Στην εκπομπή One Talk Weekend και την Αθηναϊδα Νέγκα μίλησε η πρώην υπουργός και οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη.

«Είναι αναγκαίος ένας οικονομικός μετασχηματισμός της χώρας. Δηλαδή να μεγαλώσει η πίτα μαζί με κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική προστασία. Πρόσφατα μίλησα για την καινούργια ατζέντα που πρέπει να υιοθετήσουν οι ελληνικές περιφέρειες ώστε να είναι βιώσιμη. Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη κοιτάζοντας μόνο τους οικονομικούς δείκτες. Πρέπει να δεις τι συμβαίνει σε επίπεδο ανισοτήτων, κοινωνικής συνοχής, φτώχειας. Και να δούμε πως θα εφαρμόσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη» σχολίασε η κ. Κατσέλη και αναφέρθηκε σε μια σημαντική κατά τη γνώμη της μεταρρύθμιση.

«Η μεταρρύθμιση που δεν έχει γίνει και πρέπει να γίνει είναι να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τις πολιτικές. Δεν μπορείς να ξέρεις τι πετυχαίνει και τι όχι, εάν δεν έχεις ένα Παρατηρητήριο παρακολούθησης και αξιολόγησης αποτελεσμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, η κ. Κατσέλη επεσήμανε την ανάγκη η χώρα να αλλάξει στρατηγική στον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων. «Χρειαζόμαστε άλλη στρατηγική για να γίνουν επενδύσεις. Ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο πλαίσιο. Να ξέρει τις προοπτικές που υπάρχουν. Χρειάζεται χρηματοδότηση, ανθρώπινο δυναμικό, ρυθμιστικό περιβάλλον, να ξέρει ότι δεν θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα, ότι θα υπάρξει αγορά να απορροφήσει το προϊόν του» ανέφερε και πρόσθεσε πως «πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε συντονισμένα κάποιες μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε κάθε περιφέρεια».

Επιπλέον μίλησε για την νομοθετική πρωτοβουλία που φέρει το όνομά της, το νόμο Κατσέλη.

«Δυστυχώς ο νόμος ξεδοντιάστηκε ως προς το θέμα της προστασίας της Α’ κατοικίας. Ο νόμος αυτός ήταν πτωχευτικό δίκαιο και αφορούσε τους ιδιώτες. Μέχρι να γίνει ο νόμος δεν υπήρχε πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες. Τι έλεγε ακριβώς ο νόμος; Ότι κάποιος που αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του στην τράπεζα μπορεί να πάει στο δικαστήριο με τα εισοδηματικά του κριτήρια και ο δικαστής θα κοιτάξει το συμφέρον της τράπεζας αλλά του οφειλέτη και θα του προστατέψει τη πρώτη κατοικία. Η ιδέα πίσω από αυτό το νόμο είναι ότι υπάρχει ένα κοινωνικό δικαίωμα στη στέγη. Οι τράπεζες δεν τον ήθελαν αυτό το νόμο, ο οποίος δεν άφηνε χώρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως και να έχει χαίρομαι που είναι παρέμβαση που έπιασε τόπο και προστάτευσε σπίτια» σχολίασε η πρώην υπουργός.

Ερωτηθείσα για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, σημείωσε πως «η κρίση επέφερε κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Είναι όμως πολύ σημαντικό που μετά από μία μεγάλη κρίση υπήρξε ομαλή δημοκρατική μετάβαση από το ένα κόμμα στο άλλο. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι είχαμε μια ομαλή δημοκρατική μετάβαση, αλλά δεν είναι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυτονόητο». Για τις ιδεολογικόπολιτικές της καταβολές αλλά και την παρούσα δράση της ήταν ξεκάθαρη.

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν το σπίτι μου. Από 17 χρονών ήμουν στο κόμμα. Οι ιδέες μου δεν έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει οι προκλήσεις και τα ζητήματα. Δύο φορές με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ. Τη μία για τις συλλογικές συμβάσεις και την άλλη επειδή ψήφισα όχι στο δεύτερο μνημόνιο. Η καρδιά μου είναι σε αυτό το χώρο, ωστόσο βρίσκομαι εκτός κομματικών μηχανισμών. Εδώ και τρία χρόνια είμαι στρατευμένη στο να προωθήσω μια ευρύτατη προοδευτική συμμαχία, η οποία δεν είναι κομματικά οριοθετημένη. Στηρίζω την προοδευτική συμμαχία, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε. Και η αλλαγή πρέπει να οριζόντια σε όλα τα κόμματα» υποστήριξε σχετικά.

Αναφερόμενη στην υπόθεση Novartis, εξέφρασε την άποψη πως «όπως μπήκαν οι υποθέσεις των 7 πολιτικών στο αρχείο, έτσι θα μπει και η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου. Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Και δεν υπάρχουν στοιχεία επειδή υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα τόσο στο σύνταγμα όσο και στο νόμο περί ευθύνες υπουργών. Κι αυτό το πρόβλημα υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Βουλής, της Δικαιοσύνης και των θεσμών στα μάτια του πολίτη».

Πηγή: onetv.gr