Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση, η public beta phase, της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού δημοσίου. Με περιορισμένη λειτουργικότητα, στην αρχή το «gov.gr» θα ενσωματώσει πολλές από τις e-υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε αλλά με καλύτερο interface. Σταδιακά θα «κουμπώνουν» σε αυτό μεμονωμένες δράσεις που ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής, κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Εξετάζονται και δρομολογούνται προς ένταξη στην ενιαία ψηφιακή πύλη γεγονότα ζωής όπως η γέννηση, η εγγραφή μαθητή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η απώλεια, η έκδοση άδειας οδήγησης, αλλά και ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς. Επίσης, εξετάζονται ήδη διαδικασίες, όπως το γνήσιο υπογραφής και η εξουσιοδότηση, οι οποίες με την καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής θα καταργηθούν.

«Δεν πάμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να τις ανασχεδιάσουμε και μετά να τις ψηφιοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαριφόπουλος. Θέτοντας δε μια ρεαλιστική βάση διαλόγου, τόνισε ότι για την Ελλάδα υπάρχουν καλά παραδείγματα τα οποία μπορεί να ακολουθήσει, αλλά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει Εσθονία, καθώς πρόκειται για μια χώρα που εξαρχής «χτίστηκε» ψηφιακά. Στον αντίποδα, η Ελλάδα διαθέτει μακρά ιστορία γραφειοκρατίας προσομοιάζοντας περισσότερο σε μοντέλα όπως αυτό της Μεγάλης Βρετανίας (από όπου και το παράδειγμα του gov.uk).

Διασυνδεσιμότητα και δράσεις πριν το 5G
Στην πορεία της χώρας μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι πυλώνες είναι δύο. Αρχικά, η συνδεσιμότητα που σημαίνει γρήγορες ταχύτητες και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σήμερα, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε όρους συνδεσιμότητας. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της θέσης μας, στο πολυνομοσχέδιο ήδη περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων. Στόχος είναι να φτάσουμε το 2021 σε τεχνολογίες 5G.

Μέχρι τότε όμως, όπως αποκάλυψε ο κ. Ζαριφόπουλος, εξετάζεται στοχευμένα τι καλύτερο μπορεί να γίνει με τις υφιστάμενες τεχνολογίες ώστε να στηριχθούν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας με γρηγορότερες ταχύτητες και καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Εθνική στρατηγική για τις ψηφιακές δεξιότητες
Ο δεύτερος πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό και οι ψηφιακές δεξιότητες. Αυτές δεν μας αφορούν μόνο ως πολίτες ώστε να αξιοποιούμε τις υπηρεσίες που μας παρέχει το Δημόσιο αλλά και ως εργαζόμενοι μπροστά στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργειά Παιδείας και Εργασία για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες για όλους από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους ως την τρίτη ηλικία.