Το σοκαριστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμόρφωσε νέες πολιτικές συνθήκες, εντελώς διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέστη οδυνηρή ήττα, αποδοκιμάστηκε στην κυριολεξία από τον ελληνικό λαό, έπαψε να ηγεμονεύει και πλέον οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν έχει τις δυνάμεις να ανασυνταχθεί, αλλά αντιθέτως εκτιμούν πως στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν θα συντριβεί.

Αέρας άνετης επικράτησης για τη ΝΔ

Οι ερευνητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης επισημαίνουν ότι η διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων δίνει αέρα άνετης επικράτησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαμορφώνει ευνοϊκό περιβάλλον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ικανό να του προσφέρει τη διεκδικούμενη αυτοδυναμία.

Οι τάσεις που διαμορφώθηκαν στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές θέλουν το κόμμα του κ. Μητσοτάκη να κινείται προς το 40% και τον βαρύτατα ηττημένο Τσίπρα προς το 20% ή και κάτω αυτού.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την πολιτική ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στη διάρκεια του προεκλογικού Ιουνίου, από τις αντιστάσεις και την προσπάθεια την οποία θα καταβάλει το κυβερνών κόμμα, αλλά και από την πιθανή μεταμόρφωση που θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας προκειμένου να συγκρατήσει κάποιες δυνάμεις.

Η αγωνία Τσίπρα και η αισιοδοξία των αγορών

Κατά τα φαινόμενα ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις για το κόμμα του και μαζί να πολώσει το εκλογικό κλίμα με την ελπίδα να αποτρέψει την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη. Οι περισσότεροι δίνουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας στην εναγώνια προσπάθεια του κ. Τσίπρα. Αντιθέτως, επιμένουν πως η δυναμική που διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής θα λάβει μορφή χιονοστιβάδας που θα παρασύρει τους πάντες και τα πάντα.

Χαρακτηριστικό προς τούτο είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα στους ευρύτερους οικονομικούς κύκλους. Σε όλες τις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες, αλλά και στις διεθνοποιημένες εταιρείες συμβούλων, περισσεύει η αισιοδοξία τούτες τις μέρες.

Κοινή είναι η πεποίθησή τους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αναπτέρωσε τις ελπίδες και αναγέννησε τις προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και αποδοτικότερη εκμετάλλευση της επιτευχθείσης με τις θυσίες του ελληνικού λαού σταθεροποίησης.

Πιστεύουν ότι η πιθανή πια επικράτηση του κ. Μητσοτάκη και η τυχόν εξασφάλιση αυτοδυναμίας θα απελευθερώσουν τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρηματικές δυνάμεις που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως ευκαιρία αλλά παρέμειναν σε στάση αναμονής εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι προσδοκίες της χώραςκαι η ευθύνη Μητσοτάκη

Αν στις 7 Ιουλίου ξεκαθαρίσει η επικράτηση του φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη και του προσφερθεί ελεύθερος διάδρομος καθαρής τετραετούς διακυβέρνησης, οι προσδοκίες θα εκτιναχθούν στα ύψη. Ηδη εν όψει αυτού του ενδεχομένου οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών τίτλων υποχώρησαν κάτω του 3% και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε τις 800 μονάδες έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χαρακτηρίζει «πολύ δυνατή την αντίδραση των αγορών» και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υποχώρηση του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων κάτω του 3%, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Πιστεύει μάλιστα ότι «η αντίδραση αυτή θα έχει συνέχεια στο επόμενο διάστημα». Πολύ περισσότερο αν ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίσει όντως την αυτοδυναμία. Κατά βάση, όπως λένε επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι αγορές προεξοφλούν ακριβώς αυτό και σπεύδουν να τοποθετηθούν απαλλαγμένες από τους συνήθεις ελληνικούς κινδύνους.

Ο πολιτικός κίνδυνος εκλείπει πλέον για αυτούς. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η διακυβέρνηση της χώρας πρόκειται να περιέλθει στα χέρια ενός liberal πολιτικού, θιασώτη των μεταρρυθμίσεων και φιλικού προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ελπίζουν σε βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών

Δεν είναι αδιάφορο επίσης το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συνομιλεί – προσωπικά ο ίδιος – με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών οίκων και μεγάλων ξένων τραπεζών, σε μια προσπάθειά του να γνωρίσει τις προθέσεις και τις διαθέσεις τους για την Ελλάδα, όπως και τι μέχρι τώρα τους αποθάρρυνε ή τους συγκρατούσε, παρότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και είχε εξασφαλίσει δημοσιονομική σταθερότητα, έστω σε μεσοπρόθεσμη βάση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ βεβαιώνουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με ισχυρούς διεθνείς επενδυτές, με όλα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια», προσθέτοντας μάλιστα πως «το κάνει συχνά».

