Την ελπίδα ότι η «Πρωτοβουλία της Μάλτας» θα αξιοποιηθεί ως βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

«Βλέπω τώρα την μεγάλη απόδοση της Πρωτοβουλίας της Μάλτας, ώστε θα μπορούσαμε με αυτήν να θέσουμε τα θεμέλια για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Κατά την συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), υπεραμύνθηκε της προκαταρκτικής συμφωνίας για την εφαρμογή συστήματος αυτόματης κατανομής μεταναστών που αποβιβάζονται στην Ιταλία και στην Μάλτα, η οποία επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στην Βαλέττα, μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Μάλτας. Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν οι διασωθέντες να κατανέμονται μεταξύ τους, δηλαδή η καθεμία να δέχεται έναν στους τέσσερις διασωθέντες από την κεντρική Μεσόγειο.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ

«Δεν αλλάζω τίποτα στην πολιτική μου», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στους βουλευτές, αναφερόμενος στην παλαιότερη θέση του για «ανώτατο όριο» στον αριθμό μεταναστών που υποδέχεται η Γερμανία. «Το θέμα είναι ο ανθρωπισμός και η τάξη και προκειμένου να επιτευχθεί η τάξη απαιτείται περιορισμός της μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Το κείμενο της Μάλτας αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στις 7 και 8 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Επισκέψεις σε Ελλάδα και Τουρκία

Ενόψει αυτής της συζήτησης και σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Ζεεχόφερ θα επισκεφθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου την Ελλάδα και την Τουρκία, από κοινού με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με το dpa, στόχος των επισκέψεων είναι να προωθηθεί η καλύτερη λειτουργία της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και να δοθεί στην Ελλάδα στήριξη για την διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