Πάνω από δώδεκα χιλιάδες επισκέπτες έφερε το Zagori Mountain Running το οποίο πραγματοποιήθηκε για ένατη χρονιά με τη συμμετοχή 2300 αθλητών από την Ελλάδα αλλά και από 37 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού. Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο δράση, αθλητικές εμπειρίες και μοναδικές εικόνες από γνωστές και άγνωστες γωνιές του Ζαγορίου. Αν κάτι επιβεβαιώνεται είναι η τεράστια δυναμική που έχει στην καρδιά του καλοκαιριού ο ορεινός τουρισμός όταν συνδυάζεται με μεγάλα γεγονότα τα οποία αγκαλιάζει πρωτίστως η τοπική κοινωνία. Άλλωστε ένας από τους λόγους που πέτυχε η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η στήριξη από τους κατοίκους της περιοχής κι ένα πλήθος εθελοντών.

Έτσι το φετινό Zagori Mountain Running όχι μόνο διατήρησε αλλά αύξησε την συμμετοχή των αθλητών, επιβεβαιώνοντας την ανταπόκριση που απολαμβάνει ως μια από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.Όπως κάθε χρόνο, συνοδεύτηκε από πολλές  παράλληλες δράσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, έλαβαν χώρα στο Τσεπέλοβο και τους Κήπους κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διοργάνωση κατήρτισε και υλοποίησε αναλυτικό σχέδιο για την ιατρική κάλυψη των αγώνων, διασφαλίζοντας την υγεία των δρομέων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους.

Εντυπωσιακά νέα ρεκόρ, στα 80km και τα 44km

Από τις φετινές αθλητικές επιδόσεις, δεν έλειψαν τα ρεκόρ, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της διοργάνωσης.

Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, με όλους τους αθλητές να συμμετέχουν στην απόλυτη πρόκληση ορεινού τρεξίματος, της  απαιτητικής διαδρομής του TeRA80km.Το νήμα του τερματισμού έκοψε πρώτος  ο Δημήτρης Σελέτης (Kassimis Training) σημειώνοντας χρόνο 8:18:06’’, ο οποίος αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνα! Δεύτερος τερμάτισε ο  Φώτης Ζησιμόπουλος (KassimisTraining) με χρόνο8:55:19’’,ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Eυάγγελος Νούλας (KassimisTraining) με χρόνο 9:21:53’’.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Katarzina Cekoska με χρόνο 11:21:55’’. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Αντριάνα Βασιλάτου ( Tecnika Hellas) με χρόνο 11:27:06’’, ενώ την τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσε η Ντέπυ Σημαντράκου (Kourkourikis Training Group)με χρόνο 13:11:39’’.

Με άριστες συνθήκες ξεκίνησαν οι δρομείς του αγώνα  Marathon+44 km από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή ,πρώτος  τερμάτισε ο Θανάσης Παγουνάδης( SALOMON HELLAS) με χρόνο 4:29:12’’, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Απόστολος Τζουμάκας (FifthElementRunningTeam) με χρόνο 04:50:29’’, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Nίκος Ροδόπουλος (TecnikaHellas) με χρόνο 04:50:52’’.

Στις γυναίκες, η Βηθλεέμ Σαπίου (TecnikaHellas) τερμάτισε πρώτη με χρόνο05:55:53’’, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Nίκη Ζιώγα (GTS Team) με χρόνο06:13:14’’και την τρίτη θέση της γυναικείας κατάταξης κατέκτησε η Ξένια Καζιμίροβα (KassimisTraining) με χρόνο 06:53:26’’.

Στη συνέχεια η γιορτή τους αθλητισμού και του ορεινού τρεξίματος μεταφέρθηκε στους Κήπους Ζαγορίου, όπου ξεκίνησε ο αγώνας HalfMarathon21 km. Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Διαλεκτός (SalomonHellas) με χρόνο 01:43:41’’, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα ,  δεύτερος ήταν ο Nικόδημος Νικολακέας (AllTerainRunners-FifthElementRunningTeam) με χρόνο 01:50:16’’και  τρίτος  ο Σωτήρης Παπαποστόλου(FifthElementRunningTeam) με χρόνο 01:50:22’’.

Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη τερμάτισε  η Δήμητρα Τσαλοκώσταμε χρόνο 02: 00:42’’, δεύτερη ήταν η Παναγιώτα Ράπτη (MyAthlete-ChozenTeam) με χρόνο 02: 27:50’’ ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η  Δήμητρα Χαιροπούλου με χρόνο 02:29:55’’.

Με την συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων ολοκληρώθηκε η διαδρομή των δέκα χιλιομέτρων! Πρώτος σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα, έκοψε το νήμα ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης (Fifth Element Running Team) με χρόνο 0:44:48, 2ος ήταν ο Αλέξανδρος  Δημάκος (Ν.Ο Πάργας)με χρόνο 0:48:29’’ και 3ος  τερμάτισε ο Γιάννης Σταλίκαςμε χρόνο 0:49:29΄΄. Πολύ δυνατές ήταν και οι γυναίκες που έτρεξαν στα μονοπάτια των 10km, με την Δήμητρα Ανδρούτσου(PhysioActiv) να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού σε 0:55:48’’, 2η με χρόνο 0:59:11’’ ήταν η Λυδία Καραμάνη με χρόνο 0:57:50″, ενώ στην 3η θέση του βάθρου ανέβηκε η Νικολέτα Τζαβάρα με χρόνο 0:58:30.

Ο παιδικός αγώνας «ZagorakiRace 1km», με την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού του αγώνα, του  Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, ξεκίνησε από το Τσεπέλοβο και ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με τους μικρούς δρομείς να ανταγωνίζονται σε αντοχή και χαμόγελα.  Το «Zagoraki Race 1km», είναι ένας αγώνας που τονίζει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικότητας και της άθλησης από τις νεαρές ηλικίες.

Πηγή epirusPost.gr