκίας.

Ο μεγάλος νικητής

«Η Ρωσία είναι ο μεγάλος νικητής της κατάστασης στη Συρία. Και μόνο το γεγονός ότι Τουρκία – Ρωσία έχουν έρθει τόσο κοντά και οι Ρώσοι έχουν αφήσει εκτεθειμένους τους κούρδους, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα πάνε στην αγκαλιά του Άσαντ υπό δυσμενείς όρους, είναι ένα καλό σενάριο για τη Ρωσία» τόνισε και συμπλήρωσε πως «μάλιστα η Ρωσία έχει καταφέρει να αφήσει εκτός παιχνιδιού την Αμερική».

Ερωτηθείς αν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αντίκτυπο από την κατάσταση στη Συρία, στη χώρα μας, απάντησε αρνητικά και ξεκαθάρισε πως «δεν θα δούμε κάτι σύντομα».

«Ίσως δούμε εξομάλυνση σε κυπριακή ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο. Μακροπρόθεσμα όμως όταν η Τουρκία βλέπει ότι παραβιάζει σύνορα και δεν έχει κυρώσεις, ίσως της ανοίξει η όρεξη» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr