Η πεζοδρόμηση 6-7 σημείων, η δημιουργία σταθμού μετρό κοντά στο Πολυτεχνείο, έργα ανάπλασης του λόφου του Στρέφη, αλλά και η υπόγεια ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι ορισμένες από τις 15 «παρεμβάσεις» που σχεδιάζει η κυβέρνηση – όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» – μαζί με τον Δήμο Αθηναίων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ανάπλαση και ανασυγκρότηση
Το σχέδιο αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της σημαντικής αυτής περιοχής ώστε να σταματήσει να είναι κέντρο ανομίας. Και όλα αυτά βεβαίως σε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ειρήνευσης και της αντιμετώπισης της παρανομίας στην περιοχή όπου δρουν έμποροι ναρκωτικών, λαθρέμποροι, μέλη συμμοριών, όπως εξάλλου και αντιεξουσιαστές που συχνά προκαλούν επεισόδια.

Ηδη στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας δημοτικής αρχής για την «αναγέννηση» της Αθήνας, υπό τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, εκτιμάται ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν 15 καταλήψεις και άλλες 8 σε όμορες γειτονιές. Οι 12 αφορούν κατάληψη για φιλοξενία προσφύγων και οι υπόλοιπες 11 αφορούν καταλήψεις κτιρίων από ομάδες κυρίως αναρχικών. Τα διατηρητέα κτίρια είναι 518 (Εξαρχείων 179, όμορων γειτονιών 339), ενώ τα κλειστά ξενοδοχεία είναι 21 (εξ αυτών στα Εξάρχεια 2 και σε γειτονικά σημεία 19).

Οπως επισημαίνεται από την πλευρά του κ. Μπακογιάννη, «το σχέδιο δράσης μας για τα Εξάρχεια δεν αφορά μόνο την αποκατάσταση της τάξης και την εφαρμογή του νόμου, που είναι ζητήματα κρίσιμα για την περιοχή. Αφορά περισσότερο ένα σύνολο πολιτικών για την ανάπλαση και την ανασυγκρότηση της περιοχής, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, της κυβέρνησης και κοινωνικών φορέων και βέβαια με την αποδοχή και στήριξη των κατοίκων».

Για τον λόφο του Στρέφη προβλέπεται ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν αρχικά περιλαμβάνουν την αποκατάσταση τοπικών υποδομών (παιδική χαρά, περίπτερο), την αποκατάσταση και ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, τη δημιουργία μικρών μονοπατιών για τους περιπατητές, τις παρεμβάσεις στο σύστημα απομάκρυνσης ομβρίων υδάτων και την άρδευση, την αποκατάσταση των υφιστάμενων φυτεύσεων και τη δημιουργία νέων και, τέλος, τη δημιουργία υποδομής πυροπροστασίας (κρουνοί και πιθανά και μικρό αντλιοστάσιο).

Στα €1.650.000 το κόστος
Το κόστος του σχεδίου παρεμβάσεων προϋπολογίζεται από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής στα €1.650.000. Η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια, στο πλαίσιο ανάπτυξης της Γραμμής 4 (από το Αλσος Βεϊκου έως το Γουδί), σχεδιάζεται να συνδυαστεί με ολοκληρωμένες «πράσινες» διαδρομές, με νέες πεζοδρομήσεις ή και μετατροπή τοπικών οδών σε δρόμους με συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα των Εξαρχείων, να προσελκύσει επισκέπτες και να αυξήσει τη ζήτηση για εμπορικές, καταναλωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες».

Επιπλέον η κυβέρνηση μελετά την πλήρη αποκατάσταση του φωτισμού και τον καθαρισμό των γκραφίτι, τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για την αποκατάσταση των κτιρίων της περιοχής, την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων και τη συλλογή απορριμμάτων με ραντεβού.

Ακόμη, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον δήμο στοχεύει στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δέχεται προτάσεις κατοίκων, συλλογικοτήτων κ.λπ. για την αναμόρφωση της περιοχής.

Τέλος, η νέα δημοτική αρχή έχει εξαγγείλει την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή μέσω πόρων του ΠΕΠ Αττικής που διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων.

Η ενίσχυση θα μπορεί να ανέλθει έως τις €200.000 επιλέξιμων δαπανών ανά επιχείρηση, με 100% χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα προβλέπεται να δοθούν κίνητρα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στα Εξάρχεια, με ειδική στόχευση σε τομείς της δημιουργικής βιομηχανίας, του τουρισμού, των εκδόσεων, των τεχνολογικών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Το κόστος της παρέμβασης προϋπολογίζεται στα €5.000.000, με προοπτική ενίσχυσής του ανάλογα με τη ζήτηση και τα αποτελέσματα.