Διφορούμενα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στον νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων (4495/17), ο οποίος εκπνέει στις 8 Νοεμβρίου. Αν και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, διεμήνυσε μιλώντας στους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπάρξει καμία παράταση της σχετικής προθεσμίες, ωστόσο, πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι τελικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί, επιμένοντας ότι τελικά δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να …επιμηκυνθούν οι ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους.

Η συζήτηση, κατά τη συνάντηση του κ. Μπακογιάννη με την αντιπροσωπεία των συμβολαιογράφων (Γεώργιο Ρούσκα, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννη Κόνσουλα, πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Λάρισας και τη συμβολαιογράφο Αθηνών κυρία Μαρία Τρούσα), επικεντρώθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των διατάξεων του νόμου.  Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε και το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο, με βασικό πυλώνα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), την οποία έχει υποβάλλει στην κυβέρνηση, είναι μέσω αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να δίνεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την «τακτοποίηση» μεγάλων παραβάσεων ή ακόμα και εσαεί για τις πολύ μικρές πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς σε αυτήν θα καταγράφεται το κτιριακό δυναμικό της χώρας, με βάση την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων και όχι εκείνη που αποτυπώνεται σε άδειες και συμβόλαια.