Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίηση η Ελληνική Αστυνομία σε κατειλημμένα κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ειδικότερα, κατά την επιχείρηση εντοπίστηκαν συνολικά 143 πρόσφυγες οι οποίοι διέμεναν σε δύο κτίρια στην οδό Σπύρου Τρικούπη. Επιπλέον, προσήχθησαν τρία άτομα, δύο Ελληνες και ένας αλλοδαπός, που διέμεναν σε κτίριο επί της οδού Καλλιδρομίου.

Σχολιάζοντας την επιχείρηση στα Εξάρχεια, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ  (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων), την οποία αποκάλεσε «αθόρυβη σκούπα», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς και την οργή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

«Σκόνη» και «σκουπίδια» οι άνθρωποι

«Εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας – θα μπορούσαμε να πούμε- ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι η αστυνομία, και αυτή σιγά-σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια μέσα από τα Εξάρχεια προοδευτικά, δημοκρατικά, με σχέδιο από τα επιτελεία της Αστυνομίας» είπε ο Σταύρος Μπαλάσκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας την επιχείρηση.

«Εκατό άνθρωποι οι οποίοι είναι μετανάστες και βρέθηκαν εκεί μέσα, είναι εκατό κακομοίρηδες, εκατό άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανάγκες υγειονομικές, περίθαλψης, φαγητού, οι οποίοι δε γνωρίζουμε γιατί ήταν εκεί, ποιους πληρώνανε και ήταν εκεί», συμπλήρωσε.

Παρεμβαίνοντας η δημοσιογράφος της εκπομπής, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, επανέλαβε τη φράση του κι εμφανίστηκε βέβαιη οτι με τον όρο «σκουπίδια» εννοούσε την παραβατικότητα και τα φαινόμενα ανομίας, με τον συμπαρουσιαστή της να συμπληρώνει: «όχι τους ανθρώπους;».

«Δεν εννοούμε αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν μια σκόνη, η οποία μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα, αλλά δεν έχει έναν καίριο χαρακτήρα για τα Εξάρχεια. Εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια στις άλλες δέκα καταλήψεις που είπε ο κ. Σπυρόπουλος, τις οποίες τις έχουν σκληροί ποινικοί, τις έχουν ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι. Όταν θ’ αρχίσουμε να μπαίνουμε και εκεί, τότε θα έχει πολύ δημοσιογραφικό ψωμί».

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις και τον σάλο που προκλήθηκε λόγω αυτών, με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών, οι δηλώσεις συνδικαλιστή σε τηλεοπτική εκπομπή.

Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθήσαμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα

«Η σημερινή επιχείρηση στα Εξάρχεια καταδεικνύει ότι στη λογική της ΝΔ η ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι σκηνές των οικογενειών με τα μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε αστυνομικές κλούβες συνιστούν ντροπή για τη δημοκρατία. Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που παρακολουθήσαμε δεν απαντά στο κύριο αίτημα των πολιτών: τη σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος» συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΠΟΑΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Σε ότι αφορά δε την απαράδεκτη και ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ΝΔ κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, η οποία παραμένει κυρίαρχη και στην κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη».

Ραγκούσης: Η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης» σημειώνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Σε δήλωσή του, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει: «Τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας στόχευαν στο οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά και το παραεμπόριο με σημαντικά αποτελέσματα και εξαρθρώσεις συμμοριών. Αυτό ήταν και παραμένει το κύριο αίτημα των πολιτών.

Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα οργανωμένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι γυναίκες πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά.

Επιτέλους η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης», καταλήγει ο κ. Ραγκούσης.

ΚΚΕ: Δόγμα «νόμος και τάξη»

«Το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, που σήμερα υλοποιήθηκε στα Εξάρχεια, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που δεν έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ζουν στη χώρα μας», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια.

«Απαιτούμε για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ, να κλείσουν τα hot spots του αίσχους» καταλήγει.

