ΚΙΝΑΛ : Τι αποκαλύπτει η ενδιάμεση έκθεση για την πορεία του ΠαΣοΚ και το εκλογικό αποτέλεσμα

Το Κίνημα Αλλαγής παρουσίαζει την ενδιάμεση έκθεση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και μια ανάλυση της πορείας του Κινήματος

Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του ΠαΣοΚ από τις εκλογές του 2015 μέχρι και τις εκλογές του Ιουλίου του 2017, εμπεριέχει η ενδιάμεση έκθεση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Για τη μελέτη και την επεξεργασία των στοιχείων που θα παρουσιαστούν εργάστηκαν με συντονίστρια την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τα μέλη της Επιτροπής Αποτίμησης του Εκλογικού Αποτελέσματος:  Βασίλης Βαμβακάς, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Δημήτρης Μάντζος, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νίκος Σαλαγιάννης. Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η συγκρότηση Focus Groups που θα ολοκληρώσουν και θα δώσουν μεγαλύτερο βάθος στο τελικό έργο της επιτροπής.

Για τις εκλογές, η έκθεση αναφέρει, ότι διεξήχθηκαν «σε συνθήκες άγριας πόλωσης μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ» που «τήρησαν την «ομερτά», για τις τεράστιες ευθύνες τους στην επιβολή και τη διαχείριση των μνημονίων» με κοινό στόχο « να χρεωθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ.»  «Είναι γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη χρέωση» αναφέρει η έκθεση που επισημαίνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν επικοινωνιακή υπεροπλία έναντι του Κινήματος Αλλαγής.

Που πήγαν καλύτερα

Στις εκλογές, τα καλύτερα αποτελέσματά του το Κίνημα Αλλαγής τα καταγράφει στις ηλικίες άνω των 55 ετών, σε απόφοιτους δημοτικού ως προς την εκπαίδευση, σε αγρότες και συνταξιούχους ως προς το επάγγελμα. Αντίθετα, αδυναμίες εμφανίζονται στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, στους αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, Τεχνικών Σχολών και ΙΕΚ, καθώς και στους ανέργους και τους φοιτητές – σπουδαστές.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής δεν φαίνεται να μπορεί να ακουστεί από όσους βρίσκονται εκτός του συστήματος ( άνεργοι ) αφού για πολλούς από αυτούς έχει καταγραφεί στους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης ( ΠΑ.ΣΟ.Κ = συστημικό κόμμα).

Στην έκθεση επισημαίνονται οι οργανωτικές αδυναμίες και η οικονομική καχεξία του Κινήματος Αλλαγής, γίνεται λόγος για στελέχη που λειτούργησαν ως Δούρειος Ίππος. Ωστόσο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είχε ευκρινές στίγμα ως προς την μετεκλογική στρατηγική του.

«Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ομόφωνη θέση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, μια σειρά από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις στελεχών έδωσαν λάθος μήνυμα και αφορμή για εντεινόμενη επικοινωνιακή κριτική και πολιτικές πιέσεις.

Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υποκινούμενης από ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ αυτής πίεσης δεν απαντήθηκε με τρόπο που να μην επιτρέπει αμφιβολίες για τη θέση και τη στρατηγική μας στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Για μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος η προσλαμβανόμενη ασάφεια λειτούργησε ως όχημα μετακίνησης ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. προκειμένου «να φύγει από την εξουσία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α», αίτημα ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά και προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη βάση αντιδεξιών αντανακλαστικών».

Δειτε εδώ ολόκληρη την Ενδιάμεση Έκθεση Επιτροπής Αποτίμησης Εκλογικού Αποτελέσματος

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk