Με τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα ασχολείται σήμερα ο διεθνής Τύπος, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ξένες εφημερίδες και περιοδικά αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν το κυβερνών κόμμα 9 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

«Η Ελλάδα οδεύει προς πρόωρες εθνικές εκλογές μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις ευρωεκλογές» γράφει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι «Ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιβιώνει πολιτικά, τώρα όμως θα δυσκολευτεί πολύ να παραμείνει εντός παιχνιδιού μετά από τέτοια ήττα».

To αμερικανικό πρακτορείο Associated Press γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών. «Δεν θα το αγνοήσω, ούτε θα εγκαταλείψω», τόνισε.

Το ΑP σημειώνει ότι h θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο και πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στελέχη του κόμματος επέμεναν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τότε. Όμως μετά από μια μακρά και, όπως λέγεται έντονη σύσκεψη με υπουργούς και κομματικά στελέχη, ανακοινώθηκαν οι πρόωρες εκλογές.

Για βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία της Ελλάδας παραμένει η πιο εύθραυστη στην ευρωζώνη.

O Έλληνας πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας ανακοινώνει πρόωρες εκλογές μετά τις απώλειες στις ευρωεκλογές, γράφει ο βρετανικός Independent. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει πως »είναι προφανές ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν την κυβέρνηση» και κάλεσε τον κ.Τσίπρα σε παραίτηση χθες.

To γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει τις σοβαρές απώλειες και την κακή εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Η κακή επίδοση του Τσίπρα και του Σύριζα, συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών με την πίεση των δανειστών που τον έκαναν αντιδημοφιλή στο λαό, εκτιμά η Tagesspiegel. Πολλοί ψηφοφόροι δεν του συγχωρούν ότι υποσχέθηκε να ελευθερώσει την Ελλάδα από το «ζυγό των δανειστών» κατά την εκλογή του το 2015, αν και τελικά στη συνέχεια μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τους φόρους.

Μεγάλη απογοήτευση για το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον αποκήρυξαν οι πολίτες, γράφει η γαλλική Le Figaro. Οι ευρωεκλογές αποτελούσαν τεστ πριν από τις βουλευτικές εκλογές, του ερχόμενου φθινοπώρου, αλλά το αριστερό κόμμα τιμωρήθηκε βαριά από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών αντικατοπτρίζουν επίσης τη δυσαρέσκεια των οπαδών Τσίπρα, οι οποίοι καταλογίζουν στο Σύριζα ότι μετακινήθηκε σταδιακά στο κέντρο. Σε εθνικό επίπεδο, ο Τσίπρας κατηγορείται ότι πρόδωσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για να θέσει «τέλος στη λιτότητα» που ασφυκτιά τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση του Τσίπρα αμφισβητήθηκε τέλος, όταν επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018, η οποία έθεσε τέλος σε 25 χρόνια διαμάχης σχετικά με το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, η οποία μετονομάσθηκε σε Βόρεια Μακεδονία. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονες εθνικιστικές αντιδράσεις, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

«Στην Ελλάδα, ο Τσίπρας ξεβιδώνει και διαλύει» τιτλοφορεί το δηκτικό άρθρο της η γαλλική Liberation. Η εφημερίδα τονίζει τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ιστοσελίδα Euractiv: «H συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία, η λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για τον Τσίπρα, με δεδομένο μάλιστα ότι όλες οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καταψήφισαν το Σύριζα και υποστήριξαν τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας».

Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους Ευρωπαίους ηγέτες κατατάσσει τον Αλέξη Τσίπρα το Politico. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι τα οικονομικά ζητήματα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε πολιτικό κεφάλαιο στη συμφωνία μετονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας τον περασμένο Ιούνιο.