Η είδηση της δεύτερης μέρας της συνεδρίασης της Κεντρικης Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ είναι ότι άρχισε στην ώρα της, στις 10 το πρωί.

Είναι άγνωστο αν η υπέρβαση της «ώρας ΠΑΣΟΚ» εκπέμπει το δικό της συμβολικό μήνυμα, το «πάμε μπροστά με το Κίνημα Αλλαγής».

Αυτό που είναι βέβαιο ότι από τις τοποθετήσεις των μελών, είναι ότι στη βάση του κόμματος υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το ρόλο και το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής στο νέο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου.

Αμφισβήτησε την λειτουργία της ΚΟ και ζήτησε επιτροπή για τον εκλογικό νόμο ο Ανδρουλάκης

Παίρνοντας τον λόγο, στη δεύτερη μέρα της ΚΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης, του οποίου η τοποθέτηση αναμενόταν με ενδιαφέρον, ουσιαστικά αμφισβήτησε τη λειτουργία της ΚΟ και παράλληλα ζήτησε επιτροπή για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην καταψήφιση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που εξίσωνε τον ναζισμο με  τον κομμουνισμό. Πρόκειται για ένα ψήφισμα που επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία του Παγκόσμιου Πολέμου.

«Δεν θα εξισώσουμε αγωνιστές κατά του φασισμού με γερμανοτσολιάδες» είπε.

Στο εσωτερικό μέτωπο τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν θύμα και όχι σύμμαχο. «Αν θέλουμε να μας δουν ως σύμμαχο θα πρέπει να ενισχύσουμε το στίγμα μας στην κοινωνία» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά την ενότητα τόνισε ότι «δεν σημαίνει να είναι έξω μέρα και να λέμε επειδή βολεύει κάποιους, ότι είναι νύχτα. Μην εκλαμβάνετε τη στάση μου στο κόμμα ως αδυναμία» είπε.

Τόνισε, δε, ότι οι δικές του προσπάθειες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν αναδείχθηκαν από το κόμμα και επεσήμανε ότι ενότητα δεν είναι ο επί της ουσίας, διορισμός των οργάνων.

Τόνισε μάλιστα, ότι οι αποφάσεις για μείζονα θέματα όπως η στάση στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να αποφασίζεται στα όργανα του κόμματος. Στο σημείο αυτό εξέφρασε ενστάσεις για την θέση του κόμματος στη ψήφο των αποδήμων.

Ζήτησε να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα φέρει πλήρη πρόταση για τον εκλογικό νόμο η οποία θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τι είπε για το ΠΑΣΟΚ

Για την συζήτηση που αφορά το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν εχεί περιεχόμενο αφού το 2017 212 χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν εντολή για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Από τότε, είπε, έχουν αλλάξει τα πράγματα. ΠΑΣΟΚ είπε,υπάρχει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής. Κίνημα Αλλαγής χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ που συνεργαζόμαστε με άλλες προσωπικότητες.
Τέλος τόνισε ότι η επιλογή του να μην εισέρχεται στα εσωκομματικά με έντονο τρόπο δεν είναι σημα αδυναμίας αλλά θέλησης να πάει μπροστά ο χώρος.

Μαλέλης : Ντρέπομαι για τη θέση μας στο ζήτημα του ασύλου

«Ποιους εκφράζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη;» αναρωτήθηκε ο Σταμάτης Μαλέλης που τόνισε ότι τα κοινωνικά στρώματα που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να απομακρύνονται.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το 8% και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ εξετράπη της πορείας του προσεγγίζοντας δεξιές θέσεις. «Ντρέπομαι για τη θέση μας στο ζήτημα του ασύλου» τόνισε.

Ο κ. Μαλέλης εξέφρασε την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να εκφράζει του μη προνομιούχους της νέας εποχής. Το κόμμα δεν είναι κόμμα του κέντρου αλλά κόμμα σοσιαλιστικό. Ζήτησε τέλος έκτακτο συνέδριο για τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Ξεκαλάκης: Κατώτερο των περιστάσεων το εκλογικό αποτέλεσμα

Καθαρές πολιτικές λύσεις ζήτησε στην τοποθέτηση του ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στεφανος Ξεκαλάκης που χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των περιστάσεων.

Ο κ. Ξεκαλάκης ζήτησε τη διεξαγωγή ενός ανόθευτου συνεδρίου που θα αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και θα πάρει αποφάσεις για την πορεία του χώρου.

Σε ότι αφορά το θέμα της ηγεσίας και της κριτικής που ασκείται στη Φώφη Γεννηματά, όπως τόνισε, δεν προέρχεται όπως θέλει να παρουσιάσει η Χαριλάου Τρικούπη μόνο από ορισμένα στελέχη αλλά αφορά την πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης της παράταξης.

Κριτική και σε άλλες τοποθετήσεις

Νωρίτερα, το πλαίσιο της κριτικής είχαν δώσει με τις τοποθετήσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης ο Χάρης Καστανιδης και ο Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει «μερικές διακηρύξεις αλλά δεν έχουμε πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα».

