Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος απεκάλυψε (ηθελημένα άθελα δεν έχει σημασία) την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Θα διχάσει ξανά τον ελληνικό λαό με κινδυνολογίες και επικλήσεις φαντασμάτων και απειλών. Ερωτηθείς σε τηλεοπτικό πάνελ (αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τα exit polls) για το εάν το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους ψηφοφόρους ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ως εξής: «Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τα θετικά μέτρα και αυτή τη στρατηγική της δημοσιονομικής επέκτασης την οποία έχουμε ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, από την στιγμή δηλαδή που μας δόθηκε η δυνατότητα. Αυτή η στρατηγική βάθυνε από τη στιγμή που πήραμε τα μέτρα πριν από 15 – 20 μέρες. Ελπίζω, επειδή καιροφυλακτούν πολλοί, να μην αμφισβητηθούν αυτά τα μέτρα, εξαιτίας αυτού του αποτελέσματος».

***
Τι είπε με άλλα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ότι λόγω του αποτελέσματος των εκλογών κινδυνεύουν να αμφισβητηθούν οι παροχές που έδωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τις περισσότερες εκ των παροχών αυτών, οπότε η αμφισβήτηση τους δεν μπορεί να προέλθει από το εσωτερικό. Τώρα ως προς τους Ευρωπαίους, αυτοί έχουν τις ενστάσεις τους για το γεγονός ότι το «πακέτο» που έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στο τέλος του έτους.

***
Το ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκφράζουν αυτό το φόβο και αυτή την ανησυχία δεν δίνει, για τους γνωρίζοντες, στο ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι οι μέχρι εχθές καλοί Ευρωπαίοι «καιροφυλακτούν» για να ανατρέψουν την πολιτική του. Αυτό είναι ένα ψευδοδίλλημα σαν αυτά με τα οποία οδήγησε ο Αλέξης Τσίπρας τη χώρα στο δημοψήφισμα του 2015.

***
Πόσο άχαστος ήταν τελικά ο Τσίπρας

Είναι η πρώτη ήττα του Αλέξη Τσίπρα σε εκλογές από το 2014. Ετσι άλλη μια θεωρία περί… «άχαστου» Πρωθυπουργού που διακινούσαν από το 2014 οι Συριζαίοι (και εμμέσως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας) καταρρίπτεται. Κατά τους επιτελείς της ΝΔ όταν ο κ. Τσίπρας θα αρχίσει να χάνει θα χάνει συνέχεια, όσες εκλογικές αναμετρήσεις θα ακολουθήσουν. Το μέγεθος της ήττας ίσως ωθήσει τον κ. Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι με τέτοια ήττα ο κ. Τσίπρας και με τέτοια ήττα οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ (δήμαρχοι, περιφερειάρχες) ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να αντέξει έως τον Οκτώβριο. Και πώς να αντέξει; Σχεδόν ολόκληρος ο χάρτης έγινε μπλε, οι νέοι του γύρισαν την πλάτη (σε μεγάλο ποσοστό) και οι θεσμοί τον περιμένουν στη γωνία για τα μέτρα που πήρε.

***

Πρώτα τα τσέπωσαν και ύστερα τον μαύρισαν

Αυτό πάντως που αποτελεί αξιοπρόσεκτο γεγονός είναι ότι οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στο πακέτο παροχών ύψους 1,5 δις ευρώ που έφερε η κυβέρνηση 15 μέρες πριν τις εκλογές. Για να το πω πιο λαϊκά «τσέπωσαν» τα χρήματα, αλλά «μαύρισαν» το ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έδειξαν ότι περίπου το 65% των ψηφοφόρων είχε αποφασίσει εδώ και καιρό τι ακριβώς θα ψηφίσει στις εκλογές. Ένα ποσοστό 12% αποφάσισε μόλις χθες το τι θα ρίξει στην κάλπη και ένα ποσοστό 13% αποφάσισε μέσα στις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

***
Δεδομένου ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τη δυνατότητα να μοιράσει άλλα χρήματα πριν τις εθνικές εκλογές κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, τους οποίους «γλύκανε» πρόσκαιρα με τα προεκλογικά δωράκια του. Και αυτό σημαίνει ότι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές θα είναι αισθητά μεγαλύτερη από ότι στις ευρωεκλογές.