ΜεΡΑ25: Χολιγουντιανή παράσταση «απελευθέρωσης» των Εξαρχείων

Για «χολιγουντιανή παράσταση «απελευθέρωσης» των Εξαρχείων» κάνει λόγο το Μέρα25 σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να γιορτάσει την πρώτη μέρα της δημαρχίας του κ. Μπακογιάννη με μια χολιγουντιανή παράσταση «απελευθέρωσης» των Εξαρχείων με διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες, ελικόπτερα, και αν ήταν λίγο φαρδύτεροι οι δρόμοι, ήμαστε σίγουροι ότι θα έστελνε και αεροπλανοφόρο» επισημαίνει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Στόχος ήταν καταλήψεις που φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων. Άνθρωποι ικέτες που οι πολιτικές του επίσημου ελληνικού κράτους ολιγωρούν να τους παράσχουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής, άκουσαν τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ στον ΣΚΑΙ να τους αποκαλεί «σκουπίδια», ενώ θεωρήθηκε απαραίτητο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξαναζήσουν την τραυματική εμπειρία των εμπόλεμων ζωνών απ’ τις οποίες διέφυγαν, με ελικόπτερα να ουρλιάζουν πάνω από τα κεφάλια τους την ώρα που μαζικά τους στρίμωχναν σε κλούβες πάνοπλοι αστυνομικοί. Ναρκωτικά και όπλα πάντως, που ήταν το φύλο συκής της καθαρά σαλβινικής αυτής επιχείρησης, δεν βρέθηκαν».

«Οι Αθηναίοι πολίτες θα κοιμούνται πιο ήσυχοι από σήμερα. Κανένα παιδικό αρκουδάκι δεν θα απειλεί πλέον τον ανέφελο βίο τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις-σκούπα κατά προσφύγων

Δυσαρέσκεια εκφράζει η ανακοίνωσή με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις, έξω η Αστυνομία από τα Εξάρχεια» της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας η οποία αναφέρεται στη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας.

Η ανακοίνωση καλεί συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις, φοιτητικούς συλλόγους και την αριστερά «να καταδικάσουν την τρομοκρατική εισβολή στις καταλήψεις στα Εξάρχεια» και «να απαιτήσουν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας κατά αλληλέγγυων και προσφύγων».

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις, έξω η Αστυνομία από τα Εξάρχεια Ούτε 24 ώρες δεν έκλεισαν από την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και τις απειλές για εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», που εκτόξευσε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και η Αστυνομία εισβάλει στα Εξάρχεια σε καταλήψεις στέγης προσφύγων και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων και της νεολαίας για τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής των υπερπλεονασμάτων, την ώρα μάλιστα που παζαρεύουν να αγοράσουν γαλλικές φρεγάτες δισεκατομμυρίων, παίζει το χαρτί του «νόμου και τάξης» και του ρατσισμού με εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια. Το καλοκαίρι ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, στοχοποιώντας τη νεολαία που αντιστέκεται και τώρα εξορμούν στα Εξάρχεια σε μια επίδειξη αστυνομικού τσαμπουκά.

Είναι πρόκληση, την ώρα που τα δικαστήρια έριξαν στα μαλακά τον Κορκονέα, το δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου να κλιμακώνεται η αστυνομική καταστολή στα Εξάρχεια για να στρωθεί ο δρόμος σε αναπλάσεις για χάρη των πλούσιων φίλων των Μητσοτάκηδων, που ονειρεύονται να κάνουν την περιοχή Κολωνάκι αυθαιρεσίας και λαμογιάς. Είναι απάτη η επίκληση της «ασφάλειας των πολιτών» όταν με τα συνεχιζόμενα άγρια μέτρα λιτότητας και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΝΔ κατεδαφίζεται το δικαίωμα στη δουλειά, όταν ο Βρούτσης περνά τροπολογία στη Βουλή για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, χωρίς καν την υποχρέωση του εργοδότη να παρουσιάσει «σημαντικό λόγο». .

Η συκοφάντηση των κινημάτων αμφισβήτησης στα Εξάρχεια και του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες προετοιμάζει τον νέο γύρο επιθέσεων λιτότητας, καταστολής και ρατσισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Καλούμε με τα συνδικάτα, τις δημοτικές κινήσεις, τους φοιτητικούς συλλόγους και την αριστερά να καταδικάσουν την τρομοκρατική εισβολή στις καταλήψεις στα Εξάρχεια. Να απαιτήσουν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας κατά αλληλέγγυων και προσφύγων.