Υποστήριξε ότι η θέση για τη ψήφο ανοχής ήταν λάθος αφού «επέδωσε αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στο Μητσοτακη και ύψωσε εμπόδιο σε όσους ερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καστανίδης επέμενε στην ανάγκη μιας πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης καθώς όπως είπε «ο χώρος έχει μια εικοσαετία να συζητήσει ιδεολογικά θέματα.

Ο Δημήτρης Ρεππας αναφερόμενος στο στίγμα του κόμματος την μετεκλογική περίοδο τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα καρπωθούμε τη φθορά της ΝΔ θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κόσμος» τόνισε «θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση. Θα φεύγει από ΝΔ θα πάει ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ Ρεπας τόνισε ότι το προβλημα του Κινήματος Αλλαγής είναι ταυτοτικό. «Δεν είμαστε ΚΚΕ του κέντρου αλλά ούτε ΑΝΕΛ του κέντρου να συγκυβερνάμε με όποιον να είναι» επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης άσκησε κριτική σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας. «Δεν ξέρω αν έχουν τα πολιτικά εχέγγυα συνεχούς στήριξης της παράταξης» είπα και πρόσθεσε ότι ηγέτες είναι αυτοί που δεν εγκαταλείπουν την παράταξη και όταν σύντροφοι τους δέχονται επιθέσεις από άλλη παράταξη τα στηρίζει ηθικά και πολιτικά και αυτό γίνεται σήμερα στην παράταξη». «Και ξέρετε», τόνισε, «ότι εγώ δεν είμαι του στενού περιβάλλοντος της ηγεσίας». Ο κ. Κατρινης έθεσε θέμα ενιαίου πολιτικού λόγου των στελεχών του κόμματος.

Ο Λουκάς Αποστολίδης, ζήτησε ανανέωση του πολιτικού συμβουλίου ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό για την πορεία, συνολικότερα, της σοσιαλδημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους αφού δεν είμαστε πλέον το μεγάλο ΠΑΣΟΚ.

Τρία βασικά ερωτήματα έθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση για την παράταξη και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ Σκανδαλιδης επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει, τόνισε, να απαντηθούν τρία ερωτήματα: «Υπάρχει ο χώρος ή έχει διαλυθεί; Μπορεί μια αυτόνομη στρατηγική να σταθεί σε συνθήκες πόλωσης; Υπάρχει το σχήμα και το πολιτικό δυναμικό για να βγει η παράταξη μπροστά;»

Ο κ Σκανδαλιδης τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει νέα διάταξη δυνάμεων χωρίς λογικές αποκλεισμού επισημαίνοντας ότι το κάθε στέλεχος οφείλει να κάνει την προσωπική του υπέρβαση.

Πρέπει, είπε καταλήγοντας, να παρουσιάσουμε ένα νέο πολιτικό λόγο, ριζοσπαστικό, που να ανταποκρίνεται στις αγωνία των νέων ανθρώπων. Θέλουμε ένα νέο συνεκτικό αφήγημα για την παράταξη και τη χώρα. Θέλουμε είπε, μια νέα γλώσσα, για τα νέα προβλήματα.

Πετσάλνικος : «Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι brand name»

Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Φ. Πετσαλνικου που αν και μίλησε, με την ανοχή του προεδρείου, πολύ περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους, προέβη σε σχόλια κριτικής για τη διαδικασία.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στο 8,1%, το όποιο χαρακτήρισε κατώτερο των προσδοκιών αφού δεν επιτρέπει, όπως είπε, στο Κίνημα Αλλαγης να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά.

Τόνισε, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής και το σήμα του, δεν αποτελούν brand name.

Πρωτόπαπας για τον νέο δικομματισμό

Στην πίεση που θα ασκήσει στο Κίνημα Αλλαγής ο νέος δικομματισμός αναφέρθηκε ο Χρήστος Πρωτοπαπας. Τσίπρας και Μητσοτάκης κινούνται στη λογική «η εσύ, ή εγώ» τόνισε και αναρωτήθηκε αν το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αντέξει.

«Μπορούμε να αντέξουμε, αντέξαμε σε πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν» τόνισε. Σε ότι αφορά το στίγμα του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρότυπο τον Κόρμπιν αλλά δεν μπορούμε να υιοθετούμε και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ο κ.  Πρωτοπαπας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του χώρου τονίζοντας ότι το μήνυμα της Συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου θα πρέπει να είναι «πάμε όλοι μαζί».

Τέλος διαφώνησε ανοιχτά με τη θέση της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, είπε, αλλά όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το Κίνημα Αλλαγής θέλαμε κάτι καινούργιο.

Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ομιλητών άσκησε κριτική σε ήπιους τόνους θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη να μεταδώσει το Κινημα Αλλαγής ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα που θα συνδυαστεί με ανανέωση προσώπων.

Ο δε Γιώργος Καμίνης εξέπληξε λέγοντας ότι διαφωνεί με την απομάκρυνση της Β. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.