Μαθαίνω ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) έχει ήδη αρχίσει να καταστρώνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα από τη Νέα Δημοκρατία.

***

Η κεντρική ιδέα στην οποία στηρίζεται η στρατηγική λείανσης των εντυπώσεων για την εκλογική ήττα συνίσταται στη φράση «ο Τσίπρας δεν έχασε, ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε». Οπως καταλαβαίνετε, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θέλουν να στρέψουν την προσοχή από το αποτέλεσμα της ήττας στο ποσοστό διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων. Αυτή η συνταγή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδώσει καρπούς μόνο εάν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μικρότερη του 5%.

***

Χθες στη Βουλή, κάτω από τις κόκκινες στάμπες που άφησε πίσω του ο Ρουβίκωνας, ρώτησα μια συριζαία βουλευτή για το τι θα συμβεί εάν η διαφορά είναι μεγαλύτερη του 5%. Η απάντησή της ήταν αποστομωτική: «Και πάλι στον αγώνα σκοτωμένοι, αλλ’ όχι νικημένοι» μου απάντησε χρησιμοποιώντας τους στίχους του Βάρναλη.

***

Αυτό πάντως που καταλαβαίνω διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές και από όσα δηλώνει τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η ΝΔ δεν θα αφήσει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει αυτή την επικοινωνιακή στρατηγική «παίζοντας» με τις εντυπώσεις και τα ποσοστά των εκλογών. Αυτό άλλωστε φάνηκε ήδη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως «το «Μητσοτάκης – Τσίπρας» το βράδυ των εκλογών θα γράφει 1-0».

***

Κάποιοι πιο «ριζοσπάστες» επικοινωνιολόγοι μέσα στη ΝΔ έχουν εισηγηθεί το μήνυμα το βράδυ της Κυριακής να είναι ότι «ο Αλέξης έχει γίνει πελατάκι του Κυριάκου», κάτι που παραπέμπει σε ποδοσφαιρικούς όρους. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο σεμνός και μετριοπαθής κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε με αυτή την τελευταία εισήγηση και δεν πρόκειται να την υιοθετήσει, καθώς δίνει προτεραιότητα στον πολιτικό πολιτισμό. Εκείνο που έμαθα είναι ότι εάν η διαφορά κυμανθεί άνω του 3,5% (στη ΝΔ υπολογίζουν ότι η διαφορά θα ξεπεράσει τις 8 ποσοστιαίες μονάδες), τότε την επομένη ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα επικαλεσθεί δυσαρμονία του εκλογικού σώματος με την κυβέρνηση. Θα ζητήσει πάραυτα παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και τη διεξαγωγή εκλογών. Οπως δηλαδή είχε κάνει ο κ. Τσίπρας μετά τις προηγούμενες εκλογές, τότε που η διαφορά ήταν μόλις 3,5%.

Κόμμα Αγάπη, κόμμα Βιολετί και κόμμα… Volt

Ηρθε στα χέρια μου το γερμανικό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές και πραγματικά με εντυπωσίασε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά ψηφοδέλτια. Για οικολογικούς λόγους (χαρτί ίσον κομμένα δέντρα) είναι ενιαίο. Καθώς βέβαια περιλαμβάνει 40 κόμματα με τους υποψηφίους τους, έχει μήκος… 96 cm! Περιλαμβάνει 5 κόμματα για την προστασία των ζώων (κανένα κόμμα όμως για κυνηγούς και ψαράδες), 3 οικολογικά κόμματα, 2 «γκρίζα» (Gaue) κόμματα που απευθύνονται στους γκριζομάλληδες, δηλαδή τους συνταξιούχους, και ένα «βιολετί» (Die Violetten) που κανείς δεν γνωρίζει πού απευθύνεται. Στα… εξωτικά ανήκει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, υπάρχει ένα κόμμα με το όνομα… Liebe (δηλαδή Αγάπη) και ένα άλλο με το όνομα… Volt. Αυτό μάλλον θα απευθύνεται σε… ηλεκτρολόγους ή σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενα Νομπέλ ρουσφετιού

Ποιος νομίζετε ότι κάνει το πιο απίστευτο προεκλογικό ρουσφέτι; Ο Τσίπρας με τη δήθεν 13η σύνταξη και τις 120 δόσεις; Οχι βεβαίως. Ο μετρ του προεκλογικού ρουσφετιού για το κόμμα του δεν είναι άλλος από τον Κώστα Γαβρόγλου, τον υπουργό Παιδείας. Το ρουσφέτι του κ. Γαβρόγλου που μπορεί να θεωρηθεί και ως… Νομπέλ ρουσφετιού απευθύνεται στους 17άρηδες και τους 18άρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φέτος, καθώς λίγο πριν από τις ευρωεκλογές 2019 και λίγο πριν από τις Πανελλήνιες 2019 αυξάνει κατά 3.600 τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ! Συνολικά οι εισακτέοι από τις Πανελλήνιες 2019 θα είναι 78.335 ενώ πέρυσι ήταν 74.692, που σημαίνει ότι εφέτος θα δημιουργηθούν 3.600 περισσότερες θέσεις.

Οι άδειες πλατείες του Αλέξη

Πρώτα απ’ όλα έχουμε τις μισο-άδειες πλατείες στις οποίες ομιλεί ο Αλέξης Τσίπρας. Εν συνεχεία έχουμε την άρνηση του Πρωθυπουργού να παραχωρήσει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου σε πολιτικούς συντάκτες, κάτι που ήδη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν γνωρίζω ποιος συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα, αλλά τι έχει να φοβηθεί σε μια ανοιχτή συνέντευξη Τύπου που θα του ανεβάζει και τη θεαματικότητα για την οποία τόσο πολύ νοιάζεται; Να σκεφτείτε ότι η τελευταία φορά που ήρθε αντιμέτωπος με δημοσιογράφους ήταν όταν εξήγγειλε από το Ζάππειο τα μέτρα. Αλλά οι ερωτήσεις αφορούσαν τα μέτρα και μόνον αυτά. Επίσης ουδείς μπορεί να κατανοήσει το γεγονός γιατί ακυρώνει συνεντεύξεις ο κ. Τσίπρας. Ακύρωσε, όπως έμαθα, τη συνέντευξη που θα έδινε στο Happy Day της Σταματίνας Τσιμτσιλή. Τι φοβήθηκε; Μήπως και τον παρεξηγήσουν ότι μετέχει σε μια εκπομπή lifestyle; Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή αυτή και είχε και καλή θεαματικότητα. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεντευξιάζεται μόνον σε ασφαλές τηλεοπτικό τοπίο ή να ζητεί ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη; Καλό είναι να προσέχει τι ζητεί, γιατί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η επιθυμία του μπορεί να πραγματοποιηθεί.