Γενικώς στις τράπεζες και στις μεγάλες εταιρείες συμβούλων αναμένουν ότι τυχόν εξασφάλιση αυτοδυναμίας από τον κ. Μητσοτάκη θα διαμορφώσει ξεχωριστές επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα. Αν μάλιστα από τις πρώτες κινήσεις του επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τα πρώτα νομοσχέδια να διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις, τότε δεν κρύβουν ότι μπορεί να διαμορφωθούν συνθήκες επενδυτικής έκρηξης στη χώρα.

Μάλιστα εν όψει αυτού του ενδεχομένου και της εκτιμώμενης εκτίναξης χρηματιστηριακών τιμών και αξιών αναμένονται κινήσεις μετασχηματισμού στον ιδιωτικό τομέα εντός του καλοκαιριού. Στην Τράπεζα της Ελλάδος μάλιστα ανασύρουν και πάλι τη θεωρία του συμπιεσμένου – καταπιεσμένου στην περίπτωσή μας από τις αντιαναπτυξιακές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ – ελατηρίου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης χρησιμοποιεί μόλις το 70% των παραγωγικών της δυνατοτήτων και πως αν οι πολιτικές συνθήκες αλλάξουν τότε μπορεί να υπάρξει έκρηξη επενδύσεων ικανή να οδηγήσει σε χρήση και αξιοποίηση του αργούντος σήμερα δυναμικού.

Παράθυρο ευκαιρίας η Ελλάδα για τους επενδυτές

Οπως και να έχει, άνεμος αισιοδοξίας πνέει πλέον στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και όλοι, ακόμα και εκείνοι που μέχρι πρότινος φλέρταραν με τον κ. Τσίπρα, σπεύδουν να αναγνωρίσουν τις νέες συνθήκες και δηλώνουν έτοιμοι να τοποθετηθούν.

Πιο ενθουσιώδεις δείχνουν οι εκπρόσωποι των συμβουλευτικών εταιρειών, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι ξένοι πελάτες τους είναι έτοιμοι για μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα. Λένε χαρακτηριστικά ότι οι ξένοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως παράθυρο ευκαιρίας, ως τη χώρα με τις περισσότερες ευκαιρίες κερδοφορίας. Και κατευθύνονται προς επενδύσεις σε ακίνητα, ξενοδοχεία, υπηρεσίες, εφοδιαστικές αλυσίδες, δίκτυα ενεργειακά και άλλα, και βεβαίως σε επιχειρήσεις τροφίμων, που τα τελευταία χρόνια διεκδικούν μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Αλυσίδα ανάπτυξης οδηγεί σε σπιράλ προόδου

Αναμένουν έτσι οι αξίες θα ανέβουν και σταδιακά μπορεί να συγκροτηθεί μια αλυσίδα ανάπτυξης ικανή να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς της τάξης του 4% και του 5%. Πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα επιτρέψει και την ταχύτερη μείωση των φόρων, δημιουργώντας ένα δεύτερο σπιράλ οικονομικής προόδου και ανάπτυξης.

Οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν μάλιστα ότι η Ελλάδα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, πολιτικές και άλλες, μπορεί να έχει μπροστά της μια δεκαετία προόδου και επενδύσεων ικανή να αμβλύνει τις πληγές της μεγάλης κρίσης. Αρκεί βεβαίως αυτές οι συνθήκες να μην υπονομευθούν εσωτερικά. Υπό αυτή την έννοια αναδεικνύεται και η μεγάλη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Καλείται πρώτα απ’ όλα να τιθασεύσει το ατίθασο και αμαρτωλό κόμμα του και να συγκροτήσει μια κυβέρνηση ικανή να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα. Οπως επίσης αναδεικνύεται πόσο ιδεοληπτικά στρεβλωτική υπήρξε η διαχείριση των επιτυχιών της σταθεροποίησης από τον κ. Τσίπρα και το αγκυλωμένο κόμμα του. Τώρα ερχόμενοι αντιμέτωποι με το «Mitsotakis trade» και το «Μitsotakis effect» τρελαίνονται και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς και γιατί έχασαν αυτή τη δυνατότητα και αυτή την ευκαιρία.