***
Ο εκπαιδευτής του Μητσοτάκη

Την ώρα που έμπαινε στο προαύλιο των γραφείων της ΝΔ στο Μοσχάτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας κύριος έπεσε πάνω του και τον αγκάλιασε πολύ θερμά, όχι με χειραψία. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανταπέδωσε και ο κύριος απομακρύνθηκε με δάκρυα στα μάτια, προκαλώντας την απορία των παρευρισκόμενων για την ταυτότητα του. Ήταν ο επισμηναγός (ι) Παύλος Λαμπρινάκος, ένας από τους εκπαιδευτές του Προέδρου της ΝΔ στη βάση αεροπορίας στην Τρίπολη όταν υπηρετούσε τη θητεία του. Ο κ. Λαμπρινάκος έλεγε σε όσους ρώτησαν ποιος είναι ότι στην Τρίπολη (στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Αεροπορίας) είχε εκτιμήσει τον χαρακτήρα του σμηνία τότε Μητσοτάκη ο οποίος δεν ζητούσε χάρες, δεν απέφευγε τις αγγαρείες, και δεν συμπεριφερόταν με τουπέ σε κανέναν. Είχε να τον συναντήσει από τότε.

***
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε τα πρώτα exit polls από το τρίτο όροφο του γραφείου του στην οδό Πειραιώς, μαζί με την οικογένειά του. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ζήτησε (και μάλιστα με non paper) από τους συνεργάτες του αλλά και από τους βουλευτές της ΝΔ να είναι συγκρατημένοι όταν βγαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελ να αποφεύγουν να κάνουν λόγο για διαφορά (έως ότου υπάρξουν σταθερά μη μεταβαλλόμενα αποτελέσματα). Επίσης υπενθύμιζε και τις τελευταίες του προβλέψεις από 5- 7 (plus) τη διαφορά με τη ΝΔ.

***
Κατήφεια και στο Ζάππειο

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής επικρατούσε κατήφεια στο Ζάππειο, όπου είχε στηθεί το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο. Υπήρξαν πληροφορίες ότι κάποια στιγμή, πριν την ανακοίνωση των exit polls, θα περνούσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης με την προσδοκία ότι θα κόμιζε μέτρηση ελάχιστης διαφοράς. Τέτοια νούμερα δεν …έρχονταν, αντιθέτως οι μετρήσεις που ελάμβαναν στο Μαξίμου έδειχναν τη διαφορά να διογκώνεται. Τελικώς ο μόνος που «επιθεώρησε» τον χώρο ήταν ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος ο οποίος και εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού. Οι δε Ν. Παπάς και Δ. Τζανακόπουλος δεν το σκέφτηκαν καν, επιλέγοντας είτε τη σιωπή είτε τα τηλεοπτικά πάνελ. Είχε στηθεί σε μια αίθουσα ένα γιγαντιαίο video-wall με όλα τα κανάλια (πλην του One Channel), ενώ σ΄΄ενα τραπεζάκι τοποθέτησαν καφέδες, κουλουράκια, κέικ, πορτοκαλάδες και καφέ. Ελάχιστοι τα τίμησαν. Στους εξωτερικούς χώρους υπήρχαν οθόνες που έδειχναν μόνον… ΕΡΤ. Γύρω στις οκτώ έβγαλαν και φαγητό (σάντουιτς, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, σουβλάκια), αλλά όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας έφυγε από το σπίτι του στην Κυψέλη και πήγαινε στην Κουμουνδούρου, εγκατέλειψαν οι περισσότεροι το Ζάππειο και το… φαγητό και πήγαν Κουμουνδούρου, όπου εκεί τους περίμεναν… ξηροί καρποί.

***
Καταγγελία για νοθεία

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε νωρίς το Σάββατο η Λαϊκή Ενότητα και αφορούσε την εκλογική διαδικασία στο
Λονδίνο. Εκεί όπως κατήγγειλαν με ένταση τα στελέχη της (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης) δεν υπήρχαν και δεν δίνονταν- «με ευθύνη της κυβέρνησης» όπως τόνιζαν -ψηφοδέλτια της ΛΑΕ. «Η νοθεία και παραχάραξη της εκλογικής διαδικασίας στο Λονδίνο έγκειται στο γεγονός ότι στα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα για τις ευρωεκλογές που βρίσκονται στην εκεί πρεσβεία μας δεν υπάρχουν και επομένως δεν δίδονται ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής στην εκεί εκλογική διαδικασία που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη», δήλωσαν ενώ διευκρίνιζαν πως η ΛΑΕ είχε αποστείλει έγκαιρα από τις 13 Μαΐου με την υπηρεσία ταχυμεταφορών των Ελληνικών Ταχυδρομείων τα ψηφοδέλτιά της στο Λονδίνο.