Οι Τούρκοι, αφού εξέπεμψαν κάθε είδους απειλές εναντίον των Κυπρίων και των Ελλήνων, πέρασαν ήδη στις εφαρμογές. Γεγονός, που σημαίνει πως δεν μένουν μόνο στα λόγια. Το πρώτο ερευνητικό τους σκάφος άρχισε να κάνει ήδη γεωτρήσεις στη θάλασσα των κυπριακών συμφερόντων και το δεύτερο ετοιμάζεται. Το, αν θα γίνουν γεωτρήσεις και στην περιοχή του Καστελόριζου, δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά ας μην τις αποκλείουμε.

Με την έναρξη των εργασιών του «Πορθητή» η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα , ώστε ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο έγιναν συζητήσεις, ως προς το πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Στη διαμαρτυρία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι την αγνόησε, οι της κυβέρνησης απάντησαν πως θα ενημερώσουν όποιον αρχηγό κόμματος, ενδιαφερθεί.

Στο θέμα των Σκοπίων, παρ’ όλο ότι επρόκειτο για Εθνικό Ζήτημα, η κυβέρνηση απόφυγε να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων της βουλής, γιατί ήθελε να πάρει όλη τη «δόξα» αυτή. Βέβαια, ότι ο ελληνικός λαός αντέδρασε απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας , οι κυβερνώντες δεν ενοχληθήκανε καθόλου. Αλλά ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι φορτωμένη λάθη, δεν πήραν χαμπάρι οι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν ήταν μόνο η ευθύνη της κυβέρνησης. Υπόλογος ήταν κι ο ΠτΔ.

Παρ’ όλο που τη λυπητερή την πλήρωσε το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου, τώρα που προκύπτει μεγαλύτερο πρόβλημα με τους Τούρκους, έχουμε πάλι και από τους δυο φορείς την ίδια συμπεριφορά.

Ευχόμαστε, η παρούσα κατάσταση με την Τουρκία να λήξει με φραστικές μόνο αντιπαραθέσεις, αλλά αν τα πράγματα εξελιχθούν «στραβά», οι της κυβέρνησης καλό είναι να έχουν στο μυαλό τους τα γεγονότα με την κυβέρνηση Γούναρη.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης

Η κυβέρνηση πληροφόρησε τον ελληνικό λαό ότι έλαβε τα δέοντα μέτρα, φέρνοντας το θέμα της παραβίασης των συμφερόντων της Κύπρου στο συμβούλιο της Ε.Ε. , πιστεύοντας πως οι Βρυξέλες θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα (οικονομικά), που θα αναγκάσουν την Τουρκία να διακόψει κάθε παράνομη ενέργεια στη θάλασσα της Μεγαλονήσου.

Πράγματι, την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, συνήλθαν στις Βρυξέλες οι αρχηγοί των κρατών, στην προγραμματισμένη ήδη Σύνοδο Κορυφής, όπου συζήτησαν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της κρατών – μελών της Ε.Ε συμπαραστάθηκαν λεκτικά στον Κύπριο Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη και καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας, που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά πέρα από την προφορική αλληλεγγύη που έδειξαν οι εταίροι, δεν προχώρησαν στη λήψη κάποιων άμεσων και ουσιαστικών μέτρων. Όμως δεν ειπώθηκαν τι μέτρα θα είναι αυτά, που θα υλοποιηθούν. Στις Βρυξέλες λέγεται, ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι η διακοπή των «προ – ενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνιακή ένωση». Όμως στην πράξη δεν μπορεί να γίνει τίποτε, γιατί το κάθε μέλος της Ε.Ε., πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας του και μετά να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων. Δηλαδή, «φέξε Μάη, να φας τριφύλλι» .

Αλλά κι αν ακόμη οι Ευρωπαίοι προχωρούσαν άμεσα στη λήψη κάποιων οικονομικών μέτρων, πολύ θα στεναχωριόταν η Τουρκία. Ο Ερντογάν αδιαφορεί πλήρως για τις οικονομικές απειλές και επιπτώσεις της Αμερικής, κατά της Τουρκίας, λόγω των ρωσικών S – 400.
Αν τώρα οι Τούρκοι τολμήσουν να πράξουν το ίδιο στα νερά του Καστελόριζου, θα πρέπει να ξέρουν πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και θα απαντήσει ανάλογα. Οι Έλληνες κυβερνώντες, που βάζουν στο παιχνίδι και την περίπτωση του θερμού «ατυχήματος», νομίζουν μάλλον πως οι Τούρκοι θα ρίξουν στον αέρα κανά δυο ντουφεκιές με τις καραμπίνες τους και το θέμα θα κλείσει. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν πήραν ακόμη χαμπάρι τις προθέσεις της γείτονος χώρας, που θέλει να εξελιχθεί σε μεγάλη δύναμη της ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα της Μέσης Ανατολής κι η οποία εξοπλίζεται κατάλληλα, κι όχι μόνο με συμβατικά όπλα, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες οδεύει προς απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Εδώ τώρα εμείς ρωτάμε , λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο Α΄ και σχέδιο Β΄. Το λέμε αυτό, διότι, αν δεν γίνουν προσεκτικά βήματα, μπορεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μπορεί η κυβέρνηση να λέει περήφανα λόγια, αλλά αυτά δεν φτάνουν για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού αντιπάλου. Στην προκειμένη περίπτωση χρειαζόταν ισχυρές συμμαχίες, οι οποίες θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στα παιχνίδια της Τουρκίας.

Η καλή συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε σε μια πολεμική διένεξη. Αυτή είναι μόνο για οικονομικά θέματα. Το πρόβλημα τώρα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες ναι μεν βρίσκονται σε κόντρα με την Τουρκία, λόγω της αγοράς των πυραύλων από μη Νατοϊκή σύμμαχο χώρα, αλλά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο τις τελευταίες μέρες , δείχνουν πως οι Αμερικανοί αποφεύγουν να τεντώσουν το σχοινί υπέρμετρα, γιατί φοβούνται μήπως σπάσει. Η Τουρκία για τους Υάνκιδες είναι ακόμη κατά κάποιο τρόπο χρήσιμη.

Σε παλαιότερη αρθογραφία μας στο tovima.gr ονομάσαμε πιθανούς συμμάχους. Όσο περισσότεροι είναι τόσο καλύτερα. Ας ξυπνήσουν επιτέλους οι της κυβέρνησης κι ας κάνουν κάτι. Γιατί ας θυμούνται οι συμπατριώτες μας το γνωμικό, πως «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας