Η τεχνολογία 5G βρίσκεται στην πρώτη φάση ανάπτυξης και πιλοτικής λειτουργίας παγκοσμίως, και η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που πρωτοπορούν. Η Καλαμάτα έγινε η πρώτη ελληνική πόλη στην οποία οι πραγματικά μεγάλες ταχύτητες έκαναν την «εμφάνισή» τους και η πόλη αναδεικνύεται σε «ψηφιακό υπόδειγμα», το οποίο ήδη φιλοξενεί εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Πρόκειται για το πιλοτικό δίκτυο 5G που εγκατέστησε η WIND, το οποίο καλύπτει την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το Μέγαρο χορού, το πνευματικό κέντρο και την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, που γίνεται πλέον το πρώτο 5G ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Και μπορεί ακόμα στην Ελλάδα να μην υπάρχουν 5G τηλέφωνα, ωστόσο η σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει μέσω wifi. Έτσι, όσοι βρεθούν στην Καλαμάτα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ασύλληπτες ταχύτητές του από την απλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μέχρι τα uploads και downloads που θα κάνουν.

Τι ακριβώς είναι τα δίκτυα 5G και πώς θα αλλάξει τη ζωή μας;

Το 5G δίκτυο προσφέρει συνδέσεις πολλαπλάσια πιο γρήγορες από τις συνηθισμένες, με ταχύτητες λήψεις 1GBps. Οι συνδέσεις εκτός από πολύ πιο γρήγορες θα είναι και πολύ πιο αξιόπιστες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα δίνουν τη δυνατότητα ανεμπόδιστης προβολής βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή «κατεβάσματος» μιας 3D ταινίας σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G χρειάζονταν περίπου 6 λεπτά.

Το 5G δίκτυο έχει πολύ περισσότερες εφαρμογές σε όλους τους τομείς της ζωής και τους κλάδους της οικονομίας, μερικές από τις οποίες δεν έχουν καν σχεδιαστεί ακόμη. Και υπό αυτήν την έννοια, η Καλαμάτα βρίσκεται και με έναν ακόμη πιο ουσιαστικό τρόπο στην πρωτοπορία.

Στην πραγματικότητα, οι ταχύτητες αυτές (το 5G «τρέχει» 100 φορές πιο γρήγορα από το 4G και είναι ασύγκριτα πιο σταθερό και αξιόπιστο) θα επηρεάσουν όλη την οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Υπηρεσίες όπως τα οχήματα χωρίς οδηγό, τα «έξυπνα» κτίρια, οι απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις, η διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής είναι μόνο μερικά παραδείγματα εφαρμογής της νέας τεχνολογίας. Η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει το 5G δίκτυο βρίσκεται ακόμη υπό ανάλυση.

Έτσι, η Καλαμάτα θα είναι η ελληνική πόλη – πιλότος στην οποία θα αξιολογηθεί στην πράξη η λειτουργία της νέας τεχνολογίας και όλες οι δυνατότητες που προφέρει, βάζοντας ισχυρά θεμέλια για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο.

Το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND δίνει ήδη την «πρώτη ύλη» για την ανάπτυξη αμέτρητων δυνατοτήτων. Και ο χρόνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

Στόχος των παρόχων είναι το 2021 να έχει ξεκινήσει η δημιουργία υποδομών ανά την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.