‘Ολη η προσπάθεια της νεοεκλεγείσης κυβέρνησης Μητσοτάκη κατατείνει στην επανένταξη της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και εκείνοι που συνθέτουν το οικονομικό επιτελείο της, με την ευρεία του όρου έννοια, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, τον υπεύθυνο για τις Τράπεζες υφυπουργό Γιώργο Ζαββό, τον επί του Γενικού Λογιστηρίου υπεύθυνο Θοδωρή Σκυλακάκη μέχρι και τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, συντονίζονται με τον στόχο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από το προσεχές φθινόπωρο.

‘Ολες οι πρωτοβουλίες και κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στοχεύουν ακριβώς σε αυτή την κεντρική επιλογή, η οποία, στο βαθμό που επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα «ξεκουμπώσει» την ελληνική οικονομία και θα την ελευθερώσει από τις όποιες αναστολές προκαλεί στους διεθνείς επενδυτές η διατηρούμενη ακόμη καχυποψία και το έλλειμμα εμπιστοστύνης που χαρακτηρίζει τις ελληνικές υποθέσεις.

Ετσι κύριο μέλλημα όλων των εμπλεκομένων είναι κατά τα πρώτο λόγο η επιβεβαίωση των συνθηκών σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών σε μεσοπρόθεσμη βάση και ακολούθως η διευθέτηση με σκοπό την οριστική επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων όπως αυτά των πιστωτικών ιδρυμάτων και των μεγάλων ελλειμματικών δημοσίων επχειρήσεων, η διατήρηση των οποίων υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες επιστροφής στην κανονικότητα.

Ήδη έναντι αυτού του στόχου αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ελέγχου των δαπανών και εξυγίανσης των οικονομικών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μαζί προπαρασκευάζονται λύσεις στον τραπεζικό τομέα, ικανές να επαναφέρουν το χαμένο κλίμα εμπιστοσύνης και να δημιουργήσουν βάσεις προσέλκυσης επενδύσεων.

Υπολογίζεται ότι εντός του φθινοπώρου θα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις γι’ αυτή τη διεκδικούμενη αναρρίχηση της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Η αναδεικνυόμενη αισιοδοξία στηρίζεται στην προηγηθείσα προπαρασκευή, στις πολιτικές που θα αναπτυχθούν από τον Σεπτέμβριο και στις διαρκείς διαβουλεύσεις που συνεχίζονται εντατικά από αρμόδιους υπουργούς με τους οίκους αξιολόγησης και μεγάλα διεθνή επενδυτικά σπίτια, τα οποία δείχνουν έτοιμα να αγοράσουν ελληνικό κίνδυνο.

«Από το φθινόπωρο, αν όλα εξελιχθούν κατά το σχεδιασμό μας, θα τρίβετε τα μάτια σας από τον διευρυνένο κύκλο και το βάρος των επενδυτών που θα τοποθετείται στην Ελλάδα»,  διαβεβαιώνει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.  Δεν κρύβει μάλιστα ότι ήδη γίνονται επαφές με μεγαθήρια της Γουόλ Στρήτ και των πανίσχυρων ασιατικων αγορών με σκοπό ακριβώς την προετοιμασία ξεχωριστών πράξεων και επιλογών, ικανών να καταστήσουν όντως και πάλι την Ελλάδα επενδύσιμη.

Ισως είναι το μεγαλύτερο και κρισιμότερο στοίχημα της νέας κυβέρνησης. Από την επιτυχία του θα εξαρτηθούν τα περισσότερο και βεβαίως θα κριθεί και η βασιμότητα του σχεδίου Μητσοτάκη, η επιβεβαίωση του οποίου θα οριστικοποιήσει, πέραν των άλλων και το βάθος της πολιτικής αλλαγής που επήλθε πριν από ένα μήνα.