Στις δραματικές σκηνές που εξελίσσονται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, όπου 46 πρόσφυγες επιβαίνοντας στο ιστιοφόρο Alex έσπασαν το εμπάργκο του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις κατάφεραν να πατήσουν στεριά, αναφέρθηκε μιλώντας αποκλειστικά στο One Channel ένας εκ των διασωστών και συντονιστής του πληρώματος, Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει σε κάθε τόνο πως η τραγική σωματική και ψυχική κατάσταση των προσφύγων, αλλά και οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο τις τελευταίες ώρες δεν επέτρεπε τη μεταφορά τους χωρίς καμιά εγγύηση στη Μάλτα και στρέφεται ευθέως κατά του Ματέο Σαλβίνι, καταλογίζοντάς του παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διαχρονικών νόμων της θάλασσας που επιβάλλουν τη διάσωση ανθρώπων. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως αυτή τη στιγμή το πλήρωμα αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να μάχεται υπέρ των προσφύγων. «Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε το γεγονός να πνίγονται άνθρωποι και να τους αφήνουμε αβοήθητους, για έναν πολιτικό που έχει χτίσει καριέρα πάνω στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον θάνατο».

«Υπάρχει κάτι που λέγεται Δίκαιο της θάλασσας και αυτό είναι πάνω από την κυβέρνηση του Σαλβίνι και κάθε κυβέρνηση γενικότερα. Όταν υπάρχουν ναυαγοί, πηγαίνουν στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι» δηλώνει ο ίδιος, μιλώντας στο One Channel, και περιγράφει τις δραματικές ώρες που έζησαν έως ότου το ιστιοφόρο ελλιμενιστεί στη Λαμπεντούζα και αποβιβάσει τα ξημερώματα της Κυριακής τους πρόσφυγες. «Μείναμε 56 ώρες στο κατάστρωμα και δεν μας επέτρεπε ούτε η Ιταλία ούτε η Μάλτα να ελλιμενιστούμε και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους ναυαγούς. Οι υγειονομικές συνθήκες στο καράβι είχαν καταρρεύσει εντελώς, δεν είχαμε τρεχούμενο νερό, είχαμε ανθρώπους με δερματικές ασθένειες» σημειώνει.

Αναφερόμενος στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον το πλήρωμα του καραβιού, μετά και την κατάσχεσή του από τις ιταλικές Αρχές, τονίζει πως «αντιμετωπίζουμε νομικά προβλήματα καθαρά και μόνο γιατί ο Σαλβίνι κάνει μια εξωφρενική παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διαχρονικών νόμων της θάλασσας που επιβάλλουν τη διάσωση ανθρώπων.

Ο Σαλβίνι αντιστρέφει αυτούς τους όρους». «Μας επετράπη να αποβιβάσουμε τους ανθρώπους στη στεριά τα ξημερώματα της Κυριακής και ταυτόχρονα ήρθε η στρατιωτική αστυνομία της Ιταλίας, όπου μας ανακοίνωσε ότι κατάσχεται το πλοίο και επιβάλλεται πρόστιμο στον καπετάνιο και τον ενοικιαστή του σκάφους, επειδή μπήκαμε στα ιταλικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια» συμπληρώνει, δηλώνοντας παράλληλα πως ο ίδιος ανέμενε τις ποινές αυτές.

Πηγή: onetv.gr